zaterdag 21 juni 2008

OT: "Moi!"


Wat woon ik toch in een fantastisch dorp. Zuidhorn. 10 Km. west van de stad Groningen. (O, ennuh, OT betekent off topic, in Yahoo groups en zo.)
Hier (suffe site overigens)(en: alle links in nieuw venster!)
Omgeving, Het Westerkwartier hier.
Ik bedoel: was vanmiddag in de plaatselijke kroeg, Hotel In 't Holt ("Irish-Dutch"), en op het parkeerterrein was er een beach volleybal tournooi. Daarnaast een springkussen voor de kleintjes, een suikerspinner, een Ierse muziekgroep...
Iedereen groet elkaar vriendelijk, geen enkele wanklank, "Jij nog een borrel?" etc.Maar nu dat "Moi" (voor alle duidelijkheid: op z'n Nederlands uitgesproken).
Dat zeg je hier als je ergens binnenkomt, als je weggaat, als je iemand tegenkomt, you name it.
Ethymologie: geen idee...Arnichem, het mooiste huis van noord Nederland

Nog wat van hier, waar ik als Brabander erg aan moest wennen. Als je in deze streken op vrijdag of zaterdag een winkel uit loopt en je zegt niet "Prettig weekend", dan kijken ze je enorm raar aan.

OnT, on topic nu.
Wat voor specialiteiten hier?
Daar kunnen we kort over zijn. Behalve scherpe Groninger mosterd enkel kruidnagel. De Friezen stoppen het in hun kaas, de Groningers in vlees. Rollade, als hoofdgerecht-vlees of als broodbeleg, in de grove leverworst en in de droge worst, die ze hier trouwens consequent metworst noemen.
Je kan het erg jong krijgen, zacht als gehakt, of keihard gedroogd. En zie: in Leek (10 Km. afstand) willen ze het droog en hier zacht.De Drentse (Drenthse?), gerookt op turf is trouwens ook niet te versmaden.
En een recept met droge worst, zacht of hard, dat maakt niet uit: stukjes uitbakken in maisolie, uit de pan, ui erbij (lokaal dialect: siepel), knoflook en soepgroenten, ff bakken, wat vloeistof erin (bier!), ff stoven, worst terug.
Eten met whatever; pasta, aardappelen, rijst, bonen...