donderdag 27 augustus 2009

26-08




"Huize Vangrails" evenals de volgende

Laatste foto's gemaakt in Bordeaux, dingen die ik gisteren zag, geen camera bij me tijdens mijn restaurant-queeste. Huize Vangrails bv.

Inkopen. Sesambroodje Bayonne ham - boter - sla - tomaat. Koud sap voor in de thermo. Kocht per ongeluk clementine sap. Per ongeluk: op noord Sumatra heb je een citrusvrucht, om te persen, smaakt naar mandarijn. De eerste twee dagen "heerlijk" en daarna kan nje het niet meer zien. Maar ik moet zeggen: dit sap is heerlijk zoetzuur.

Heb dus aan victualiën bij me: broodje ham, sap, oranje pruimen, bittere chocolade, citroenkoekjes, gedroogde banaan.
Moet lukken.



Kocht ook cadeau'tjes. Eten. Canneles, gedroogde banaan, citroenkoekjes, Bayonne ham, Baskische schapenkaas, rilettes, gerookte haring, Franse gerookte haring.

Op het moment dat ik dit schrijf zet de trein zich in beweging. Voor nonstop drie uur. Weet niet meer of het vanaf Poitiers of Tours is dat de trein ook HSL snelheid heeft. In Frankrijk is een HSL (TGV) alleen een HSL als ie op een LGV traject rijdt, een Traject Hoge Snelheid.

We komen over de nieuwe spoorbrug, naast de oude van Eiffel die niet afgebroken mag worden, over de altijd, zand, bruine Garonne.



Parijs. Net als de volgende.

Dikwijls zie je een kasteeltje met een dorpje er om heen. Als je dat ziet want meestal zie je berm of struiken.

Na een uur station Angouleme. Vlak na een stadje, mooi, oud, op een helling. Angouleme?



Tot Angouleme voornamelijk zonnebloem, daarna graan.

PJ. Naast Overijssel, Trastevere (over de Tiber), Alenteijo (Taag) heb je ook outre-Manche, over Het Kanaal, schreef ik laatst. Nu lees ik outre-Rhin, over de Rijn, Duitsland.

Anderhalf uur, halverwege, Poitiers. Een eind na Poitiers nog steeds geen HSL snelheid. Na twee uur, na Tours dus, wel.



Taxi Parijs en later uren rondlopen. Heel weinig beeldhouwwerk op de panden in vergelijking met Bordeaux; als je beeldhouwwerk in de gevels ziet dan zit er geen leven in, zie boven.

Zowat altijd enkel gestileerde krullen onder de balkons en verder niks.

Na veel lopen een mooi huis gevonden. Zie foto's.



Recept
Ingelegde sardines, Sardines à l`ancienne, Frankrijk.
Haal sardines uit, was ze en leg ze een uur of zes in pekel (80 gram zout per liter, een liter pekel op 1 kilo vis).
Laat uitlekken, spoel af en laat weer uitlekken.
Dep ze droog en bak ze kort aan beide zijden op hoog vuur in olijfolie.
Laat uitlekken en afkoelen en zout ze licht met zeezout.
Doe ze in een weckfles, goed opeengestapeld, met een schijfje citroen ertussen op elke twee sardines.
Vul de pot met olijfolie, sluit en weck.
Laat enkele weken staan en keer de potten af en toe even.
Serveer de sardines met boerenbrood.



Citroenkoekjes. "Koekjes aan de citroen"; Ëventuele sporen van vruchten aan de schaal"; "Volleeierpoeder"; "Houtbaar tot".
Maar erg lekker en voor wie in Frankrijk woont of er heen gaat of er relaties heeft: Zoop's au citron. En die gedroogde bananen hebben ze bij Carrefour, net na de sla-mengsels.



Parijs inrijdend was aardig. Platteland, lange tunnel, plop! Parijs.

Gelukkig niet zo'n smerig weer als twee en een half jaar geleden toen ik in dit station keel- en oorontstekingen opliep waar ik maanden later nog mee liep.



Taxi reed over de Boulevard St. Michel, "Boul Mich".
Herinnerde me die enorme fontein niet. Wel wat later de Sacre Coeur natuurlijk. En wat is die gotische kerktoren op Sebastopol?
Veel nieuwbouw en wolkenkrqbbers...



Hotels overal 50+, tiepe in hotel van 75 zegt dat je niks goedkopers vind en dat hij net nog een kamer heeft, Indiase wijk (Gare du Nord uit, links, eerste links, doorlopen tot voorbij grote gebouw aan de linkerkant) hotel 30,-.



Kocht van die krokante dadeltjes in die wijk en mangistan. Als je die dadels laat liggen dan worden ze bruin en zacht en zoet. Af en toe in Nederland bij de betere Turk.



Terrasje, the citron want voor een wijntje is het nog te vroeg.
Alles hier flink duurder dan in Bordeaux, tot wel 100%.
Veel brommers met een dakje, agressief verkeer.
Wijntje, witte bourgigne, lekker.



Nog een verschil met Bordeaux en ondanks omgeving internationaal station: hier veel minder kroegjes.
Libanees gegeten (zie foto's vanaf hier), ondanks dat ik "Frans"wilde afsluiten maar ja, al die brasseries hadden een enorme vleeslijst en nauwelijks publiek dus alles rechtstreeks uit de vriezer / magnetron...



Glas Libanese wijn. Hmm... Port-achtig maar ook richting een zware bourgogne die te warm gestaan heeft. Maar het eten heerlijk en de St. Emilion ook.



Lams-brochettes, pikante gesauteerde aardappelblokjes met sesam (staat bij elke Libanees op de kaart), salade...



Kreeg van die pannekoek ipv. brood, net als dat "broodje" falafel laatst, met yoghurt en koriander etc.



Heerlijke schaal "zuur" erbij ook, met van die enorm lekkere groene pepers.



En 'n heerlijk nagerecht maar wat het was, al sla je me dood. Neem nooit een nagerecht maar dit was "gratis".



Laatste opmerking over Parijs. Veel binnenplaatsen, wat je in Bordeaux niet ziet.