Abondance
Heel erg sterk van smaak
Heel pikant
Mijn voorstel voor het drie gangen keuzemenu wat ik ga koken voor een partij Fransozen is goedgekeurd.
Ik had al eerder voor die lui gekookt (toen nog zeer achterdochtig aangaande een Nederlandse kok), en dat was zeer in de smaak gevallen, dus
Nu moest het thema een beetje zijn "van Nederland tot Spanje"
En de voor- en hoofdgerechten vego vis vlees
Passendale
Voorgerechten
Salade verte au fromage Kernhem
Botersla, stripjes iceberg, ui, komkommer, wat lichtgroene paprika (Biber dolmas), alles op Roma sla
Kernhem ernaast
Vinaigrette van heel fruitige olijfolie (altijd gevaarlijk in vinaigrette) en mirabellenazijn
Koop Kernhem nooit in de super!
Koop het een keer bij een goede kaaszaak of -kraam en je vreet die troep uit de super nooit meer
Uhh, er zijn veel producenten van Kernhem
De grote leveren aan de supers, de veel betere artisanale aan de kaasboeren
Die fabriekskaas is niet mooi gerijpt
Potage au thon et poireaux
Groentenbouillon, rode tonijn (vers dus), prei
Baskisch
Croquettes au riz de veau
Klassiek Bels
Het deeg gemaakt van kalfsbouillon
Gebruik flink grof gehakt schouderblad
Dat geleert prachtig
De zwezerik gewoon op de klassieke manier bereid en kleingesneden erdoor
Een ding: bak de zwezerik niet in zijn geheel maar in strips, heel snel op de twee snijkanten
Tête de moine
Die kan je enkel snijden (schaven) met een Girolle
Hoofdgerechten
Tofu mariné, champignons chinois, ris jaune
Die Dried tofu, Pressed tofu, die ik laatst at (zie hier)
Gemarineerd met Vijf kruiden poeder, Light soy, rijstwijn...
Coin mushrooms, een klein soort gedroogde Po ku mushrooms
Rijst met koenjit
Dat was niet erg "tussen Nederland en Frankrijk" zeiden ze
Ik zeg In Nederland wordt dit veel gegeten
Maquereau, sauce petits pois, penne
Ook weer laatst gegeten, dus dat zit nog goed in je kop
Makreelfilets op de huid gebakken
(Als je ziet dat een kok begint met bakken op de huidkant, dan weet je dat het een nul is)
De doperwtensaus Frans, met Crème fraiche dus
Arraignée, pommes frites, puree de pommes
Araignée dat is slotlap
Voor mij de mooiste bief
Friet van Frieslanders, gebakken in Blanc de bœuf
Appelmoes van rode Jonagold
Zwitserse Tilsit
Ik vind belegen Deense beter
Nagerechten
Fromages belges
Belse kazen die als extra worden geserveerd
Brugse blomme, Herve, Ettekeis
Agrumes avec ris au vin chinois
Een fantastische vinding van mij!
Zuur fruit (hier citrus maar het kan ook bv met Granny Smith) met zoete "Wine taste rice"
Zie hier
Glace au yaourt et abricots
Yoghurtijs is het lekkerst met abrikozen
Goed zoete abrikozen en die heb je nu
Chausson au pruneaux
Pruimenflap
Het pruimenspul erin als Hollsteiner Pflaumenmus gemaakt
Val-Dieux
Ach...
Vanavond kip Cola nummer drie
Coke Can Chicken
Eerder het recept van Coca Cola zelf
Daarna dat uit Soof
Ik schrijf er binnenkort een aflevering over
Vergelijkend wetenschappelijk onderzoek
Toch, Kleynejan?!
Ik wel...
Fantastische quote gevonden!
Jean Anouilh
On n'est jamais trop cruel avec les imbéciles
Je kan met imbecielen nooit wreed genoeg zijn
Toch, Kleynejan?!
Ik wel...
Dat mailde mijn slager me vandaag
Prachtige kalfspoten
Twee gaan door de pens, en twee worden met Sauce poulette gemaakt
Blanquette zeg maar, met champignons
Blanquette zeg maar, met champignons