zaterdag 22 december 2007

Gisteren een waw! paté afgeleverd


Mooi geworden.


Met varkensnet erop, daarop laurierblaadjes en cranberries.
In de paté flink madera en gerookte sjalotten.Half om half gemalen doorregen spek bestellen en varkenslever, gemalen door de drie- of vier-millimeter plaat.
De lever aanmaken met madera, armagnac, Worcestershire, zwarte peper, groentenbouillonpoeder, nootmuskaat, kruidnagel (de fijngeknepen kopjes), grofgehakte jeneverbessen, fijn gebroken piment en wat rozemarijn.
De lever is dan een dikke soep.
Kleine stukjes ui en knoflook erdoor en eventueel paddestoelen.
Meng met het spek.
Een nacht afgedekt op een koele plek (dus niet in de koeling) laten staan nadat je gecontroleerd hebt of er genoeg zout in zit (hapje mengsel platdrukken en in een koekenpannetje bakken; in de oven klinkt de pâté in, dus het moet net niet zout / peperig zijn).
Af en toe omroeren.
Een ovenschotel invetten, het mengsel erin storten en goed aandrukken en vlakwrijven.
Een lap varkensnet zo uitknippen dat het over de rand hangt als je het op de pâté legt, en het stuk zo kiezen dat er een mooie dikke vet-ader door loopt alsof het een boom is.
Die lap erop leggen en de randen instoppen.
Kleine laurierblaadjes die met wat olie ingewreven zijn als blaadjes aan die boom plakken; ook geconfijte cranberries als "vruchtjes" op de boom aanbrengen.
In een hete oven braden totdat het vocht in de pâté (erin
prikken en naast het gaatje duwen) niet meer rood is.
Iets laten afkoelen, vet afgieten, geheel laten afkoelen, een nacht op een koele plek, en dan drie dagen in een plastic zak in de koeling leggen.

Recepten met bain marie´s en gewichten op de pâté vermijden.