dinsdag 21 juni 2011

Augustus, goddomme!


Ik koop vandaag verse augurk, ik zet dat (want ik ga het als groente eten) in m'n kookschema als "augurk", maakt die mongolen spreadsheet er "augustus" van...

Schema dan dus maar meteen.
Morgen bladerdeeg, eerst even in de oven, dan die verse augurk (geblancheerd) erop en gratineren met komijnekaas.
Overmorgen tofu (of zo) met zwarte boontjes en witte puntpaprika.
En dan balkebrei, waarvan ik een saus à la Bloedworstsaus uit Albi ga maken (soort rode wijnsaus)(voor bij entrecôte, maar hier voor bij pasta...).



Was nog even met wat foto's voor een cursus bezig en zag in ene dat ik in Brussel zo'n gevelhoofd gevonden had zoals ik er zoveel in Bordeaux fotografeerde.

Eerste fruit rechts = kweepeer.



Speelgoedmuseum Brussel. Toch maar niet gebruikt in een cursus digitale fotografie...

Gisteren
Spitskool met krieltjes, gegratineerd met Chaumes.
Foto spitskool gemaakt, rest vergeten...
Kriel goed gewassen en gedroogd met redelijk wat boter opzetten, en als de boter heet is laag zetten + deksel en af en toe omroerend gaarstoven.
Olijfolie, rode ui, knof, spitskool...
Komijnzaad (licht fijngewreven en dan meteen erdoor husselen), laurier, wat gebroken piment, flink grofgebroken witte peper, wat kruidenbouillonblokje.
Witte wijn, sudderen / inkoken.
Ovenschotel, ingevet, kriel, kool, Chaumes erover, iets zoet paprikapoeder daarover, gratineren.
Ongelofelijk jammie...



Speciale zomerkorting hier (alle links hier in een nieuw venster).

Daar staat Spoel de vongole (venusschelpen, nonnetjes dus) onder koud stromend water. Kan je d'r beter met een hamer op slaan, dan zijn ze eerder dood. Je kan ze hoogstens husselend onder koud water houden, maar dan gaan ze niet open en spoel je dus niks weg. Gewoon: bij een goeie zaak kopen, waar ze ze in zeewater hebben ontzand. Bijvoorbeeld in naast het schip hangende netten.



Inkopen vandaag, rode Brie. Nooit van gehoord...

Recept
Kool met kerrie, goelai kol, Indonesië
Bak grofgesneden ui in flink arachide-olie wat aan.
Voeg wat later knoflook toe, roer even om en voeg dan niet al te fijn gesneden kool toe (maakt niet uit welke soort kropkool).
Blijf omroeren tot de kool ietsje slap wordt.
Kruid met kerrie, wat komijn en eventueel wat sambal.
Voeg een flinke scheut groenten-bouillon toe en los als het kookt santen (cocosboter) op in het mengsel.
Laat op laag vuur de kool gaarkoken.
Proef op zout. Doe er eventueel wat zoute ketjap door.



Zag op de markt mini madame Jeanette pepertjes. Inmaken!

Kwam in een kroeg met een stel man aan de praat, Van waar komen jullie, ik zeg Van Helmond, zegt een tiepe Ik kom van Graft, maar daar heb je waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Ik zeg Hahahaha!

De meisjes van De Rijp
Dat zijn de mooiste meisjes
Zo mals als het gras
Zo rank als 't riet
En die van Graft zijn ook wel fris en levendig
Als verse vis, maar mooi zoals De Rijp zijn ze weer niet

De meisjes van De Rijp
Die hebben geen gebreken
De meisjes van De Rijp
Die zijn volmaakt kortom
Daar raak je van je leven
Nog niet op uitgekeken
Daar rijden de toeristen
Urenlang voor om

De meisjes van De Rijp
Dat zijn de mooiste meisjes
Met alles d'r op
En alles d'r aan
Dat zouden die van Graft wel willen
Zulke borsten, zulke benen, zulke billen
Om mee op zondag naar de kerk te gaan
Maar als je nou in Graft gaat vragen
Waar wonen de mooiste meisjes hier
Dan zal je ze niet horen klagen
Dan antwoorden die je met plezier

De meisjes van De Rijp
Dat zijn de mooiste meisjes
Dat wil zo van oudsher hier 't idee
Maar denk niet dat we ze benijden
Want 't zijn misschien mooiere meiden
Maar ze doen er stukken minder mee
Maar ze doen er stukken minder mee
Maar ze doen er stukken minder mee

Had die tiepe nooit van gehoord...



Dit is die verse augurk. "Mini komkommer".

Meel van L. Dank!
Gooi in mij drie bier en ik draag het voor uit het hoofd [gedicht van gisteren]. Ik kan er kennissen bang mee maken: "Zal ik d'n avond voordragen?" Ze zijn al weg. Levi Weemoedt is er nog eens getuige van geweest, niet van dat weglopen hoor. Blijft er echter publiek zitten en ik ben aan mijn vierde bier, gooi ik er "De kikker" uit. Het luisterend volk wordt dan een beetje kwaad, want ik heb nooit het laatste couplet geleerd, dus niemand, ook ik niet, weet hoe het af loopt:

De kikker

uit de slierten van de sloten
kwam hij recht omhoog geschoten
en een rukje en een rekje
aan het buikje en het bekje
en hij zat
(enz. enz.)

Je vertaalde Annie MG in het Italiaans. Ken je Jippus et Jannica?



Werkte een keer op het schip bij Toon, sjieke Duitse gymnasiumklas (oa. kinderen van de Fürst zu Thurn und Taxis), moest er eentje straf krijgen, er moest wat te vertalen gezocht worden, ik zeg tegen die lerares (een non) Ik zal wel eens wat pakken.

Jippus et Jannica una ludunt
Jippus in horto ambulabat. Omnium taedebat. Ecce autem! foramen in saep factum conspexit, non ita magnum. Mirabatur Jippus quid rerum trans saepum appareret. Regia domus? Murus? An heros? Humi subsidens per foramen spectavit. Quidnam conspexit? Nasum pusillum,osculum, ocellos duos caesios. Ecce puellam, non maiorem Jippo. Quid tibi nomen? Rogavit Jippus. Jannica sum, puella dixit. Hic habito. Heri quidem illic non habitabas, dixit Jippus. Hodie autem hic habito, dixit Jannica. Quin venis ut ludamus ? Saepem quadrupes transibo, dixit Jippus. Primum per foramen pertulit caput. Postea bracchium alterum. Postea alterum. Et infixes erat. Atque Jannica bracchium alterum traxit. Deinde alterum. Sed frustra. Jippus infixes erat. Lacrimabat Jippus. Vociferabatur.



Meel L.
Ik heb het boek Maarten!

Ecce in altero hortulo Jippi pater advolavit, patrem Jannicae in hortulo altero. Viribus...

Heel leuk hoor! Dag, L.


Ja, kijk, ik kwam er op omdat ik me in ene afvroeg of die Romeinen papegaaien (psittacus) kenden. Die komen uit Amerika, dacht ik. Ik bedoel: in Jippus et Jannica staat een verhaal over een psittacus. Ik dacht dat dat mischien een woord van dat genootschap is, dat genootschap wat elk jaar bijeenkompt en dan in het latijn verhalen houdt over moderne onderwerpen, met -dus- nieuwe "latijnse" woorden (Je zal er maar bij horen...)(Ik zie ze voor me).

Maar goed, de Grijze roodstaart, die kompt dus inderdaad uit Afrika. Dus de Romeinen kenden en hadden die. Maar op het gymnasium nooit iets er over gehoord.

Wel herinnerde ik me vandaag een tiepe die cum suis neerschreef als cum suibus (met de zWijnen, hahaha!).

Uhh, dat reisje was supersjeik. Die kinderen kregen elke dag TWEE keer taart. En wij, het personeel, kregen elk een krat van een soort bier tussen witbier en normaal, van de brouwerij van die Fürst. Met een mooie doos met twee mooie glazen.



En ik drink helemaal geen bier...
Ja, Gueuze. En Guinness...