woensdag 19 augustus 2009

18-08


Beetje cultuur. Eindelijk.
Museum ("museum-kasteel") Dieppe heeft een mooie Van Dongen, omdat, nou ja omdat, veel impressionisten naar Dieppe kwamen. Zie onder. In het artikel ervover stond ook een foto van een mooi mozaïek van Braque.



Het museum is gespecialiseert in de zeevaart maar dus ook het impressionisme. Verder heeft het een zaal met alleen maar vis-stillevens en het herbergt de Saint-Saëns collectie (door hemzelf geschonken; hij kwam grag in Dieppe).



Maupassant is in de buurt van Dieppe geboren, op het kasteel Miromesnil (wat je, meen ik, zonder de S uitspreekt). Maupassant is ondertussen mijn favoriete Franse schrijver, wat de 19e eeuw betreft dan; 20e Montherlant. Bij dat kasteel heb je de beroemde herberg De Zwaan.



Daar kwamen d'Artagnan, Pompadour, Flaubert (schreef daar Mme. Bovary), Napoléon, Louis-Phillippe, prinses Victoria en dus Maupassant, die daar Boule de Suif schreef, een erg mooi verhaal. "Maupassant is een verteller" zei de dame van de bieb.



Die miroir d'eau, C1, die begint te stomen alls het warm wordt

Recept
Salade van gerookte kip met fruit
Meng blokjes gerookte kipfilet met (aan gewicht de helft) blokjes niet-droog rookvlees.
Werk er fruit naar smaak door (druiven, rode grapefruit, appel, perzik, pruim...).
Maak aan met cocktailsaus waardoorheen zure room.



Het Nederlands consulaat in Bordeaux, op de Place de la Bourse (op de zolder daar, maar toch)

Sociale verzekering, alles geregeld, geld was al overgemaakt tot eind maand, wat een snelheid.
Vlak daarbij het museum voor moderne kunst, het CAPT, geen tentoonstelling momenteel maar wat een fantastisch gebouw, voormalig entrepôt, 1822.



Terrasje, croque, foto's Château Descas, vroeger tussen de wijngaarden aan de Garonne, nu tussen kantoorgebouwen, rangeerterrein, parkeerplaatsen en een park.
Ik heb hier veel wijnkastelen gezien maar dit hier is vijf keer groter dan het grootste wat ik tot nu toe zag. Bedenk dat het minstens ook 100 meter diep is...



Grote super in de buurt ontdekt. Mirabellen (zie onder), sardien op z'n ouderwets (olijfolie, citroen) waarmee morgen een stuk brood met ui en groene paprika want daar heb ik enorme zin in, bittere chocolade, limoensap voor in het water in het flesje in m'n tas.



Vanavond omelet kaas ergens. Bij Le Toulousin uiteindelijk, die tent die laatst die roggevleugel niet had. Was lekker. Raar groot en plat maar lekker.
Zat tussen drie mannen, oa. die tatoo boven, die er elke dag eten en omvielen van verbazing dat ik maar een klein karafje wijn nam.