maandag 1 september 2008

Marieke


Bijzonder patatje

De aardappel vitelotte noir, négresse of zwarte truffelaardappel, wordt ook wel eens tot ‘violette’ verbasterd.Deze patat wordt tot de ‘vergeten groente’ gerekend. Het patatje kunt ge zelf goed kweken, en leent zich voor een schoon opdienen. Wij hadden er van eigen kweek, en maakten een voorgerechtje met eigenkweek rucola. De gele bloemetjes die ge ziet op de foto

welke foto er niet bij zat...
Maar die later alsnog kwam:zijn ook van de rucola.
Bereidingswijze. Maak de patatjes schoon en kook ze niet te gaar, zodat ge zo goed in dunne schijfjes kunt doen. Het kookwater zal een gifblauwgroene kleur krijgen maar verschiet daar niet van. Laat afkoelen. Was uw rucola en snijdt heel fijn. Garneer de ‘tranches’ schoon op een passend teloor, schik de rucola er op, en laat een klein straaltje goede truffelolie over het gerecht'je lopen. Strooi dan wat fleur de sel op de patatjes, en drink er een goed glas bij. Bijvoorbeeld een Amplio. In HP/deTijd, het enige magazine dat zowel kritisch naar links als rechts kijkt, stond een tip over een Hema-wijn. Een Amplio ‘betekent: betoverend’, van de Graciano druif.
De Graciano-druif

Hij was niet goed… Hij is fantastisch! Aroma van rijpe pruimen, zwarte bessen, vijgen en laurier. En dat in Holland, dat zich zo te weer stelde tegen de Spaanse cultuur in de 16e eeuw, en verkoos zich te onderwerpen aan verarmde Duitse roofadel, die met Duitse condotierri (huursoldaten)

Lijkt op Konditorei...
Maar:dit zijn condottieri.

uw Lage Landen wreed en hebzuchtig tot op de dag van vandaag leeg harkt... De Spaanse exporteur heeft waarschijnlijk op de vrachtbrief in plaats van ‘destinatio Flandria’ er ‘Ollanda’ opgezet. Wat een stupido !. Doe geen vergeefse moeite. Telefonisch is het complete restant reeds ‘Reserva por Donna Gracia Maria dos Flandros’.

Dank Marieke.
"dos" is overigens Portugees (Spaans: de los).
En op uw verdere Spaans valt trouwens ook wel wat aan te merken.
Destino, Flandres, Holanda, estupido, para (ipv. por) & doña.
Maar toch bedankt!