maandag 3 augustus 2009

02-08


Gisteren, zondag.

Krant, Herald Tribune deze keer. Thee, croissant.
Naar de zondagse Charton-kade markt.
Verplaatsen gaat traag vandaag: zondag- en zomertijdden tram.
Tsjee, vrijwillige autoloze zondag en verdomd, zowat geen auto te zien.



(Hopelijk ligt het aan het scherm, dat de foto's van die markt zo schiemig zijn.)

Markt dus. Erg leuke markt. Eten en nog eens eten. Groente en fruit, vlees, vis, brood, patisserie, en tig eettentjes.
In de gids staat "hét ontmoetingspunt voor chique Bordeaux", wat ontiegelijk gelul is.



We hadden het laatst over aligot, dat aardappelpuree-kaasmengsel; search the blog.
Vond dit (alle links in nieuw venster).

Broodje bayonneham, sla, tomaat, boter; brood met maanzaad. Redelijk maar beetje weinig ham. Tweede keer dat ik bij -dure- Paul-keten een niet echt krokant broodje tref.



Heb de richtingaanwijzers van de Compostellaroute in Bordeaux ontdekt. Je moet even weten waar je moet zoeken. Een stuk sjieker dan in die bossen.







Matisse tentoonstelling bleek "correspondance" Matisse - Marquet te zijn. Correspondance: overeenkomsten, beïnvloeding wederzijds, dat soort dingen.

Dat papierknipwerk van Matisse, ik weet het niet.



Tekenwerk meestal wel mooi.



Marquet zei me niets, maar het is die man van dat beroemde staande naakt(model) waarvan ik geen plaatje kan vinden desondanks. Wel een ander mooi naakt.



Zijn stadsgezichten, zowat altijd grijsblauwig, zeggen me niets.



Portretten altijd erg mooi.



Tekeningen, schetsjes meer, erg grappig; kan er niks van vinden.

Recept
Gemarineerde filets van spekbokking
Marineer de filets een uur of twee, regelmatig draaiend, in minneola-sap. Hier zie je die nooit dus ik weet niet of het het seizoen is. Zoniet gebruik dan half sinaasappel half citroen of half clementine half limoen. Of werk met grapefruitsap, behalve als je cholesterolpillen slikt.
Laat uitlekken en serveer met licht beboterde toast en een molen met zwarte peper.
Ik hoor wel of het lekker was want ik heb het nog nooit gemaakt. Bedacht het gisterenavond. Moet lekker zijn.



Nog wat rondgeslenterd in een oude wijk, oudste deel van Bordeaux en met erg veel fraaie oude panden, de Eloi wijk, en ontdekte de Eloi kerk.



Las een artikel over de film Fitzcarraldo. Inderdaad, zoals in het artikel, waanzinnig. OOk de productie.
Eerste hoofdrolspeler werd gek, tweede (Mick Jagger) vertrekt tijdig, derde (Klaus Kinski) is al gek. Indianen boden Werner Herzog aan om hem te vermoorden. Lid crew gijzelt anderen met een machete etc etc.
Fitzcarraldo is overigens een verengelsing van Fitzgerald.



At weer "beneden". Vanaf overmorgen kook ik weer zelf en dus voorlopig geen vlees. Want dat is het enige wat ze hebben. Deze keer kebab. Leuk. Hoe beter je ze kennen, hoe betere klant je wordt, hoe meer je op je bord krijgt en hoe aardiger ze voor je zijn (hopelijk krijg ik vanavond geen schapeogen). Gisteren kon ik er werkelijk niet doorheengegeten komen. Kebab, friet, sla, rode ui, tomaat, harissa... En weer zo'n bel wijn...



Grand Théatre; heeft iets Brusselsigs