dinsdag 18 augustus 2009

Figaro, tweede aflevering deel twee




Mijn commentaar tussen gewone haken want de computer doet raar als ik een rechte haak aansla.
Tussendoortje: verse geitenkaas met venkel
Op een schaaf twee venkelknollen in dunne schijfjes snijden en die meteen in koud water doen.
Goed afgieten, in een slabak, zout, drie eetlepels olijfolie, een soeplepel venkelzaad (veel te veel en venkel plus venkelzaad...; beetje komijn, beetje gember).
Sneetjes brood licht roosteren, besmeren met verse geitekaas en daarop macha thee (huh?).
Serveer met de venkel en met rood fruit wat even gekookt heeft in hibiscusgelei (gelei, dus met suiker want hibiscus is erg zuur).



Twee lichtgewicht recepten van profs
Philippe Chapon. Schijfjes veelkleurige tomaten op een bord, wat olijfolie erover, wat fleur de sel; in het midden krokante sla; bestrooi met boragie- of begoniabloemen. Langoustines pellen (rauw) en enkele minuten marineren in de rasp en het sap van een citroen. Snel sauteren en op de sla leggen.



Suzy Palatin. Kip-kerrie-kokosbrochettes.
Twee uur staafjes rauwe kipfilet marineren in soy, nuoc mam, kerriepoeder, kokosmelk en een gehakt pepertje. Op stokjes en vijf minuten in de oven op 200°.



Een ultra-digestif diner.
Hoofdgerecht: gemarineerde garnalen en krokante groentenMeng 20 gram versgeraspte gember met de rasp en het sap van een limoen. Twee soeplepels rijstazijn erbij (Witte? rode? zwarte? Neem maar zwarte) en een soeplepel soy. 15 minuten 250 gram roze gepelde (gekookte) garnalen erin. Vier courgettes in dunne plakken (dit en het volgende veel te veel voor vier personen) en mengen met plakjes van twee kleine komkommers, gehakte koriander, plakjes van acht rode radijzen (dat is dan weer relatief weinig), fleur de sel en twee soeplepels olijfolie. Serveer met de uitgelekte garnalen (en ietsje koude pasta?).



Voorgerecht: warme (ja, natuurlijk) misosoep (miso plus warm water), eventueel met zeer fijngesneden prei (kort geblancheerd en koudgespoeld zou ik zeggen).
Nagerecht: ananassalade met versgeraspte gember.