zaterdag 18 juni 2011

En? Ja?! Zaterdag!!


Wat was er aan de hand op Radio 4 vandaag? De ene dominee na de andere. En ook nog dat preekgegalm... Uhh, hoe heet die partij ook weer, die dat gedooggelul in de Eerste Kamer steunt? Waarvoor de VVD ál z'n principes pijlsnel overboord gooide? (Wat zeg je? CDA? Bestaat dat nog dan? En trouwens, over principes gesproken, hahahahahahaha!!!!!!!!)

Herzag The Longest Day. Erg mooi.
Trailer hier (alle links hier in een nieuw venster). Pluskat hier.

The Lambeth Walk kwam er in voor, hier in een zeer speciale versie.



Recept
Konijn met knoflook, Middelandsezeegebied
Een konijn in ei-grote stukken hakken en die op hoog vuur snel rondom aanbraden in olijfolie. De kop hoort er ook bij.
Op halfhoog vuur eventjes flink grote ongepelde en dwars in tweeën gesneden knoflooktenen meebakken, en zouten en peperen.
Bedenk dat konijn, net als bijvoorbeeld koteletten, snel gaar is maar daarna snel taai wordt, waarna het lang moet worden doorgestoofd om het weer eetbaar te krijgen (waar niks op tegen is; je krijgt gewoon een ander resultaat, soms zelfs lekkerder).
Uhh, de knof eet je natuurlijk ook. Zonder schil...

Dit gerecht kan ook in de oven worden klaargemaakt; zo doen ze het in Navarra.
Olijfolie, regelmatig omscheppen, tegen het eind rozemarijn ook erdoor.
Zodra het konijn gaar is (hete oven!) wat witte wijn erover, de aanbaksels losroeren en kruiden met peper, zout en paprikapoeder (half zoet half pikant; in Spanje Ñora).
Beide recepten idem met kip.



Planning, opnieuw, want er kwam weer van alles en nog wat tussen. (Matroos: "Waar gaan die mooie benen vanavond naar toe?" Rotterdamse meid: "Naar de fillum, as der niks tusse kompt".)
Vanavond gevogeltebouillon met kentjoer, straw mushrooms en tofu. Naan ernaast.
Morgen ovenschotel spitskool, kriel, Chaumes.
Maandag kalfsschnitzels, gebakken óp en ónder een plakje Coppa, ?pasta en ?groente.

Verdere films
Slumdog Millionaire. Gezeur.
Evelyn. Erg veel moeilijk gedoe.
Zette toen dus maar, "Geen gelul", The Longest Day op.



Straw mushrooms (toko). Ongeboren paddestoelen zeg maar.
Dat velletje over de kop, dat wordt, nadat "de vliezen zijn gebroken", dat "rokje" wat sommige paddestoelen halverwege hun steel hebben ("rokje halverwege hun steel", gatsie...).

De linker, onopengesneden, heeft donkere vlakken. Dat zijn de snijvlakken, daar waar ze losgesneden zijn.

Je moet zo'n blik uitlekken, ze dan door midden snijden, en dan, goed omhusselend, opnieuw goed uitlekken.

O ja, was in twee grote "kookwinkels" in Groningen gisteren. Ik moest zo'n ding hebben waarmee je vis schubt. Niet alleen dat ze het niet hadden, ze hadden er nog nooit zelfs van gehoord...

Je hebt allerlei soorten (Google op ecailleur poisson) maar die hieronder (denk er een steel naar links bij) is de betere soort. In Spanje, geen afbeelding gevonden, hebben ze een nóg betere, hetzelfde als hieronder maar dan is dat blad met die tanden dubbel; er zit er nog een vlakbij omheen zeg maar. Dat, trouwens, doet sterk denken aan het schubben van vis met twee Jacobsschelpen, in mekaar vastgehouden, maar de uiteinden iets uit mekaar gedrukt.



Meel van L.
Dag Maarten, ach nou schaam ik me kapot. Ik heb helemaal niet de bedoeling om je te grieven. Het was wel jennen, wat ik deed. Gewoon, ik doe dat ook in het dagelijks leven, iemand op het verkeerde been zetten. Dat "Eet je ook wel eens gewoon brood", deed ik expres omdat je altijd uitgebreide recepten publiceert!

Oehoe! Je grieft me niet, je jent me niet. No problem!

Gekwetst ben ik alleen maar -makkelijk- als nitwits zich als experts voordoen. Uhh, vooral, zo schiet me nu in ene te binnen, als ze zelf niet in de gaten hebben dat ze nitwits zijn.
(En jij bent nou niet bepaald een nitwit!)(Blijf mailen!!)

Tiepes van Kwaakerdekwaak!, Grote lantaarn, klein licht, Marcel van Dam, dat soort lui / lullo bedoel ik. Kleuter Woutwijk, of die Trouw(e) mislukte belleblazer, of die NRC Next lounchende holhoofden, die Foodlog opgebruikte weggooiverpakking kletsers...



(Eten vanavond blijkt trouwens griezelig lekker te worden...)

Het mooie is, dat er een paar lui die ik attent heb gemaakt op jouw site, je erg aangenaam vinden om te lezen.
Willem, Tilburger van huis uit, taxichauffeur geweest in zijn studententijd, kan zich café Weemoed niet herinneren, hij had het over "Het Heike".


Ja, ik geloof dat dat stukkie straat waar Willem zat zo genoemd werd

Dank ook voor het mij vernoemen. Ik bedoel, vooral, ik raak moeilijk aan de middenklasse, daar waar toch mijn voorkeur ligt.

Zegt jou dat wat? In 1973 was dat. Wij, Willem, ik, o.a., zijn daar nog eens geweest en toen zat er een soort tango danstent. Tooten kent hij overigens niet. Ze vinden het heel leuk hoor, jouw verhalen.

Uhh, 1973 is wel, voor wat mijn Tilburg betreft, nogal aan de vroege kant. Kwam er in 1989 of zo. Directeur van Scryption. En Frans Tooten is ook meer uit die tijd...

Ja, die tent is weg. Ze zijn wat begonnen, eetcafé, als je het station uitkomt schuin naar links. Op een hoek. Daar zat volgens mij vroeger een hoerentent. Of een heel goor pension. Zoiets.

Maar goed, Willem en Han wonen al jaren in Frankrijk.

Met Han hep ik nog ooit gevreeë, tsja...



Naan.
Kan je ook in de super kopen hoor.

Begrijp me echter goed: ik vind ook JOUW initiatief erg leuk. Elke dag opnieuw een hoop interessant geouwehoer op allerlei gebied, het is zeer de moeite waard. Snap je me, Maarten? Met welgemeende hartelijke groeten, L.

Dank!

En nou nog de rest van The Longest Day en wat chocolade extra bitter en wat gedroogd fruit en dan kan ik weer uiterst voldaan (en voldongen ook!) naar me nes gaan en inpitten...