zaterdag 15 augustus 2009

14-08


Aan tafel!



(Wetenschapsmuseum Bordeaux)

PJ. Ne s'y pas aller par quatre chemins, ik denk dat het betekent heel duidelijk zijn. (Ook? y aller par quatre...?)



Zo'n stoffen theezakje, waar ik het laatst over had

Recept
Witte vis met maïs, Israël
Laat filets witte vis in de koeling ontdooien, ook als op het pak staat dat je ze niet moet ontdooien want bij dit gerecht is een ding heel belangrijk: vermijd vocht!
Laat maïs heel goed uitlekken en hussel ook in een theedoek.
Maak een echt dikke tomatensaus van puree, liefst met paprikapuree (betere Turk) ipv. peper en ietsje wijn, rood of wit.
Prak de maïs en de saus door elkaar en werk er eventueel ietsje Geska doorheen.
Vet een ovenschotel in, leg er de filets in (als met vel: vel onder), bestrooi met witte peper als je geen paprikapuree hebt gebruikt, beleg met uiterst dunne schijfjes citroen, beleg met het maïsmengsel, oven 180°.



Karyatiden zie je overal in Bordeaux; heel populair vroeger maar alleen voorbehouden aan de meer forse panden

Notities foto's uitwerken, plan opzetten website Bordeaux pics, thee en croque waar ik een keurig glaasje koud water bij kreeg, cybercafé, morgen 36°.

Wachten wasserette, cyber nog dicht, terrasje Libanees, broodje crudités en falafel meegenomen. We zullen zien. Zag al yoghurt.



Uiterst populair: van die koppen boven elk raam

Nieuwe weekkaart OV. Met de vorige plm. 65 ritten, ex overstapjes, wat normaal 85 € zou hebben gekost; kaart 10 €

Dat Libanese broodje bleek een grote dubbelgevouwen en opgerolde pannekoek te zijn. Flink crudités erin (fakuz, radijs, tomaat, sla...), yoghurt dus, koriander, sesam. En flink falafel. Heerlijk. Foto vergeten maar morgen haal ik weer.
Fakuz, Spaans alficoz: soort dunne kronkelige komkommer die in vingerlange stukken gesneden wordt, en als vrij dik ook in de lengte, en dan gepekeld. Vers soms bij de betere Turk.



Dit vond ik onder alficoz. We moeten het er al over gehad hebben want als je plaatjes zoekt op fakuz dan vind je als eerste dit blog.

Flinke tocht gemaakt. Gemist monument (zie onder), mooi oud lyceum, St. Paul, de Archives, Palais Rohan (stadhuis, maar was dicht), foto's winkelstraten en winkelpubliek.



Vanavond roggevleugel? Ging er heen, geen roggevleugel, alleen forel en daar had ik geen zin aan. Tunesiër, gehakte bief met sla, uien, harissa en brood.
(Wie herinnert zich nog "geen zin aan"?)

Over forel gesproken. Ooit met m'n ouders op vakantie in de Ardennen, kasteeltje in de buurt van St. Hubert, forellenvijvers, elke maaltijd forel als voorgerecht. Au bleu, aux amandes, papillotte, meunière...



Dit is de St. Eloi, van dat orgel-dwarsfluitconcert van laatst

Vreemde wijn gekocht, Vin de pays des Côtes de Grabiéou (dat is Gascons) 2008. Mooie "dikke" stevige wijn. Die kan je geven bij een haas die zo gehangen heeft dat ie klappert in z'n vel.