donderdag 22 oktober 2015

Omelet met oesters





Een "Idee!" zeg maar


Maar ja...

Ik dacht Dat is een goed idee, Nieuw! zeg maar, en ik dacht Rauwe oesters (wel goed uitgelekt) erin net vóór het dichtklappen. En ik dacht Lijkt me enorm lekker.
Maar ja, later ging ik zoeken, en het blijkt (natuurlijk) te bestaan, en wat dies meer zei: je gebruikt geen rauwe oesters.

Als je een verstandige mening over een culinair vraagstuk wilt hebben in Nederland, dan moet je bij Sylvia Witteman zijn (dan weet je dat, Smac). Dus ik leg haar het idee omelet oesters voor, en ze reageert precies hetzelfde
Huh, omelet oesters? Zegt mij niets, maar ik kan me voorstellen dat je een omelet bakt, baveuse uiteraard, en hem dichtklapt met rauwe oesters ertussen. Lijkt me best lekker. Misschien een beetje groene ui erdoor.

En ik mailde wat later terug Dat dacht ik ook, maar zo doen ze dat toch niet. Ze pocheren oesters in hun eigen vocht en die gaan er in.
Recept zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

En nu corrigeer ik dat weer, althans voorlopig: tóch ga ik het proberen met rauwe oesters.
Natuurlijk! Dat is net hetzelfde als met die melkzwam: "Ze kunnen niet worden gedroogd" las ik, dus ik meteen melkzwam drogen, later weken, spekjes, flamberen met Pernod, overheerlijk...

Hierboven een omelet met oesters er omheen, en oester-ragoût (zie derde plaatje) over de omelet.
Wow...

Hieronder een omelet met oesters er in; een dunne omelet met dikke oesters uit Saint-Vaast-la-Hougue
En met sjalot en peterselie
Waw...




Uhh, ff doordenkend: dat kan natuurlijk ook prima met vongole of kokkels, en dan hoef je natuurlijk al helemaal niet eerst te pocheren

Ook dat gaan we proberen


En wat dacht u van mosselen?

Ik denk dat je die uit de pan moet halen als ze nét nét beginnen open te gaan, en dat ga ik morgen ook proberen ook (verder openwrikken, meteen uit de schelp en koelen) (morgen maak ik mosselen in Rodenbach, en ook voor kroketten!)


Coquilles saint Jacques (zo schrijf je dat, met die wel of niet hoofdletters) erin lijkt me niks, maar scheermessen (zoals die mosselen hierboven kort gekookt, en ook nog in stukjes), dat lijkt me wel wat

En met garnalen, dat kennen we wel (of krab)


En misschien moet er maar ipv zout grof gesneden zeekraal door die omelet!
[Nee want dat wordt veel te zout; ik maakte een omelet met rauwe mosselen en dat smaakte te sterk en te zout; met mi cuit mosselen smaakte het heel erg mooi.]

In welk restaurant kunnen we dit komen eten jongens? Mail het me en het staat in het blog en ik heb 1.000 + bezoekers per dag en ik kom er aan

Omelet + schelpdieren + iets groens, dat is de opdracht



Dumas
"De ragoût moet lekker smaken"
Kijk, dat bedoel ik


Oyster omelette nu


Dat is heel wat anders

Meestal een foe yong hai kloon en dus met tomatensaus
Niks mis mee als het allemaal goed gemaakt is, maar een ding: never nooit met die gruwelijke oesters uit blik!

Het is een "night market favorite"

Kleine oesters, aardappelzetmeel door het ei, bakken in reuzel

De tomatensaus is een beetje Thais-achtig, pikant en met limoen


Maar soms (eigenlijk ietsje meer dan soms) is het wat anders
Dan is het iets tussen een omelet en een roerei, een omelet in stukken zeg maar

Altijd met gepocheerde of gebakken oesters erdoor (niet erin dan dus natuurlijk), en altijd met selderijblad

Zie de foto hieronder, maar zie ook een heel fraaie variant hier
Prachtig!




Doen ze "het" in Spanje ook?

Nou, eerst krijg je een enorme lading van die night market Aziatische oesters over je heen, maar als je gaat specificeren (niet tortilla ostras maar tortilla francesa [= omelet] ostras, dan vind je wel wat.

Zie hier (ik dacht eerst dat ze in een zwempak bezig was) (en als je dit kan verstaan, dan ben je ver voorbij de sector Conversatie in je Spaanse cursus)

Recept uit Cádiz

Ostiones: grote oesters
"otione" zegt ze

Die oesters gaan (met dat folie'tje) vier minuten in de magnetron, dat krijg je niet te zien

De vloeistof gebruikt ze in "rijst, paella of zo" ("paeezja")
Die paella "sale bonissimo", komt er prachtig uit

Dat soort uien, sjalotten beter, hebben we hier niet
En ja, sjalot, oester en ei, dat zal zeker geen slechte combinatie zijn...

Waarom die eieren eerst op een bordje? Omdat ze in een land zit waar je af en toe een slecht ei er tussen hebt, en je wilt dan niet alle andere eieren weg moeten gooien

En ja, weer wat groens erbij!

Schitterend recept!

Wel wat peper erdoor!
En knof bij die sjalot, of beter knoflookgroen door het ei!

Als je zo'n omelet of wat dan ook op die manier omdraait, dan moet je enorm oppassen dat je geen scheut heet vet op je pols krijgt

Maar een schitterend recept! Je proeft kijkend al dat het heerlijk is




In Italië maken ze Frittata di ostriche

Heel simpel

Oesters in een ingevette ovenschotel, wat citroensap erover, geklopt ei met peterselie (groen!) en p/z erover

Maar erg populair is het niet



Creole oyster omelette zie hier

Green onions, jawel!



O! Ik vond nog de Macau variant van die Taiwanees! Prachtig!

Zie hier

Ook weer groen erbij!



Zo kan ie wel weer, Jezus...