maandag 9 juni 2008

Mengelwerk, alweer


Nieuwe link in Fotoalbums (links op het scherm onderaan), Oude Groninger Kroegen (laatste link; alle links in nieuw venster trouwens, en ik zeg het nog maar eens een keer, als Blog druk is dan opent het NIET in een nieuw venster).



Westerweitwerd

Vanavond
Pizza (alles zelf gemaakt natuurlijk) met mooie tomatensaus, Mozz, ansjovis, en ui, knof en rode peper uit het zuur, dat alles door de ansjovis-olie gehaald.



Vond een recept in de map voor dit blog, wat ik blijkbaar ergens had willen plaatsen. Geen idee. Vego voor S'ke zeg maar.
Gefrituurde tahoe met Balinese saus
Meng in een vijzel of blender ui, knoflook, gemberwortel, flink sambal, gepofte kemiri-noten, koenjit en goela djawa.
Maak van warm water en santen kokosmelk. Of koop cocosmelk.
Bak het kruidenmengsel in arachide-olie goed omroerend aan en voeg dan de kokosmelk toe.
Laat wat inkoken en breng op smaak met 2/3 ketjap manis en 1/3 ketjap asin.
Warm kort gefrituurde blokjes tahoe op in de saus (blokjes frituren tot ze net goudbruin zijn).
Kan ook prima als boven, maar dan alle saus-ingrediënten door pindasaus.
Serveer met rijst, liefst lontong.



Tahu / Tahoe



Lontong. Rijst, gekookt in een pakketje, zodat het niet voldoende kan uitzetten en een stevig stuk wordt. Hier verkrijgbaar in plastic zakjes met gaatjes, in Indonesië verpakt in bananenblad, wat een groene buitenkant geeft en ook een mooie smaak.

Vlaamse Marieke nu.
Beste Maarten...
"Dan ga ik met de billen bloot", schrijft ge op uw blog.
Ben benieuwd hoe ze er uit zien
[mijn ex vond ze spannend], want ge krijgt geen gelijk. Zij ge nu helemaal zot!
Hebt ge nu echt niet naar die knoesel gekeken? Zie bijgevoegde foto.

[Kijk, ik heb een probleem. Heb je mail gekopieerd, hierin geplakt, en daarna weggegooid. Stuur de foto van de knoesel dus ajb. opnieuw. En vertel er meteen bij wat een knoesel is!]
Als ge mij een foto kunt tonen van een geslachte duif met zo een knoesel, zal ik breed en duidelijk op Janneke's blog [NRC] mijn excuses aanbieden!
Dapper werk van u om de Dikke helemaal door te nemen.
[Ja, hij is een waardig tegenstander. Itt. Kleuter Woutwijk.] Er staan onderhoudende zakens in, maar ik houd niet zo van dit soort literaire-eetboeken. Hou het liever bij een echt kookboek; Pellaprat, Escoffier. Misschien is het typisch Hollands om het gebrek aan eetcultuur (wat ik zeker u niet verwijt, hoor!!!) te verpakken in 'leesboeken' over koken, en een entre-nous sfeertje te creeren. (Ik vind hier geen accenten en apostrophen).
[Volledig gelijk met u.]



Een van de twee mooiste Spaanse kookboeken

Net zoals de meeste reisboeken geconsumeerd maar nooit beleefd worden.
Ik heb de Dikke van Dam dus ook, maar zou hem nooit gekocht hebben. Het is een typisch cadeau-boek. Dat is dus geen recommendatie! Er staan wel aardige dingen in hoor. Maar als leesboek las ik liever 'rode rozen & tortilla's'..

[Uhh, ik werkte in De Minnarij in Utrecht. Had Baskisch meisje als hulpje; die studeerde iets van plastic. Heb wekenlang moeten onderdrukken dat ik Baskisch spreek, wachtend op een gelegenheid. Eindelijk kwam die. Nauw keukentje, liep ze met d'r dikke kont tegen mijn heup aan. Zeg ik "Ipurdi aundia", dikke kont. Ze schikt zich de pleuris en zegt daarna "Bai", ja. Uhh, ik bedoel: toen ze wegging kreeg ik dat boek van haar, Como Agua para Chocolate, wat een heel wat redelijker titel is dan die rode rozen.]
Gaan dadelijk T-bone steaks grillen buiten. Van de Aldi..(!?) Ik ben benieuwd; ze komen uit Polen. heb er vier gekocht; kosten 7-8 euro per stuk, maar zagen er niet erg rood uit. Bij gebrek aan tumble weed [Huhh, in de keuken?] gaan we er droge takken thym bij doen.
[Mooiste is kwart tijm driekwart sarments, wijntwijgen. En voor lams 50 50.]



Sarments, wijntwijgen

Hoe vond ge mijn amuse?
Hier
[Uhh, ik vrees dat ik overdonderd wordt door de hoeveelheid ingrediënten. Kan er met mn kop niet bij, zeg maar.]
Groeten.
Gij zijt zeer zelfverzekerd en eigenwijs, maar dat mag ik wel.


Gij ook, en dat mag ik ook!



Tweede beste Spaanse kookboek. Twee delen, patisserie = apart deel.