zaterdag 22 december 2007

Een nieuw recept? Of: "Hoe ontstaat een recept?"


Vanavond: gedroogde schar. Gekregen. Schijnt popululair in Tilburg te zijn.
Processies
(nieuw venster)

Maar deze kwam uit Zoutkamp. En je kan zoeken wat je wil, je vindt niet hoe het wordt gegeten. Rauw?
Hoe dan ook, ik bedacht het volgende. Weken eerst. Ze zijn nogal plat, dus zes uur moet genoeg zijn. Iets water eraf en dan koken met wat zout. Afgieten. Zij-vinnen eraf knippen. Snee'tje over de lengte onder en boven. Iets dubbel vouwen en je haalt er met gemak de filetten af.
Waren nog een beetje taai, net als wat oude stokvis of zoutevis.
Oplossing, voor zoals boven: olijfolie en boter, ui, knof, vis in stukjes. Korianderzaad, peterselie, laurier, vers gebroken witte peper. Groente-bouillon en droge witte wijn. Stoven.
Nou was de bedoeling dat er gebakken aardappelen bij kwamen. Niks. Roseval in stukjes meegestoofd, wat meer bouillon en wijn.
Verder was het de bedoeling dat er vers gemaakte appelmoes bij zou komen, maar dacht in ene aan dit recept:
Bacalao (of stokvis) met appel; Huesca (Spaanse Pyreneeën)
Leg in een aardewerken ovenschaal een dikke laag stukjes geweekte vis.
Leg daarop een laagje zure appels, in stukjes.
Druk iets aan en giet er een flinke scheut witte wijn over.
Zet, met een deksel of aluminiumfolie op de schaal, een uur in een oven op 160 graden.


Nou, alles zat er al in behalve de appel.
Appel erbij en klaar.
Hoe het smaakte? Nou, rook perfect. Dus moet goed zijn. Toch?!
Nieuw recept? Ach. Rien van Iersel (ex La Provence, Zaltbommel) zei ooit "Als het goed is, dan is het al uitgevonden".