vrijdag 12 september 2014

Reisje




Venlo, Deventer, Zwolle


Venlo

Anderhalve dag vergaderen, maar wel een half jaar werk scoren.

's Avonds gegeten bij Eigenwijs.
Kalfsspies, uitstekend vlees, precies goed rosé gebakken, "ratatouille-saus" met gerookte paprika, prima saus alleen ietsje te pikant (niet voor mij!) en ietsje te gerookt paprika-poederig. Ook ietsje teveel oregano erin. Gebruik dan op zijn minst majoraan als het fijn moet blijven. Ik denk trouwens dat die oregano vers was; gebruik dat gedroogd.

Gepofte aardappel met crème fraiche en een salade, beide prima, net als de friet en de mayo.

Later die avond ergens een Côtes de Beaune-Villages 2003 Louis Vadot geproefd.
Uitstekend. 2003 was een heet jaar.



Hotel ontbijt...


De volgende dag ben ik 's middags bij de Zwei Brüder geweest. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Fantastisch Kaufhof voor moffen.
Veel Nederlands spul (sambal en ketjap) en veel spul uit Zuid- en Oost Duitsland (en Polen en zo). Ik kwam er met tig worsten vandaan (onder andere Kielbasa, en Paesanella salami) en drie soorten Sülze in glas.

Fantastisch assortiment verse vis maar ja, dat kon ik niet meenemen... Hele mooie op de huid gerookte heilbot.

Verder vond ik er een mooie koks-pincet voor centen (gebruikte die net; perfect) en al heel lang gezochte A1 saus (zie hier), om te kunnen vergelijken met HP en OK (wat ik net deed; verslag komt).

O ja, en ik vond er, ook al heel lang naar gezocht (sinds 2008 toen ik het eindelijk eens in Frankrijk tegen kwam, maar een maand later was het er niet meer) ansjovis op zout. Ipv op olie dan dus.
Veel lekkerder.



Salade Serrano-ham en twee soorten meloen

Kookboeken

Kocht zowel in Venlo als in Deventer bij antiquariaten mooie kookboeken.

* The Justin Wilson Cookin' Cajun
Justin Wilson, the farting cook, zie hier.
Er wordt veel gekookt met "Sauternes wine" (zoete witte wijn, dat wel, geen sauternes natuurlijk), met Angostura bittter en met een drie kwartier lang gesudderde, tot bijna zwart, roux van olijfolie.

* A Jakarta Market
Alle producten die je er vindt, met Indonesische, Javaanse, Engelse en botanische namen en pentekeningen van elk product.
Hoofdstukken Vegetables, Roots, Herbs, Dry Goods (rijst, bonen...), Fish, Meat, Chicken, hardware, Fruit.
Geen foutje te vinden...

* Tweehonderd culinaire schotels geïnspireerd door de Mandarine Napoléon
Bels natuurlijk, met recepten van beroemde restaurants in België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Italië.
Meestal zijn dat soort boeken shit, maar dit is heel mooi. Je leert zo nog eens wat een "bordeleese mirepoix" is.

* Limburgs Vlaaienboek
Een uitstekend werkje.
Vruchtenvlaaien, griesmeelvlaaien, kruimelvlaaien, kwarkvlaaien, puddingvlaaien, rijstvlaaien.
Met een hoofdstuk over de verschillende soorten deeg, en ook een register op de vulling, heel goed idee.

* Bayerisches Kochbuch
930 bladzijden, 1800 recepten.
Drie (3!) leeslinten...
Interessant! "Deutsches Beefsteak". Ik kom er op terug.
En eindelijk een goed recept voor het pekelen van rundertong.




Deventer

Mooie markt, de Brink, en daar een hotel (kamer met legbad!).
Ontbijt met omelet, uitstekend nagelholt...

Historisch Museum (met daar informatie over antieke Deventer tapijten, zoals ik er ook een heb), het Deventer Koek winkeltje...

Miniatuur Deventer koekje bij de thee.
(Ik kookte ooit voor Burgemeester en Wethouders daar. "Heerlijk gegeten" zei de burgemeester, "vooral die saus", wat zat daar toch in vroegen wij ons af, meneer de kok?" "Deventer koek meneer de burgemeester". Zoervleisch was het eigenlijk maar dan met Deventer koek. En gehakte zilver-ui ipv azijn.)

Lunch in De Vier Jaargetijden, zie twee foto's omhoog.
Uitstekend.
Diner ook daar, varkenswang in Kriek, zie hierboven.
Krieksaus te zoet, stoofsaus te nootmuskaat-kruidnagelig.

Scoorde twee soorten Deventer mosterd (en in Venlo Vlaamse mosterd),




In Venlo veel restaurants, maar alles "Frans".
In Deventer veel restaurants, en de ene Griek na de andere Turk, Chinees...

Café "Samen in Deventer".
God wat een oetlul, die eigenaar...
Zie hier.


Zwolle

De toeristische bewegwijzering ongetwijfeld aangelegd door het blinde achterneefje van de burgemeester.
Toeristische informatie. Waar is hier een bushalte in de buurt?" "Dat weet ik niet, maar in het centrum is er niet een". Ik vond een bushalte pal achter die toeristische informatie. In het centrum, aan de kade.

De Fundatie.
Eigen collectie: Israels, Severin, Charley Toorop (x 2), Gestel, Modigliani, Van der Leck, Miró, Sluyter, Picasso (een tekening en keramiek), Derain, Willink. En alles, echt alles net niet goed. De Willink wel mooi geschilderd, maar verkeerd in het beeld staand.
Deed denken aan wat Karel van Het Reve schreef over Guggenheim Venetië. Alles lijkt te zijn gemaakt met in het achterhoofd "net iets voor Peggy". Dit is allemaal spul "net iets voor Hannema", die toch meer op namen dan op kwaliteit was, en zich dan ook een nep-Vermeer liet aansmeren. Mooi verhaal over Hannema in die onvolprezen en dikke bundel van Max Pam trouwens, hoe heet die ook weer [De Armen van de Inktvis].

In die blaas op het dak een tentoonstelling van Lotta Blokker. Aanstellerige flauwekul.

Een prima en zeer redelijk geprijsde lams-hamburger gegeten in die boekenkerk, zie hier.



"Onderzoekers ui Maleisië en Australië zijn al in Kiev".
Nederlandse regering ontkent dit ten stelligste "want wij coördineren".
Maar ze blijken er wel degelijk te zijn.
Nederlandse regering: "Ze zijn er in overleg met ons".

Kruidenier Schijtlijster...

Gevluchte Georgiërs (Poetin: "Ik hang ze aan hun kloten op") worden door geen enkel land uitgeleverd.
Maar wel door het land van Kruidenier Schijtlijster...