woensdag 25 juni 2008

Tortilla de patatas


Tortilla kan van alles betekenen.

Mexicaans, soort chapati (van chapati komt overigens het woord Ciabatta, Spaans Chapata).Mexicaanse tortilla.ChapatiCiabattaChapata

Meestal, overigens, zijn de uiteinden van Ciabatta en Chapata wat verbreed (kon geen goede foto's vinden). Dat gebeurt als volgt: je heft ze van de rijs-rafel aan de twee uiteinden naar de bakplaat. Dan zakt het middendeel wat uit en wordt dus dunner.

Nog een tortilla die geen tortilla de patatas (eierstruif met aardappelen) is: Tortilla francesa, Franse tortilla. Omelet, dus.Omeletten zijn in Nederland niet te eten. Daar krijg je een maag-verzakking van. En de reden is simpel: ze kloppen het ei kapot.
Omelet
Klop eieren met wat zout en/of Worcestershire, wat peper en een scheutje room; klop totdat het redelijk gemengd is, maar wit en geel nog goed van elkaar te onderscheiden zijn.
Smelt op hoog vuur ietsje boter in een koekenpan.
Giet er de struif in als de boter begint te bruinen, laat even staan, en laat dan met een spatel de struif aan de randen onder de omelet lopen, totdat het oppervlak bijna droog is.
Vouw de omelet dubbel en serveer direct.

Tortilla de patatas nu, eindelijk.
Het is erg moeilijk om een goede tortilla te maken zonder speciale hoge en dikke koekenpan, maar in de oven gaat het probleemloos. En nog wat: als je zo'n pan hebt dan mag je die ALLEEN voor tortilla gebruiken. En nooit afwassen maar schoon wrijven.
Meng blokjes kort gebakken aardappel met losgeklopt ei, peper en zout.
Giet in een ingevette ovenschaal en laat stollen in een oven bij ongeveer 150 graden.Variaties
Met ui en/of paprika en eventueel ook knoflook (halverwege het bakken van de aardappelen daarbij doen).
Beginnen met blokjes chorizo uit te bakken en daar de aardappelblokjes bij doen.
Met spinazie (bak de spinazie met wat zout, giet de vloeistof af en meng de spinazie met het ei).
Baskisch (met kippenlever en ui).
Met doperwten...

Vanavond maak ik het met spek en punt-paprika. En een groene lombok.