donderdag 20 augustus 2009

19-08




Warm weer. Warm weer weer bedoel ik.Van alles en nog wat gedaan na krant, croissant, thee.
Figaro geeft een serie uit, Franse literatuur, deze week Jules Verne, De Reis om de Wereld... en Michel Strogoff. Gebonden, in cassette, 750 pagina's, nog geen tientje. En met leeslint! Die cassettes gooi ik trouwens altijd meteen weg; ben lezer, geen bibliofiel.
Lees trouwens dat verne bevriend was met Dumas, maar ook met Poe! Ja, inderdaad, die zat een tijd in Parijs. De Reis... schijnt gebaseerd te zijn op Poe's De Week met Drie Zondagen, mij onbekend.



Eerst een uur in een of ander sociaal huppeldepup bureau gezeten omdat ze me daar misschien met een kamer of zo konden helpen. Schreef ik al dat de zakelijke bureau's hiet niet met me in zee willen omdat ik in de ziektewet loop? Maar goed, daar konden ze niks voor me doen "want u hebt geen financiële problemen" (het zat er vol met gekleurde tiepes, niet lullig bedoeld, die hun electriciteitsrekening niet betaald hadden). Deed me denken aan wat ze een bekende die enorm depressief was zeiden: "Als u nou verslaafd of crimineel was geweest...".



Recept
Salsa, basisrecept
Grill of bak in de oven: paprika`s, tomaten en spaanse pepers tot het vel zwart begint te worden (wat verschillende baktijden vereist, natuurlijk).
Laat koelen, pel en snij in blokjes (vang het sap op).
Blend grof met ui, knoflook en olijfolie.
Breng op smaak met korianderblad, gebroken komijn, zout en limoensap.
Koel goed.



Foto's gemaakt, in 'n park dat enorm lekkere broodje, want enorm lekker boerenbrood gekocht, sardien - ui - paprika gegeten, cybercafé, station: tot Parijs 25% Railplus, Parijs Nederland 25% 60+, Bordeaux Parijs niet ook 60+? want m'n Railplus verloopt zondag, nee.



Wat nog meer? O ja, rondleiding Palais Rohan / stadhuis. Erg aardig. Foto's later. Hoorde daar dat er ook rondleidingen zijn in de Porte Cailhau, Grand Théatre, kerkers onder de St. Seurin en dat romeinse amfitheater. Morgen twee, overmorgen idem.



Nog 'n keer cyber (maak 150 foto's per dag) bezig met kaart Compostellaroute door Bordeaux, komt. Terrasje, witte wijn, flipperkast.



Avondeten? Vlees? Ja, want er komt bij die Tunesiër een tiepe langs die in de buurt kalers verhuurt, dus aldaar kebab. Chich kebab, zoals ze hier schrijven.



O, een foto teveel erin gezet...