zondag 22 juni 2008

Het lekkerste met makreel


Verzoek van F.

Hier strijden er twee om voorang.

1] Sashimi moriawase (die het bij mij wint) van makreel.Sashimi. Zonder tonijn, vrees ik.
Groene bergje is wasabe, prut van groene mierikswortel (wat je in de Nederlandse super koopt is gewone mierikswortel met groene kleurstof).
Je mengt wat van de wasabe door shohu, Japanse sojasaus, meer als je het pikanter wil, en dipt daarin de rauwe vis.Taisaku. Makreel-sashimi.

2] nu. Ikan pepesan, ook wel pepes. Indonesië.
Sambal en tomatensaus mengen, en er wat blaadjes daoen djeroek poeroet doorheen werken of -in dit geval héél eventueel- citroensap.
Ja, of sambal djeroek gebruiken.
Gestoomde makreel mee inwrijven, en in folie in de oven opwarmen.
Eigenlijk in bananeblad natuurlijk.Nu we toch over makreel bezig zijn: het was het lievelingsgerecht van La Pasionaria, Dolores Ibárruri:Boegbeeld van de Spaanse Burgeroorlog (aan de kant van de Republikijnen dan dus). Dit is haar recept.
Was spinazie en maak op de gebruikelijke wijze kook-klaar.
Meng met flink knoflook-groen (Stone Leek bij de betere super) en leg op de bodem van een ovenschotel.
Giet er een scheut bouillon bij en bestrooi met wat peper en zout.
Leg er een uitgehaalde en schoongemaakte makreel op, kwast die in
met gesmolten boter en bestrooi die met peper en zout.
Leg op de spinazie en op de vis hier en daar een klontje boter.
Zet een minuut of 20 in een oven op 180 graden.

La Passionaria in Wiki hier (alle links in nieuw venster hier!).

Franco was een klootzak. Daar was iedereen het over eens. De ene kant zei "Een klootzak", de andere kant "Een klootzak, maar een goeie".
Ik kwam al in Spanje in '65, toen hij nog volop aan de macht was. Als je op straat een andere taal dan Spaans sprak hield de Guaria Civil je aan. "Habla cristiano, ateo!", praat christelijk, heiden!
Later begon hij te dementeren. Je zag hem alleen nog maar op TV als hij een stuwdam opende. En dan moest hij lokale hotabelen een hand geven en dan stond er iemand achter hem die zijn hand in de goede richting duwde. Zij bijnaam was toen ook Paco Pantanos, Fransje Stuwmeren.
Ook leuk uit die tijd: "De eerste Spaanse astronaur". December '73. Aanslag op de Eerste Minister, bom in riolering. De foto's spreken voor zichzelf.