maandag 16 juni 2008

Het lekkerste met runderschenkel


Osso buco Provencaals

Osso buco
Knip de vetrand van kalfs- of runderschenkels in (zie volgende post) want anders gaan ze bol staan.
Haal ze door bloem met wat peper en zout erdoorheen, en wrijf het overtollige bloem eraf.
Bak in hete boter snel bruin aan beide kanten.
Haal ze uit de pan en bak in de boter ui en knoflook aan, eventueel met wat selderij en/of wortel.
Doe er op laag vuur stukken goed rijpe tomaat bij, bak die even rondom aan en giet dan een flinke scheut rode wijn in de pan.
Laat even sudderen met nog wat bouillon erbij en prak dan de tomaten.
Leg de schenkels terug en giet er bouillon bij tot de schenkels onder staan.
De schenkels gaar laten stoven (runder moet langer natuurlijk), eventueel vloeistof toevoegen, en de saus proeven op zout, peper en suiker.
Serveer met dunne of kleine pasta.



Provencaals
Voeg tegelijk met de schenkels geraspte sinaasappelschil toe aan
de saus.

My way
Gebruik geen tomaten, gebruik stevige witte wijn, eventueel Chinese half-zoete, en kook stukjes aardappel en snijboon gaar in de saus, samen met de schenkels.