maandag 20 oktober 2014

Kookboeken



Vandaag weer eens inkopen

Kroepoek sayur
Cassavemeel, knoflook, Spaanse peper, palmsuiker
Ipv water is voor het deeg geconcentreerde groentebouillon gebruikt
Verder zit er garam in, zout, en boemboe-boemboe, kruiden
Heel mooi fris smakend spul


Azië


A Jakarta Market

Een schitterend boek met tekeningen, lokale namen, Engelse namen, van alles wat je op de markt tegen kan komen. Niet alleen in Jakarta, maar in heel Zuid-Oost Azië. Bij alles ook hoe het wordt gebruikt.

Hoofdstukken over groenten, kruiden, bonen en pasta en zo, vis, vlees, fruit.

Tepung, Flour
Flour of various types used for cakes, savories and as thickening
A stall will generally sell tepung beras (rice flour), tepung ketan (glutinous rice flour), tepung kacang hijau [boon groen] (mung bean flour), tepung terigu [van trigo, Spaans en Portugees voor graan] (wheat flour), tepung singkong (tapioca flour), tepung kantji (cornflour)




1983, met een voorwoord van de President van de American Women's Association Jakarta Indonesia


Ik kende enkele dingen niet (vergeet niet dat ik in Indonesië heb gewerkt, Bali en Sumatra)

* Pete [peteh] cina [tsjiena, chinees], "wild or horse tamarind, similar to pete but small and flat, seeds eaten raw or cooked in sambal goreng"

* Oncom [ontsjom]
"Fermented cake made from the residue of crushed peanuts after oil has been extracted. Can be made also from soya beans and coconut. Bright orange, mouldy [schimmelig] appearance. A tasty addition to tumis or sayur asam. Moderate source of protein andiron."


Mooie rundvleesnamen

* Haas dalam, haas binnen (filet)
* Haas luar, haas buiten (sirloin)
* Denkel, d'enkel (schenkel)



Gedroogde bosbessen, AH
Schandalig lekker

Philippine Cuisine

Een aardig Australisch boek uit 1992

Veel Spaanse invloed, merk je, heel interessant, maar ach, er veel uit koken, nee. Het is of te Spaans of te Indonesisch of te Chinees.

Of te Vietnamees, in zoverre dat je enorm veel gerechten met kip en garnalen hebt en zo.
* Soep varkensgehakt, kip, garnalen
* Kippensoep met garnalen, en met pangsit van varken/garnalen
* Soep clams bacon (clams bacon is perfect)
* Pangsit kip ham garnalen
* Laksa (soep met mungbonen-mihoen) met kip en garnalen
* Pangsit garnalen kip
* Paella met grote garnalen en kip, spek, chorizo

Aardige Wiki links zie (iha) hier, alle links hier in een nieuw venster, en (gerechten) zie hier.



Lidl
Rechts was heel redelijk, niet super
Tweede wijn van Tuileries
Links weet ik nog niet [ondertussen: het geld niet waard]
Château is geen Cru bourgeois meer trouwens
Zowat al die betere Médocs bij Lidl zijn tweede wijnen
En als het "echt" is (Giscours) dan kost het voor een matig jaar € 34,- 
Dus dat persverhaal van Giscours € 15,-was gelul natuurlijk


(Ik was al vroeg en heel dapper begonnen met tomatensaus voor bij de ravioli, met mozzarella, Limburgse kaas, spinazie en zwarte olijven, ga ik het deeg maken, heb ik geen eieren... Overgeschakeld op planning morgen, Surinaamse drooggebakken tempeh en idem aardappel, met rabarbercompôte...)


Spaanse gerechten dus op de Phillippijnen, uh, Filipijnen.

* Empanadillas, "in brood dingetjes", spul in brooddeeg gefrituurd of uit de oven
* Rellenong, van relleno, gevuld
* Pochero: puchero is stoofpot, de pot dan
* Kip adobo, adobo is marinade
* Cocido, gekookt
* Gazpacho (met chorizo!)
* Pangsit guisado, multi culti, fusion, Spaans gestoofde pangsit...


Ze koken met calamansi, en dat is kumqat

En ze maken spekrolletjes met kippenlever en waterkastanje, en dat is Japans, Rumaki, en ze schrijven dat het op Hawaiiaans Kumaki lijkt, ja, dat is hetzelfde; die hele Hawaii keuken is Japans...

En Paksiw, dat is Chinees; vis, garnalen, bittermeloen (sopropo, zie hier)

Ze koken met "kleine Chinese bittere meloenen", geen idee

En ze koken met bagoong, dat is Filipijnse vissaus, fish sauce, nuoc mam


Wat ik wel ga maken, ongetwijfeld Japans, is gehaktballetjes grof gesneden varkensvlees, kipgehakt, waterkastanjes, lente-ui, straw mushrooms, koriander, soy.



Munster
Dit was een erg mooie

Indian Cooking

Dat ziet er uit als zo'n ramsh boek, maar het is heel interessant.
Ik bedoel: ik weet al veel van die keuken, en tóch kom je van alles tegen.

Londen 1981

Aardig: bij elk recept twee lijsten ingrediënten, Metric en Imperial
About 175 g cooked chicken meat, shredded
About 6 oz cooked chicken meat, shredded


Een lijst van Special Ingredients

* Kewra water
Kijk, eindelijk een recept waarin het wordt gebruikt.
Zie het spul  hier.
Je maakt ballen van meel en melk en ghee en kardamom, en die gaan in suikerstroop met kewra water.
Gulab jaman

* Black salt
Dat sterk naar ei smakende zout, ik had het er laatst over.
Murgh chaat, Spicy chicken salad
Kip, tomaat, zwarte peper, chili, komkommer, sla, ui,groene paprika, koriander, komijn, citroen, en zwart zout.

* Aam choor, amchur
Poeder van gemalen gedroogde onrijpe mango's
Zuur
Maar ja, ik heb denk ik in het boek recepten daarmee over het hoofd gezien


Rattan-jog
Dried bark of a reed-like plant (rotan dus) mainly used for coloring food [rood]
Moet ik zien te vinden


Charoli nuts
Ik gok dat het candle nuts zijn, kemiri
Edoch
Zie hier



Pul biber
Extra hete chilivlokken


Wat gaan we maken?


* Aloo bonda

Aardappelpuree, pittig, met koriander, gember, ui
Ballen
Door beslag van meel van die kleine zwarte split-kikkererwten, frituur


* Vis gebakken in mosterdolie
Bengaals en Bangladesh


* Sev ki chutney
Appel chutney

Azijn, bruine suiker, appel dan dus, rozijnen, krenten, mosterdzaad, gember, kruidnagel, chili


* Die ballen in die stroop dus


* Baisen barfi

Een soort cake van kikkererwtenmeel
Ghee, suiker (dadelpalmsuiker!), kardamom en noten (pistache, amandel, cashew)



Rice cake
Koken, heerlijke beet
Rijstpasta zeg maar