vrijdag 24 oktober 2014

Blaas jij in mijn kont?
Dan blaas ik in de jouwe!


Kreeg een rare mail vandaag.

Dag maarten, [Maarten, ja]
Ik zal Florotto Boucher even uitleggen hoe dat precies gaat.
Scheutje witte wijn op één plekje (rijst beweegt, plekje breidt zich uit, rijst doet krak!)...
Denkelijk moet je toch eens afreizen naar Noord-Italië en je informeren over de bereiding van risotto.
Met vriendelijke groet,

Florine Boucher
p.s. je
[u, ja] pens aflevering is erg interessant. At net in italië [Italië] minestrone con trippa!

Wat is dat, Florotto?? En Boucher doet krak? Bezopen gestruikeld of zo?

Ik antwoordde Niet aan m'n kop zeuren en zette d'r op de black list.

Maar keek toch nog even vanavond of er iets blacklisted was.
Ja hoor!
Ze had geschreven Ik ga dit even twitteren. Boucher

Dus ik op Twitter kijken, niks te vinden natuurlijk.
Dat wil zeggen: wel info die leidde tot deze post. Blaas jij in mijn reet? Dan blaas ik in de jouwe!
(Hihihihigiechelgiechelgiechel hier, alle links hier in een nieuw venster).

Foodlog

Florine Boucher deelt haar recept - en uitgesproken mening - over die maar al te vaak mishandelde classic uit de Italiaanse keuken, de bolognese-saus.

tezamen urenlang te sudderen waardoor het vlees en de groenten met elkaar ‘versmelten’ tot een geurige en allerverrukkelijkste saus.

Alle recepten worden door Florine in een historsiche dan wel geografische of persoonlijke context geplaatst, zodat ze van het papier af al gaan leven.

(Bent u er nog?)

Wat het benodigde vlees voor deze saus betreft, dat moet lendelap zijn van een rund. Ouderwetse Amsterdamse slagers noemen dat ‘vinkelap’. 

Gelul. Dat is flanchet. Vinkelap is Bavette de flanchet, dat zit er boven.
Jonah en de Walvis

Dinsdag 25 maart gaan we alle ins and outs van risotto doornemen met Florine Boucher. zie http://www.torpedotheater.nl

Dinsdag 25 maart is Florine Boucher mijn gast en praten we over risotto. Meer informatie en reserveren via http://www.torpedotheater.nl

Domenico Marchetti (1903-1983), geboren in het kleine dorpje Arborio in de provincie Ferrara in Italië, was de aartsvader van de rijstsoort die synoniem is geworden met het gerecht risotto. Als rijstveredelaar heeft hij zijn hele leven gewijd aan het ontwikkelen en verbeteren van rijstvariëteiten. Het is slechts één van de vele mooie verhalen in het bijzondere boek Tutto risotto; ook een levenswerk, maar dan van Florine Boucher. Marchetti werd een testa dura (stijfkop) genoemd en van Boucher kunnen we hetzelfde zeggen. Jaren was zij bezig met het verhaal van de risotto. Geen uitgever bleek geïnteresseerd, maar deze testa dura zette door en nu is daar het in eigen beheer uitgegeven boek.

Boucher schrijft met litteraire finesse over eten

Het houdt niet op...
Janneke Dinges

Over het boek dat ons deze winter door gaat helpen, 'Tutto risotto' van Florine Boucher.

Voor mensen die een hartgrondige hekel aan de winter hebben is het van levensbelang zich te warmen aan elk lichtpuntje. Zoals daar is: risotto. Of om precies te zijn: ‘Tutto risotto’. Ik heb het over het nieuwste boek van Florine Boucher, een boek dat lijkt geschreven om ons dit onzalige seizoen door te helpen. Who cares dat het sneeuwt en hagelt en koud is en al veel te vroeg schemert als je staat te roeren in een pan risotto met topinamboer, tomaat en worst? Of met kippenlevertjes en saffraan? Of met bietjes en gorgonzola?

Met gemak zou ik twee krantenpagina’s kunnen uitwijden over Boucher’s boek, over hoe onwaarschijnlijk grondig haar research is geweest, hoe buitengewoon leerzaam haar uiteenzetting over rijstsoorten en bereidingswijzen zijn, hoe helder haar instructies en hoe heerlijk haar recepten. Maar die ruimte is er hier niet en ik zou denk ik alleen maar struikelen over superlatieven. Laat ik volstaan te zeggen dat Tutto risotto een meesterwerk is. Wie van risotto houdt, moet het lezen. Punto.


Ronk ronk...Ronk ronk...


Jaques ?ermus

Vandaag twee recepten die bij elkaar horen, uit Tutto Risotto van Florine Boucher.

Vandaag het eerste deel van een risottorecept uit het boek Tutto Risotto van Florine Boucher (€29,50).
[O, daar heeft Janneke dat idee van!] De olijvenrisotto van morgen krijgt een heerlijke opkikker met een mooie olijvencrème. Die overigens ook als opzichzelf- staande crème dienst doet bij andere (voorgerechten), of gewoon bij wat brood.

Heeft u nou nog niet het allesomvattende risottokookboek van Florine Boucher in huis? Rap, haast u wat.
(Ik krijg namelijk commisie!)

Krijgen we toch aan het eind van het jaar zowaar een van de mooiste kookboeken van 2013 in handen. Een ouderwets goed boek waarvan je weet dat ieder recept tot op de laatste letter klopt. En niet alleen dat, het boek is een vrijwel onuitputtelijke bron van informatie over slechts één gerecht: risotto. Daarom mocht Florine Boucher wat ons betreft ook gewoon de titel geven aan het boek dat ze schreef, Tutto Risotto. Alles over risotto dus, de unieke rijstsoort
[huhh?] uit Noord-Italië.

Eens een Groninger boer, altijd een Groninger boer...
Kleuter Woutwijk

Smakelijke paprijst. Florine Boucher schreef er een groots en meeslepend standaardwerk over

Godsammekrake...
Kleuter Woutwijk schreef een groots en meeslepend standaardwerk over boerekool...

Wordt vervolgd.

Dan gaan we kijken wie er terugblaast in de kont van Janneke (groenteboek!), in de benepen kont van Foodlog (billen altijd tegen mekaar geknepen), in de forse van Kleuter Woutwijk en Jaques ?ermus, en om en om in die van Jonah en De Walvis.

De vijf allerbeste kookboeken van 2013
Door Joel Broekaert, Joep Habets, Hiske Versprille, Jonah Freud, Janneke Vreugdenhil / 29-11-13. Een panel van vijf deskundige kookboekrecensenten koos de veertig belangrijkste kookboeken voor Vrij Nederland. Vijf daarvan kregen de volle vijf sterren toegewezen.


Puf! Puf!


En die Broekbaard vergat ik nog in alle commotie...


Hatsjekidee! Afgeserveerd, dat getrut...

[27/10 Janneke Vreugdeloos blaast in de kont van Yvette van Onder. Zie hier. Updates blijven komen!]