maandag 31 augustus 2009

30-08


Weer niet veel te melden. Mosselen gisteren erg lekker, al zeg ik het zelf. Normandisch. Boter, spekjes, wortel, ui, prei, knof, selderijblad. Blussen met flink witte wijn. Laurier en zwarte peper. Volledig laten koelen als de wortel half gaar is. Mosselen erin, aan de kkok etc. Aardappelblokjes frituren op 150 en afbakken op 190.



Inkopen voor vandaag (pasta, mooie tomatensaus, kaas, oven), moest er enorm ver voor lopen want de voetgangersbrug was afgezet ivm bezoek een of andere minister of zo en dienaangaande protestmars of zo.



VVV, historische wandeling, mooi. Morgen nog de kerk en het museum.

Recept
Sateh van kip, sateh ajam
Als sateh van varkensvlees; voeg eventueel aan de marinade ook laos toe (familie van de gember) en daoen djeroek poeroet (Oosters citroenblad; alles bij de toko).
Serveer met pindasaus of met de saus als bij sateh van geitenvlees, zie gisteren.
Sateh van rundvlees, sateh manis (manis betekent niet alleen zoet maar ook zacht -hier- en lief. Nyonya manis, lieve vrouw.)
Maak een marinade van ketjap manis, iets ketjap asin, gehakte ui, idem knoflook, wat goela djawa (palmsuiker; toko) en limoensap.
Kruid eventueel met wat sambal en/of koriander en/of gember.
Marineer hierin blokjes biefstuk minstens een uur op een niet te koele plek; roer regelmatig om.
Steek aan stokjes (houtenstokjes eerst een half uur in water leggen met een gewicht erop) en rooster de sateh, regelmatig bestrijkend met de marinade.
Serveer met dezelfde saus als sateh van geitenvlees.



Die kocht ik hier op de markt. Reine Victoria. Lekker!

Verder echt niks te melden. Of, o ja; werkte weer flink aan het Bordeaux blog.
Hier (nieuw venster).