maandag 24 juli 2017

Planning



Borstlap
Om met Chu hou klaar te maken
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
"Ik vond er niks aan"
Tsja, je kan koken of je kan niet koken...


Planning dus

Geen gelul

Aan de slag!


Morgen heb ik nog even het staartje van de laatste planning
Risotto milanese (hopelijk vind ik mijn saffraan terug)
Met tomatensaus met gedroogde tomaat en zwarte olijven

Ik ga er ook Arancini van maken, ook wel Suppli al telefono
Zie hier
Loek doet dat ook



Cantharellen, AH
Vreemd genoeg hebben ze bakjes met grote en bakjes met kleine door elkaar
Maar goed...


Woensdag

Waddenmosselen

Want die heb ik nog nooit gegeten


Die verkopen ze in de winkels van de inkooporganisatie Superunie, zie hier

Ik ga ze met fors bleekselderij maken (na er eerst enkele puur geproefd te hebben natuurlijk)

En erbij dat nieuwe product van Aviko, die dunne friet, die officieel trouwens Pommes alumettes heet, lucifer-aardappelen



Op de markt bij mij om de hoek
Die blikken, dat is confit


Donderdag

Oven-omelet


Een Witrussisch recept

Je klopt ei met bloem, dan melk erdoor, en dan in een ovenschotel

Ik ben benieuwd

Ik maak er een tomatensaus bij op basis van Chinese witte wijn (druivenwijn) en met groene olijven

En knoedels half mais half tarwe, met wat ganzenvet erdoor
Dat lijkt me wel bij Witrussisch passen



Ossenhaas, flageolets, paprika


Vrijdag

Tahoe balletjes


Dat is een recept uit Het Chinese Kookboek
Uitgave AH, 1988
Een werkelijk uitstekend boekje

Uhh, niks vegatorisch; er zit wat vis en vet spek door

Dat prak je door de tahoe en daar draai je balletjes van, die je stoomt

Je serveert het met gedroogde geweekte gebakken paddo's en met paksoy (wok)



Dit is een stuk rijstvel voor loempia's
Dat kan je dus ook gewoon zó frituren
Net kroepoek
Lekker!


Zaterdag

Pens à la mode de Caen

Met kalfspoot


Heerlijk!

Cider, Calvados...

De groente is traditioneel wortel

En je eet het met gekookte aardappel

Burp!



Roerei met spinazie
Uiensaus


Zondag

Aardappel met kaas uit de oven

Met Gorgonzola en Emmentaler


Bels

Met room ook nog

Gekookte aardappelschijfjes in een ingevette ovenschotel
Geraspte Emmentaler, p/z, room, Emmentaler, gebrokkelde Gorgonzola

Ik eet het met kort gestoofde puntpaprika



Spagheti carbonara met paddo's
Een klassieker


Maandag

Gemarineerde kipfilet


Kipfilet is altijd minder van smaak dan ander kipvlees
Of droger als het aan de hele kip zit

Ik ga eens experimenteren met twee ideeën
Allemaal al gedaan door iedereen natuurlijk, maar niet door mij (dacht ik), en dat is natuurlijk essentieel

Maandag: opengesneden kipfilet marineren
Later: kipfilet vullen

Ik ga het "Chinees" marineren
Soy, gembersiroop, limoensap, rijstwijn, pepertje

Met sperzie en mie

En met een saus van de marinade



Stoofkippenbout opbakken




Ach ach ach wat kan ik toch enorm lekker koken

En al helemaal vergeleken met die sneue culinaire pipo's uit de krant...



O ja!

Al die kokende mens-apen met 'n vieze hipsterbaard en één getatoeëerde arm
Allemaal mekaar nadoen, en allemaal tatoo zo van Kijk mij eens

Ook allemaal van die sneue lullen

Koken kunnen we niet, dus dan maar hipsterbaarden en tatoos
Hebben we tenminste nog iets...

Ik bedoel: kijk liever naar mij
Ik heb de Thora op m'n lul laten tatoeëeren
(Vergrootglas meenemen)