maandag 27 juni 2011

Vanallus maar weerus




Wijnquiz.
Op welke twee wijnen staat een varken op het etiket?
En wat is het verschil tussen die varkens?
En welke wijn is de beste?

Niet zo makkelijk, vooral ook omdat tegenwoordig een hardstenen boogje op de Porca de Murça staat, ipv een varken.
En dat Portugese varken is een prehistorisch of althans erg oud beeld van een min of meer gedomesticeerde zeug, zie de deuk in de snuit tussen ogen en neusgaten (hier; kopie natuurlijk; alle links hier in een nieuw venster), en dat Franse is een everzwijn.
En de Portugese is voluit de beste. Jumbo. Ook witte.



Gisteren
Octopus, visfond, zoete ui, naan. Niks voor Wilders lijkt me.
Visfond wat inkoken met witte wijn.
Schoongespoelde octopus zonder lijf en bek in separate poten gesneden, dikkere delen poten in stukjes in de bouillon, half gaar koken.
Onderwijl zoete ui in olijfolie met wat visbouillonblokje stoven. Ook even wat water erbij, wegkoken, doorstoven.



Uh, dit was een klein octopusje (een pond dus schoon 400 gram dus gekookt 250) dus dat hoeft niet gehamerd te worden om het mals te maken of eerst diepgevroren of in kokend water gegooid, afgieten, koudspoelen, weer kokend water en nog eens, dat soort gedoe. Uhh, een zigeunerinnetje wat ik in Spanje als hulp in de keuken had kookte octopus in een goed lucht leeggeknepen en dichtgebonden plastic weggooitasje. Dat gaat ook goed, alleen moet je zorgen dat je de bedrukking aan de buitenkant hebt, want anders staat die afgedrukt op de octopus.



Maar goed.
Ook de middeldikke delen in stukjes erbij en als die bijna gaar zijn de -verder ongesneden- dunne uiteinden.
Afgieten (vocht bewaren voor later!!!), koudspoelen.
Schone pan, olijfolie en ietsje boter, bak de octopus, goed roerend.
Knof... proef op p/z. Gebruik als zout wat visblokje of wat fish sauce, en als hot wat piripiri of masa de pimentão (Portugese sambal).
Serveer de octopus met de ui, en met de naan natuurlijk.



Keek vandaag nog maar eens even naar mijn concurrenten (Woehahahahaha!!!!!!), NRC Next kookblog en Foodlog.

NRC eerst. Lijst van meest gebruikte ingrediënten op het blog. Nummer 1: Aardappel! Waaw!! Daarna eieren, dan tomaten, dan brood en dan kip. Jezus, ik piste van de spanning in m'n broek...

Foodlog. "Ontdekking van de maand". Oesterzwammen! Gristus, nou schijt ik er ook nog in...
Maar ja, die tiepo die woont in Den Belgjiek, de bierbellenblazer...

Kijk, ik schrijf hier over kruisdisteloesterzwam, dat is een culinaire ontdekking, of ik geef een aardig recept voor oesterzwam (met spekjes en rode lombok), maar zonder ook maar enige blazende! poefpoef! hijghijg! kwaakkwaak! pretentie natuurlijk...



Wat ik schrijf is interessant, of ten minste geen oud gelul of gekwaak.
Hierboven Bouneschlupp, Luxemburgs.
Erg lekker. Met snijbonensepjes ("Romabonen" heet dat in dit Nederlands gastronomisch Marsoppervlak) of haricots verts, aardappelstukjes in aardappelsoep, erg mooie kwaliteit gerookte knak, en super heet. Vandaar die brede rand van die kom, die vrij haaks (wat je niet kan zien) op de kom zelf staat. Daar ligt het wat over heen en is daar wat afgekoeld en daar begin je dus eten.

Kocht, zoals ik meen ik al aankondigde, nagelkaas als borrelhapje. Kon nog net op tijd roepen "Friese!". Leidse, dat is met ook komijn. Bah. Maar deze is perfect.

(Ik verzamel zowel oude als nieuwe prentbriefkaarten. Mooie Franse van een jaar of 20 geleden. Links Ayatollah Khomeini (u voelt hoe ik erop kwam), recht niks. Onder links staat "L'Ayatollah", rechts "La y'a pas Tollah" hahahahaha. Links "De Ayatollah", maar eventueel ook "Daar is Tollah", en rechts "Daar is geen Tollah" hahahahaha!)

(Jammer dat Wilders geen subtiliteiten begrijpt trouwens...)



Namen, restaurant De Hond Clown

Recept
Koteletten met wijn en kaas, Vinbräserade kalaskotletter, Scandinavië
Gebruik hals- of schouderkarbonade.
Maak een mengsel van gehakte peterselie, paneermeel en sterk smakende geraspte kaas, in volume een op een op twee, met geperste knoflook naar smaak erdoor, en zoveel olie als noodzakelijk is om het smeuïg te maken.
Laat het mengsel enkele uren op een koele plek staan.
Peper en zout koteletten en leg ze in een redelijk hoge ingevette ovenschotel (niet op elkaar).
Leg een flinke klodder van het mengsel op elke kotelet en giet rode wijn rond de koteletten; de koteletten moeten net niet van boven bedekt zijn met wijn.
Bak vrij onderin de oven, op 200 graden, een klein half uur.
Serveer bijvoorbeeld met rijst en mais.



Restaurant Place d'Armes, Luxemburg

Goed. Was in Stad wegens een afspraak. Was -natuurlijk- in De Beurs. Las daar een mooi verhaal over de tent in dezelfde klapper of hoe zeg je dat als De Kaart. Mooi. Zei dat tegen C., hoofd bediening. Bracht hij mij nog een ander verhaal, over de restauratie van de gevel, -ook- van zijn hand. Mooi.

Maaruhh, nu wat de kaart betreft.
Bij de desserts staat "Arretjescake (Gronings)". Schande! Dat is "Arretje's Cake"! De Cake van Arretje, kleine Arno. Dat is een stripfiguur van de NOF, Nederlandse Olie Fabriek in Delft. Arretje Nof! Dus dat is helemaal ook niet "Gronings"!

Trouwens ze serveren het met vanilleijs. Nou, ik deed het met abrikozen-yoghurtijs!



Portugese kroeg in Luxemburg stad

Arretje's Cake
Laat in een scheut melk, tegen de kook aan, een vanillestokje trekken, in de lengte doorgesneden en ook dwars een keer.
Roer af en toe om. Haal de stokjes uit de melk.
Smelt in de melk 125 gram bittere chocolade.
Haal van het vuur en werk er 200 gram witte basterdsuiker door.
Roer regelmatig om, tot de suiker is opgelost.
Smelt 200 gram boter op laag vuur.
Brokkel een rol Maria-koekjes.
Klop drie eieren goed los.
Klop de eieren door de boter en laat goed warm worden (salmonella!) au bain-Marie.
Roer het chocoladespul, van het vuur af, enigszins koel.
Meng alles en stort in een met boter ingekwastte cakevorm.
Laat goed koelen.
Snij de cake los van de wand van de vorm, stort (eventueel de vorm even omgekeerd onder de warme kraan houden) en snij in plakken.
Serveer met slagroom.
Eventueel kunnen er ook in rum geweekte rozijnen door.



Place Guillaume II, Luxemburg

Zei ik dat al, dat ik in Stad moest zijn voor een afspraak?
En dat ik op de terugweg honger kreeg? En een "Kalfkroket" (zo heet dat; ik schrijf het niet fout) nuttigde op het station? Heerlijk! Nooit eerder proefde ik een zo perfecte Maggie smaak!
(Ik had heel vroeger trouwens een erg sjieke tante die "Meggie" zei. Familie van die Van Thiels die in die Luns biografie genoemd worden)(Quod non!)

Een rel! Deze site hier.

En tot slot. Heere Heeresma overleden.
Shit. Dat Mulisch dood gaat, alla. Hermans, Wolkers... Maar Heeresma??



Afgezien van "Han de Wit" (zie hieronder) en "Jet geef die mok eens door" en zo schreef hij samen met Laurie Langenbach (search the blog!) een enorm groot juweeltje, Hier mijn hand en daar je wang. Briefwisseling.

Heeresma aan Langenbach. Nadat Langenbach zich afvroeg "wat tot nadenken zou stemmen",

Rijdend door een van steenslag vervuld landschap waaruit alle leven zich al eeuwen geleden heeft teruggetrokken, bereikt u tenslotte, eenzaam en zeer alleen, tegen de avond die vol is van een kil soort noorderlicht, het al jaren verlaten huis met zijn in de wind klapperende luiken, door stof ondoorzichtige ramen en knarsende sloten, om dan, op het ijzigkoude toilet te ontdekken dat de bril onder u nog warm is. Kijk, dat stemt tot nadenken.



Je hoort ook zeggen dat Han de Wit een beetje een parodie op De Avonden is. Dat kan best. Het regent in ieder geval de hele tijd...