donderdag 27 december 2007

Tip óver en vóór Bos en nog zo wat


Vergat te vertellen dat Bos gerookte sjalotten heeft (maak ik vanavond wat mee en zal nader berichten) en ook gerookte knof, die iig. prima smaakte (Portugal: kwart bloemkool, in z'n geheel gekookt. Rauwe knof erbij, vrienden deden dat: veel beter met gerookte).
Gerookte sjalotten pakten iig. prima uit in paté.

O ja, paté.
Kreeg vanavond ergens peper-paté van AH. Smaakte naar groene peperbolletjes en naar vet. Nergens anders naar.
Brengt me op, zonder specifiek met de vinger naar AH te wijzen, dat "ambachtelijk"-gelul. Ambachtelijke krabsalade, ik noem maar wat. Krab: 0.8%. Er is zelfs een super die in die ambachtelijke krabsalade 0% krab heeft zitten. Hoezo ambachtelijk? Afgezien van het feit dat het natuurlijk uit een fabriek komt, uit een machine.
Ambachtelijk stokbrood (dat is wel van AH). Nader beschouwd. Is een soort imitatie van pain à l'ancienne.

Hier.

In de Médoc zijn de uiteinden puntiger en het is dubbel aangesneden: drie dwars, drie overdwars. Bloem zit er wel altijd op.

Hoe dan ook. Dat brood van AH was "extra lekker" want lang en langzaam gerezen. Kijk, nou heb ik jullie, dacht ik. Mailde. Zit er broodverbeteraar in? "Want iemand in onze familie is daar allergisch voor". Mail terug. Ja, dat zat erin.
Met andere woorden: dat langzaam rijzen is klets want als je dat doet, geen remkast dus, dan heb je dat niet nodig.
Brood was trouwens in de electrische oven gebakken (zie de kleine puntjes op de onderkant). Ambachtelijk. Sure man...

Vergat Bos-tip haast.
Onze groente-juwelier heeft allerlei soorten paddo's. Daar moet ie ongetwijfeld af en toe wat van weggooien. Tip. Slecht eraf snijden en de rest in kleine stukjes drogen in de oven. En voor een dikke prijs verkopen want het is geconcentreerder.