donderdag 8 oktober 2015

Het Geheime Landgoed (2)



(En volgende:) 2010

Toen ze gedrieën vertrokken waren en het geluid van de automobiel achter de eerste berghelling was weggestorven, ging ik aan het bureau in de grote huiskamer zitten en probeerde iets op papier te zetten. Ik aarzelde tussen een brief aan Van O., aan notaris B. te D., aan de Zusjes M. te G., en een eerste zin, een eerste alinea, een kwart pagina van het begin van mijn nieuwe boek.


Ongepubliceerde Franse recepten

Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)



Oignons à l'étuvée


Pel grote uien, van min of meer dezelfde grootte.
Snij een schijfje van het kontje, zodat ze niet omvallen.

Doe een scheut goede olijfolie in een ovenschotel die ook op het vuur kan; de uien moeten min of meer precies in die schotel passen.
Zet op het vuur tot de olie geluid begint te maken.
Voeg half water half wijn toe, tot de uien half onder staan. Gebruik wat voor wijn u wilt; wit, rood, rosé; droog of zoet; gebruik vermout...
Laat een paar seconden hard koken.

Zet anderhalf uur of zo in een niet al te warme oven.

Zet op het vuur en kook de saus in zoveel als nodig.



Ik schonk mijn glas, dat ik mee naar binnen had genomen maar voornemens was geweest samen met de zopas speciaal voor mij geopende fles slechte rode wijn in de keuken weg te zetten, opnieuw vol. Ik dronk het gedachtenloos leeg, vulde het weer, trad met het glas en de fles in de hand naar buiten, zette de fles op het terras in de schaduw neer, en liep een paar dozijn stappen het pad naar beneden af, in de richting van het thans uitsluitend als stal gebruikte huis dat eens aan Monsieur Gautier had toebehoord, die zich niet voor het hoofd had geschoten en ook niet uit een elektriciteitsmast was gebuiteld, maar die zich gewoon had doodgedronken.



Œufs sur le plat Bercy


Maak een mooie maar simpele tomatensaus; kook gehakte heel rijpe tomaten tot puree, en breng op smaak.
Houd warm in de oven.

Bak verse worstjes, chipolata of zo, in olijfolie.
Bak wat sjalot en knof mee.
Houd warm in de oven.

Bak twee eieren per persoon in boter, steeds in een pannetje waarin plaats is voor een derde ei.

Serveer de eieren met de worstjes en de tomatensaus ernaast.



Er was stilte. De machtige, ongeveer op zijn hoogtepunt staande, door niets afgeschermde zon scheen mij niet te deren. Ik ging op een grote, uit de bergwand gerolde steen zitten, ledigde mijn glas en huiverde. In Friesland bezat ik een huis zonder erf - tenzij men de armzalige honderdvijftig vierkante meter land waarop het stond die naam wil geven -, hier bezat ik nu een landgoed van vijftienduizend vierkante meter, maar zonder huis.



Escargots farcis


Kook slakken zoals het hoort, of haal ze uit blik.

Hak champignons, sjalot, knof en peterselie (door elkaar).
Z/p en werk er iets paneermeel door, gedrenkt in Pernod.
Maak er met boter een kruidenboter van.

Wat boter in een schelp, slak, flink boter enzovoorts.
Oven en zo.



Ik liet mijn lege glas naast de steen staan, sjokte naar het terras, haalde de fles op en schonk mijzelf opnieuw in. Het beste zou zijn, als dezelfde groep doortastende engelen, die eertijds het woonhuisje van de Maagd Maria, uit Nazareth, voor de neus van de aanrukkende Turken, na een tussenlanding op Sicilië, door de lucht naar het vasteland van Italië hadden getransporteerd, mij een soortgelijk dienstbetoon terzake Huize 'Het Gras' zouden willen verlenen.



Tranches d'agneau à la poitevine


Neem dikke schijven lamsbout, met bot.
Geen jong lam!

Bruin ze goed in boter, in een zware pan waarbij een goed deksel hoort.

Z/p, een flinke scheut marc de Bourgogne (of zo) en evenveel water.
Het moet genoeg vloeistof zijn om de schijven in gaar te stoven.
Voeg per schijf zes hele, gepelde knoflooktenen toe.
Leg een vel bakpapier op de pan en het deksel.

Kook zo langzaam mogelijk, ongeveer twee en een half uur.



(En volgende:) 2011
De schrijn van de Maagd Maria van Lourdes
Vergelijk met dezelfde foto morgen

Ik had mij in de namiddag van de vorige dag lichamelijk met Giovanni L. verenigd, en vroeg mij nu voor de zoveelste maal af, of dit iets slechts en zondigs van mij was geweest om te doen, maar ik behoefde het mij niet af te vragen, want ik wist wel zeker dat het zo was.



Consommé de gibier


Bak een niet te grote ui, in schijven, in reuzel.
Doe er grof gehakt kalfsstoofvlees bij, in gewicht de helft van de stoofpatrijs die er aan zit te komen.
Bruin wat.
Z/p, wortel, een kleine hele gepelde ui, een gehakte tomaat, wat gehakte selderij (in welke vorm dan ook, maar geen stengels van knolselderij), wat gehakte peterselie-stengels.
Laat iets bakken.

Leg er een grof gehakte stoofpatrijs op, en zet onder met lichte bouillon, of bouillon met water.
Deksel, en laat drie en een half tot vier uur sudderen.

Zeef, koel, ontvet.

Kan ook met oude fazant of duiven, natuurlijk.



Ik werd 46, dit jaar. Aan wie moest ik een brief schrijven? Ik geloofde niet in God. Die ik nochtans eindeloos zocht, maar Die zich nog nimmer in mijn leven had laten zien of horen, en Die mij zonder kennis of aanraking van Hem zou laten sterven. Doordat ik mij met Giovanni verenigd had, zou op het nieuwgekochte landgoed tenminste drie, maar hoogst waarschijnlijk wel zeven jaren, ongeluk rusten.

Tsja...



Laitances en sabots


Kook ("Bak"?) grote wat langwerpige aardappelen in de schil in folie in de oven.
Laat koelen en pel.

Snij de aardappelen in de lengte in tweeën.
Hol de aardappelen uit.

Bak haringkuit kort in boter.
Laat koelen úit de pan gehaald.

Vul de aardappelen met de kuit.
Z/p, gesmolten boter, paneermeel.
Oven tot bruin.


De fles was leeg. Ik bracht hem weg naar de villa, opende in de keuken een nieuwe fles, keerde naar dezelfde plek in de gloeiende zon terug, schonk mijn glas weer vol, beveiligde de tweede fles tussen drie stenen tegen omvallen en proefde opnieuw van Gods eigen Bloed, dat uit de nieuw geopende fles, ondanks mijn reeds goeddeels verdoofde smaak, mij precies even zuur, scherp en gemeen smaakte als uit de vorige. Waar kon men nog klagen? Ik ledigde glas na glas. Hoe laat zouden de jongens terugkomen? Ik was bang. Ik schreef niets, aan niemand.



Croute aux abricots


Rooster of bak sneden boerenbrood, of rooster of bak sneden oud boerenbrood kort.
Laat koelen en besmeer met boter.

Beleg met halve abrikozen, de snijkant naar boven, zonder pit natuurlijk, en de holtes gevuld met vanillesuiker (ik ga er nu van uit dat u een pot hebt staan met daarin fijne kristalsuiker, waarin al een jaar gesplitste vanillestokjes zitten) (u hebt die pot natuurlijk dagelijks omgehusseld, dat spreekt voor zich) (aan die flauwekul van afgeschrapte vanillestokjes in heel goedkope Retteketet-rum opbewaren, daaraan doet wij natuurlijk niet mee).

Druk plat.

Bak in een matige oven op een rooster (met wat er onder) vrij lang, tot het brood krokant is en de abrikozen pulp en gekarameliseerd.




Zie de volgende aflevering hier