vrijdag 3 oktober 2014

Georgië


Die pruimensaus heet tkemali. In Moskou kocht ik het altijd op de markt, huisvlijt van Georgiërs. Dat spul was alomtegenwoordig, als ketchup. Het was lastig zelf te maken, ging het verhaal, want je moest een bepaald soort pruimen hebben die alleen in Georgië groeiden. Of zo. Het was geweldig lekker over sjasjliek. Met groene uitjes erbij, en koriander, en paarse basilicum. Het water loopt me in de mond. Ik denk dat jij de verkeerde pruimensaus te pakken hebt. Het moet een dik vloeibare saus zijn als ketchup, geen stevige pasta. Wel zuur, maar ook echt lekker.

Ik ken khachapuri alleen met brooddeeg, misschien met wat extra boter erdoor, en ik meen yoghurt of kwark, maar zeker niet met filo-of bladerdeeg. De kaas is traditioneel "sulguni", een gepekelde (en behoorlijk zoute) kaas als feta, maar meer met de structuur van mozzarella. Een recept, ziet er best goed uit, hier.
Het is geen waanzinnig uitgebalanceerde geweldige kaas of zo, je kunt ook mozzarella en feta mengen, waarom niet?

Voor khinkali doe ik een moord. Het zijn een soort grove baozi of manti, met behoorlijk vet vlees erin, je bijt erin en het sap loopt je mond in. in Oezbekistan of Kirgizie heb ik ook wel zoiets gegeten uit een klei-oven, dus krokant. Allemaal even geweldig.