zondag 23 augustus 2009

22-08




F1: Mercedes pole en 2e; interessant.

Foto's vandaag: Grand Théatre.

Ontbijt tegenwoordig ergens anders. Twee grote croissants (een neem ik er mee), forse beker goed, niet vers maar wel goed, mooi bittertje, jus en pot met drie koppen thee. 4,50.
Eerst langs de Victor Hugo markt, de hallen van Bordeaux want om 03.00 open. Was zowat geheel gesloten, vakantie.



Deze week een korte versie van de Figaro recepten, thema Snel, Gezond, Verborgen groenten.
Tuinburger. Tomaat, komkommer en radijs in plakjes, sesambroodje opensnijden en roosteren, steak (heet dat hier) bakken, p/z, sla, crudités, steak, andere helft broodje. Nou, spectaculair is anders.



Carbonara met tomaat. Tortellini koken (later pas, zou ik zeggen), tomaat in blokjes zonder pulp, spekjes bakken, vuur laag, crème fraiche, geraspte emmentaler, eigeel, p/z. Warm houden, pasta uitlekken, mengen met saus, serveren met die blokjes tomaat erover. Niet bepaald like waw man.



Zocht een lekker broodje kaas, kwam oa. bij een tiepe die me 'n broodje Edammer wilde aansmeren, vond fantastisch tentje. Formulier, streep soort brood aan (ik à l'ancianne, boeren- met bloem erop), 1 €; "saus", mayo, boter, ik mosterd; "plus", sla of augurk of ..., ik tomaat, 0,50 €; beleg, van alles, ik Comté, 1 €.
Heerlijk brood, heerlijk broodje. Gelukkig dat gevonden want die fantastische Libanees met die pannekoekbroodjes is ôp vakantie.



Vervolg Figaro.
Kleine groentenpuddinkjes. Yoghyrt kloppen met geraspte gruyère, drie eieren en een eigeel erdoor, p/z. Meng 1/3 met wortelpuree, idem met broccolipuree, idem met selderijpuree. Vette vormpjes, 20 minuten (ik denk wat langer) op 180°.



Volgt nog een tiramisu recept waarvoor je tagada aardbeien nodig hebt maar die kan je bij ons niet krijgen. Google: o nee, wacht, dat is van dat vieze haribo spul. laat maar.



Recept
Eindelijk
Sambal keluek / keloeëk
Rasp 20 keluek noten en roer dit door voldoende assem-water tot je een sausdikke vloeistof hebt.
Bak op laag vuur wat trassi-plakjes (trassi udang, geen trassi goreng) in redelijk wat arachide-olie tot ze kruimelig zijn geworden en verkruimel ze dan in de olie.
Bak flink kleingesneden ui, knoflook en Spaanse pepers op hoog vuur in de pan met de trassi, samen met kleingesneden verse laos.
Voeg de keluek-vloeistof toe, water indien nodig, wat zout en laat inkoken tot sambal-dikte.



Eten vanavond? Vlees. Kebab bij de Tunesiër? Kip of kotelet bij La Toulousaine? Werd Tunesiër, geen bord kebab maar brood kebab met friet ernaast en dat is zoveel dat je een ruime portie brood voor de volgensde middag over houdt.



Terrasje (La Toulousaine), wijntje, nootjes. Oa. cashew noten, die ik in Zuid Amerika ooit zag groeien. Heel vreemd: een soort peer in een boom met dat nootje er onder aan bengelend. Trouwens pinda's, zag ik in Indonesië, dat is ook vreemd. Peulvrucht, bmoem buigt zich naar de grond zodra bevrucht, noot (aardnoot!) ontwikkelt zich in de grond.
Nooit tijdens oogsttijd rond gaan rijden in pindaland tijdens oogsttijd want die oogst ligt dan te drogen op de weg.



Ging trouwens ook naar die Tunesiër, want die kebab heb ik nou wel zo'n beetje gezien, omdat er een of andere kamerverhuurder langs zou komen. Die niet kwam.



Was met ze dus al op hand geven 's morgens, nu ook al op eten goedkoper. Normaal is dat "brood" 6,50 met twee glazen wijn, nu 5.



Een foto teveel ge-upload.