donderdag 29 oktober 2015

Vijf eieren




Ik bedoel

Vijf keer eten met ei



Franse kool-taart


Bak kleine rookspekjes krokant, uit de pan

Meng 60 gram bloem, p/z, drie eieren, 165 ml melk en 15 ml olijfolie goed.
Laat een half uur rusten.

Olijfolie, ui, knof...
Laat de helft in een kom koud worden, en werk door het beslag.

Snij witte kool fijn, controleer op dikke en stronkstukken, en kook half gaar in kippenbouillon.
Uitlekken, uitdampen, wat koelen.

Door het beslag, met de helft van de spekjes erbij.
Hoeveel kool? Zie de bovenste foto, voor een idee. Zo was het prima.

Maak van de ander helft van de ui en knof met pikante paprika-puree (Turk) een saus.
Laat eerst wat sudderen en geef er dan witte wijn bij.

Roer er uitgelekte soissons door, grote witte bonen, Bonduelle, en de rest van de spekjes.
Dat en die saus heb ik er bij verzonnen.

Ovenschotel vetten, beslag met kool er in, hete oven tot het redelijk stevig is.
Wilt u het storten, leg dan eerst ingevet bakpapier in de ovenschaal.




Omelet stijl Lyon


Dus niet alleen maar wat omhusselen, dat wit en geel, maar het geel goed kloppen, het wit goed kloppen, en door mekaar.

Ik heb het wit erg stijf geklopt, en dat moet niet, dus dat ga ik eens over doen.
Het was best lekker, maar je denkt toch Dat is beter voor een Zürcher ommlett (met suiker en aardbeien).

Olijfolie, ui, knof...
Grove witte peper...
Een restje snijbonen in tomatensaus erdoor (die snijbonen in sepjes gesneden; "Roma bonen" heet dat in de handel)...
Proef

Kook Semmelknödel in kippenbouillon.
Ik maak ze nooit zelf, en de reden is simpel. Een keer gemaakt en je weet het. En het is altijd hetzelfde, geen enkele variatie. En het is een hoop gekloot. En die uit een pak uit de Duitse super zijn enorm lekker.
(Uhh, ik zal zoiets nooit uit een pak maken zonder het eerst eens zelf gemaakt te hebben, dat weer wel...)

Eiwit met redelijk wat zout kloppen.
Geel kloppen en erdoor.
Boter, omelet bakken.

Ik heb het met waterkers gegeten.




Aardappeltaart van Wilbrink

Wat aangepast...


Olijfolie, ui, knof, chili-vlokken, flink peterselie...
Blokjes punt-paprika kort meebakken.
Witte wijn, hoog vuur, roeren en van het vuur af.

Klop per persoon twee eieren op 200 ml room. (Ja ik heb maten en gewichten! Van Wilbrink!)

80 gram pp geraspte Gruyère erdoor, nootmuskaat.

Pp 200 gram aardappel raspen en in een doek uitknijpen.
Erdoor.

Zoet paprikapoeder erdoor en dat uien-paprika spul.

Vette ovenschaal, oven.
Als het bubbelt: oven lager tot wat stevig maar niet heel stevig. Het bruint mooi, zelfs al als het nog wat zacht is.

Geachte heer Wilbrink;
Ik heb uw recept wat aangepast.
Ik denk dat u dat niet erg vindt, want u bent wel een toffe peer; niet zo'n zwatel als die lui bij de Volkskrant en NRC.
Met vriendelijke groet!




Curry met krieltjes


Kook krieltjes bijna gaar, giet af en spoel heel goed koud (dus niet dat ze na twee minuten weer warm zijn van binnen uit).

Ghee, zwart mosterdzaad, deksel, poffen.
Verse laos, vrij veel verse koenjit, ui, knof, lomboks...
Komijn en gebroken korianderzaad...

Droge kokos erbij...
Witte wijn en kippenbouillon (het moet goed vloeibaar zijn want u gaat er sperziebonen in koken)...
Laat sudderen met een gedroogd limoentje en onder een deksel (zwart limoentje is sterker dan bruin)...
Proef.

Sauteer sperziebonen-stukjes in wat pinda-olie en doe ze bij de curry.

Kook eieren bijna hard.

Als de sperziebonen bijna gaar zijn: de krieltjes erin warmen.

Serveer met de eieren.




Pitim


Joodse bolletjes-pasta, kleiner dan Fregola en (Balkan) Pasta.
Bij AH als Parel-couscous, want die willen vanwege al die Turken en Marokkanen natuurlijk niet zeggen dat het joods spul is...

Ik ging er wel een beetje de couscous kant mee uit.

Week rozijnen in thee, afgieten en weekwater bewaren.

Olijfolie, ui, knof, rode peper...
Winterwortelblokjes...
Niet-pikante paprikapuree...
Witte wijn (zie je wel dat het joods is) en wat van het weekwater...
Sudderen en proef op zout.

Kook de pitim kort in water met wat Viandox of zo, afgieten.

Rozijnen bij de saus.

Bak een omelet met p/z, room, en Worcestershire erdoor.

Pitim door de saus.




Het was allemaal erg lekker, behalve die schuim-omelet.
Die was gewoon lekker.