zondag 14 september 2008

DEDIKKEVANDAM (L 3)


Ik becommentariëer het hier van letter tot letter.
Omissies meld ik alleen maar als ik ze essentiëel vind (nee, laat ik dit afzwakken. Wat ík erbij gezet zou hebben). Niet tussen haakjes: fout.

(Leverworst)
Bakleverworst zie je bijna nooit meer.
Nou, elke AH en SdB heeft Vocking Bakleverworst hoor.



Enorm lekker. Typisch Utrechts. Uterechs...
Worst die je overigens niet bakt maar met mosterd als borrelhapje neemt.

(Linzen)
Spanje: koken met wat Malaga of zo erbij. Ik gebruik Madera.
Egypte: met Taklia.
Grof zeezout met een deegroller walsen, samen met veel knoflook en korianderzaad.
Op zacht vuur bakken in wat geklaarde boter.
Eten bij linzen(soep), bij pompoensoep...
Bordelais, prachtig recept: Linzen met konijn
Haal de mooie stukken van een (liefst wild) konijn, hak de rest fijn en kook daar bouillon van met de gebruikelijke ingrediënten.
Laat die een nacht staan, ontvet, zeef, en kook daar de linzen in.
En serveer met de gebakken mooie stukken.

(Brussels lof, Witlof, Witloof, Loof)
Hij noemt salades met rauw en met wat zoets. De mooiste is deze, uit Galicië:
Week rozijnen in hete thee.
Snijd witlof-stronken door de lengte, dan in vieren, kontje eruit en in schijfjes snijden.
Een mengsel van Cabrales (of eventueel een andere blauwe kaas) en room maken (met een vork de kaas door de room prakken).
Serveren op de witlof, met walnoten en de uitgelekte rozijnen eromheen.
Variant.
Met schijven sinaasappel ook, en met ingekookt sinaasappelsap erover.



Wat je hier niet ziet is dat Cabrales ingepakt is in bladeren.
Over wat soort bladeren verschillen de meningen. Eik? Wijnrank? Peppel?

Mooi Engels recept met witlof:
Snijd witlofstronken in de lengte door en leg ze, met de snijkant onder, in een beboterde ovenschotel.
Giet er wat gesmolten boter over, wat citroensap, en bestrooi met peper en zout.
Zet een half uur in een oven van 150 graden, eventueel met blokjes aardappel.
Wrijf een kip van binnen en van buiten in met citroen en bestrooi idem met peper en zout.
Leg de kip op een rooster in de oven, boven de witlof, een half uur op 200 graden en dan nog een half uur op 150.
Bedruip de kip regelmatig met het vet wat op de witlof druipt.

(Longhaas)
Hebben we hier (nieuw venster) al behandeld.
Wat ontbreekt is het volgende.
Arbeid is duur, en een longhaas heel laten als je een koe uit mekaar snijdt is veel extra werk. Slachterijen weigeren het, net als ze weigeren varkensnet te leveren.

En nu neem ik afscheid van u allen, voor enkele dagen...