dinsdag 20 oktober 2015

Good Food



Vandaag plaatjes van kaas
Kaas die Van der Ley niet verkoopt, als tip dus
Van der Ley zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Kocht er vandaag (die is nu in het seizoen) L'Etivaz
Zie hier
God wat lekker...

Hierboven Harzer Käse (vier aan elkaar gegroeide kaasjes)
Enorm lekker als saus over aardappelen met karwij



Britain's Best Selling Food Magazine


Dat is dus het kookblad van de BBC
Maandblad
(Zoeken op een receptnaam op internet en bbc toevoegen: altijd erg goed)

Kocht een partij, lopend van 2001 tot 2012
Ben ze aan het doorspitten


Een heel verhaal over preparaties met olijf

Olivada natuurlijk, olijvenbrood, kip-olijvensalade...

Ik had het er vandaag nog met iemand over
Wat raar dat die Turken hier die groene en zwarte Turkse olivada niet verkopen
Die Turkse is de puurste

En wat een verschil in al de recepten van olivada (of olijvenpuree iha dan)

Deze is met amandel en komijn...



Alta Badia
Zuid Tirol
(Of verkopen ze die wel?)
Enorm lekker
Zit in de Remeker / Etivaz hoek


Dingle pie


Heel klassiek Iers
Kleine pie's met lamsvlees gestoofd in lamsbouillon (uhh, klassiek zal het wel schaap geweest zijn)

Bouillon van lamsbotten en zo met ui, wortel, selderij, tijm, peterselie
Lamsvlees bakken in lamsvet, stoven in die bouillon
Vulling weer ui en wortel, komijn en dat vlees


Interessant: het deeg.

gram       pie deeg       kookdeeg        dingle
                       
bloem      100                100                  100
                       
boter         50                   75                    60
                       
water        50                 150                    40


Je moet natuurlijk vooral naar de boter tov de bloem kijken; bij kookdeeg en dingle (ook een kookdeeg) gaat dat water er niet volledig doorheen natuurlijk.

Eigenlijk is het een kook-pie- (kook-korst-) deeg.


Recept zie hier



Caprino di Puglia
Heel erg mooie geitenkaas
Het soort kaas wat ze in Nederland niet kunnen maken
(Ik heb deze kaas ook stravecchio gegeten, ongelofelijk lekker)



Sevilla oranges


Bittere sinaasappels

Je komt ze hier bijna nooit tegen, jammer genoeg


Prachtige marmalade recepten

Met citroen

Met basterdsuiker en whisky


Begin altijd met de hele sinaasappel te koken, voordat je de schil in snippers gaat snijden

Verwarm de suiker eerst in een laag staande oven, zodat het sneller oplost (en de kooktijd dus korter wordt)

Laat de jam afkoelen (een kwartier) in de pan voordat je het in de potten doet, om te voorkomen dat de schil-snippers boven komen drijven



Enorm lekker, met notenlikeur erdoor
Ik ben niet zo'n fan van kazen met alcohol erdoor, maar dit is fantastisch



Zeer zelden dat er klets in staat

Wat dat betreft het volkomen tegendeel van de Nederlandse prietpraat dus


Dat je Congee maakt met long grain rice, dat is klets (zelfs Wiki maakt die fout)

Congee is rijstepap, maar dan hartige
En dat maak je in Indonesië van ketan (kleefrijst), of in China met River rice, ook een soort kleefrijst

In Indonesië krijg je het als onbijt

Ik ben geen pap-eter, maar dit is heerlijk
(Boeboer; met kip, ketjap...)


Deze congee maken ze met varkensvlees, eende-eieren, soja, ster-anijs, gunpowder thee (raar), Szechuan peper, lente-ui



Crucolo
Ik schreef
Een herderskaas en, net als die Malga van laatst (ook een herderskaas), licht zuur
Fris toch en vrij vol van smaak
Niet echt sterk maar wel fijn
Vreemde taaïge structuur (niet vies hoor); geknede wrongel waarschijnlijk



Wat recepten


Vaderdag!
Bangers and roasties!
Get the kids to help!

Nieuwe aardappelen olijfolie oven
Worstjes erbij (choose dad's favourite)

Saus: orange marmalade, grove mosterd, cider, rozemarijn (alles bij mekaar warmen)

Saus over de aardappelen en worst


Kip en mango wok

Dat ga ik een keer maken, dus dat komt nog

Lente-ui, gember, kruidnagel, mango, kip, olie, wokgroenten, soy, zoete chilisaus


Fish cakes van witte vis of zalm en tuinbonen

Prak gare aardappelen met gare tuinbonen
Meng met uit elkaar getrokken gekookte vis
Burgers, bloem, olijfolie, bakken
Met crème fraiche en zoete chilisaus



Pecorino dauno
Ook wel Canestrato ("in een mand gemaakt") pugliese (uit Puglia dus maar dat dacht u al)
De allerlekkerste Pecorino...


Sticky figgy dessert


Make a cross in the tops of ripe figs, cuting two thirds of the way down.

Put in a baking dish, drizzle with freshly squeezed orange juice and top with a small spoonful of clear honey, a pinch of ground cinnamon or allspice and a few dots of butter in the crosses.

Bake at 200° (fan 180°, gas 6) until the figs open out like petals.

Dollop with crème fraice or clotted cream ice cream, then spoon the caramelised juices on top and serve with good biscuits such as almond tuiles or langues de chats.


Zie u zoiets al in een Nederlands kooktijdschrift staan?

Dat dacht ik niet...



Kachkeis (kookkaas)
Luxemburg
Ben mijn eigen foto kwijt
Voor saus weer, want vergelijkbaar met die Harzer



Heel handig

Hoe je restjes curry pasta kan opmaken


Op sandwich kip mango

Meng met droge kokos en paneermeel
Wrijf vis in en bak

Boter, ui... Curry pasta... Baked beans...

Bloemige gekookte aardappelen bakken in boter met curry pasta

Door aardappelpuree

Dip met yoghurt en mango chutney

Burgers van tonijn uit blik, curry pasta, ei, doppers, lente-ui
Bloem + p/z
Bak


Gebruik bij/in aubergines, bloemkool, kokosmelk, gekookte eieren, halloumi, noten, gerookte vis, groente- en linzensoep



Primo sale
Siciliaanse heel jonge Pecorino
Moet heel jong zijn
Pizza met kerstomaat, wow...


Ideeën


Kort gekookte kleine aardappelen, ovenschotel met olijfolie, grove mosterd en rode ui
Goed omhusselen en een half uur in de oven tot de mosterd een korst geworden is


Olie, ui...
Knof...
Gekookte bonen...
Pureer
Gehakt korianderblad erdoor
Serveer met geroosterd varkensvlees


Half gekookte aardappelen, oven met ui en knof en olie...
Paprika, courget en tijm door de aardappelen...
Geperste knof mengen met esdoornstroop en grove mosterd
Kip bakken
Kip op aardappelen en bestrijk met de stroop...


Halveer halve gedroogde pruimen en ontpit
Pocheer in suikerstroop met kaneel
Koel
Klop room met suiker
Spatel er geraspte verse gember door
Serveer bij mekaar



Rigato vecchio
Ik schreef "Een edelman..."