maandag 17 augustus 2009

Figaro recepten


Weer recepten in de Figaro bijlage deze week, thema Kompleet maar toch licht eten. Aflevering 1. Net als vorige keer commentaar tussen [...]

Eerste drie foto's markt St. Emilion, rest van markt Bordeaux ergens.
Van de kaasboer moest ik kaas proeven en jee wat was die lekker. Soort oude Cantal of zo. Door de schrik zeg maar vergat ik te vragen hoe die kaas heette, nam me voor op de terugweg een stuk te kopen, maar ja, toen was die floeper weg.



Ontbijt. Wolkomelet met bieslook [bedoeld is heel lichte omelet]
Klop vijf eiwitten en twee gelen met een soeplepel water, zes fijngehakte [kleine]peterselietakjes, een bosje bieslook [lijkt me ook nogal veel], twee snufjes nootmuskaat [ik zou zeggen versgemalen peper en idem piment] en wat zout [Worcestershire].
Een eetlepel olijfolie heetstoken in een grote pan en het eispul erin. Omelet bakken op de klassieke manier.
Serveer met sneetjes brood [toast] of beter nog getoaste boekweitkoekjes [wijt?] en druiven. [IJskoude druiven smaken fantastisch bij rijst- en pastagerechten; hoort officiëel bij opgebakken brood, Migas del Pastor.]
Wat erbij drinken? Groene thee, Lung Ching of Gyokoru. Of vers ananas-frambozensap met gembersiroop of geraspte gekonfijte gember.



Dranken voor magere tailles
Vers vruchtensap, liefst met vezels en zo. Idee: blend ananasblokjes, aardbeien, citroensap en muntblad.
Thee. Warm drinken als het warm is, hydrateert en helpt de spijsvertering. Zie de site van driesterrenchef Gérald Passedat, nooit van gehoord.



Middagmaal. Hoofdgerecht: rog gestoomd met tijm. [Deed me denken aan vis of zo roken op thee; pan, thee (droog), rooster, vis, soort deksel, op het vuur.]
Roggevleugels op een bedje tijm en citroenschijven [citroenschijven met daarop tijm, lijkt me] 10 minuten stomen.
Een geperste knoflookteen kloppen met een hele sinaasappelrasp, drie soeplepels sap ervan, twee soeplepels olijfolie, een soeplepel anijszaad of karwij en z/p. [Anijszaad OF karwij is natuurlijk onzin en trouwens een soeplepel karwij... Wat gestoten (geplet, gebroken) anijszaad of iets idem komijn.]
Groenten: fijngesneden artisjokken [gekookte harten mag ik aannemen]met citroensap. Of gegrilde paprika of gestoofde prei.



Voorgerecht hierbij: radijsplakjes met verse kaas waardoor munt en komijn [behalve als je komijn in het hoofdgerecht gebruikt; venkelzaad lijkt me wel lekker hier.]



Nagerecht.
Thee trekken van steranijs, bolletjes meloen erin (thee is warm) laten afkoelen.
[Je eet alleen de meloen lijkt me. Ik weet niet of anijs bij meloen smaakt, gember iig. wel en fantastisch ook. Steranijs: kook garnalen met steranijs erbij!]