maandag 19 oktober 2015

Tofu hier, tofu daar



Gisteren sprak ik nog iemand die het volledig met me eens was 
"Beurre bourguignonne nooit kopen!"
"Zelf gemaakt met grover spul erin én stukjes sjalot, jammie!!"



Overal zit vegetariër-haar


Vegetarische kip, tofu, tempeh, seitan...



Vegetarische slakken


U denkt Slakken zijn altijd vegetarisch, en dat klopt, en zo heb ik ooit met een zatte kop slakken geserveerd aan vegetariërs, Ja, hik, die zijn toch vegetarisch!, maar ik bedoel nou wat anders

Ik bedoel Slakken die vagoteriërs óók kunnen eten; dat die Hanneke van Urmmond van Wakker dier het kan eten, en ook die stiekeme refo van de Partij van de Mieren...

Maar ik zat al jaren, verdomd, járen na te denken Waarmee??

Quorn leek me eerst voor de hand liggen, maar dat heeft veel te weinig beet (alhoewel het wel leuk geweest zou zijn; Quakken)

Wat werd het? Jawel, Vegetarische kip van de Vegetarische slager!
(Zie hier; alle links hier in een nieuw venster)




Beure bourguignonne

250 gram boter op kamertemperatuur

6 gram zout, 1 gram versgemalen zwarte peper, 15 gram knof (geperst natuurlijk, en elk teentje na persen metéén door de boter werken, net als die peper trouwens), 20 gram gehakte sjalot (of 15 rode ui zeggen ze, maar dat is meer boerenwerk), 20 gram platte peterselie incluis wat stengels (met de mezzaluna en niet superfijn)

Steeds per product erin: mengen! Niet super mengen maar het product moet wel meteen ín de boter zitten


(Die boter is trouwens enorm lekker ook op lamskoteletten of schijven lamsbout...)


Maar goed.

Wat boter in zo'n schelp, de vegetarische slak er in waarmee je die boter naar binnen duwt, en afstrijken met redelijk wat van die boter

Schaaltjes, oven, goed brood...


Het was enorm lekker, verdomd...



De foto is iets onduidelijk
Dat is een stukje brood met zo'n vegetarische slak er op
Heerlijk...


Ketoprak

Althans een soort van


Roerbak stukjes spitskool in pinda-olie, en uit de pan

In een andere pan plakken tofu die drooggedept zijn en door de rijstebloem gehaald bruinen in pinda-olie; goed de pan blijven bewegen en het spul draaien
Uit de pan

Pinda-olie, ui, knof, lombok...
Neem de helft apart
Laat in de pan bij de ui etc. en blokje Sambel (geen schrijffout) petjel smelten (niet het Surinaamse gerecht dus, maar een blok Javaans sateh-saus-spul met kentjoer, zie hier
Maak er met melk of kokosmelk mooie saus van

Snij de tofu in blokjes

Kook plakjes Pumpkin rice cake (zie hier maar het is niet 's werelds snelste server)
Verse rijstpasta met pompoen erdoor
Je koopt het in plakken waarop lijntjes die aangeven hoe te knippen
Vrij snel gaar en erg lekker

Pinda-olie, die ui etc. die je apart hield, ook selderijblad...
Wat rijstwijn of droge witte wijn, wat ketjap medja (of half manis half asin), citroensap...
Eventueel met wat palmsuiker en wat witte Chinese rijstazijn zoetzuur maken...
De kool erin garen onder deksel...

De rijstplakjes erin warmen...

De tofu erin warmen...

De petjel erbij serveren



Ik heb het iets anders gedaan
Tofu en rice cake (warm gestoomd) in een kom
Kool erover en petjel ernaast



Kripik tempeh


Kroekoep, maar dan van elders waar ze het anders uitspreken, gemaakt van tempeh
Zie het spul hier
Enorm lekker, zelfs voor tempeh-haters


Week Coin mushrooms in warme kippenbouillon
Betere toko, heel kleine Po-ku (gedroogde Po-ku wordt verkocht als "gedroogde shiitake" wat het niet is), zie hier
Gebruik eventueel gewone Po-ku en snij ze later klein
Van gedroogde geweekte Po-ku en Coin en Shiitake in alle gevallen altijd de steel weggooien

Kook mihoen van zwarte rijst (gezonde winkel. of gebruik gewone mihoen of leen wat van Hanneke Urmmond)
Giet af

Pinda-olie, ui, knof, rawit, petehbonen in stukjes (vers of uit blik of uit de pekel)...
Wat weekwater van de paddo's...
Wat rijstwijn (Kwantung meijiu)...
Paddo's...

Frituur de Kripik tempeh

Warm de pasta in de saus

Serveer liefst met aubergine pickle...





Mock Duck


Een prachtig product, heerlijk en kost geen moer

Seitan, gemarineerd met o.a. vijfkruidenpoeder en soy en rijstwijn en...

Zie hier en zie dat nagemaakte eendenvel met die pukkeltjes!
Zie Wiki hier

Honderd keer lekkerder dan die vegatorisch gekruide seitan uit de gezonde winkel


Sauteer haricots verts in stukjes in pinda-olie tot goed verkleurd

Mock duck lekken, snijden

Kook rode rijst-mihoen
Toko, en daar heb je twee soorten "brown rice noodles": grijzig-gele en dat is van zilvervliesrijst, en bruin-rode en die is van rode rijst gemaakt
Uit de pan en koud spoelen

Wat ghee en wat pindaolie, seitan kort bakken op hoog vuur, uit de pan

Pinda-olie, ui, knof, gemberwortel, laos, lombok...
Droge witte wijn...
Haricots erbij en garen

Mock duck erbij...
Mihoen erbij...

Breng eventueel op smaak met wat taotjo





Bahmi goreng


Kook Chinese mie die geschikt is om na het koken te bakken; neem die wat bruin-gelige
Let op: soms moet je die eerst weken; zie het etiket
Spoel koud
Er hoeft geen olie door; dat spul plakt niet

Tofoe in plakken, droogdeppen, door de rijstebloem (of anders maar gewone bloem) en in pinda-olie bruin bakken
Uit de pan, koelen, blokjes snijden

Pinda-olie (want die is weg want in de tofoe getrokken), ui, knof, laos, gember (veel meer laos dan gember), sereh (in heel kleine stukjes; dat kan ook hoor), lombok...

De helft apart houden

Vrij fijn gesneden prei erdoor (door het spul wat nog in de pan zit), hoog vuur, kort wokken

Kookwijn (Kwantung mijiu)...
Ketjap medja (of half manis half asin)...
Proef

Bak de mie op met het apart gehouden kruidenspul en wat olie
Uhh, Nasi goreng en Bahmi goreng betekent gebakken, maar het wordt enkel wokkend in wat olie opgewarmd

Warm de tofoe in de preisaus



Die tofu, dat is drie dikkere en drie dunnere plakken
De dikkere maken blokjes erdoor
De dunnere stripjes erover