Eekhoorntjesbrood. Cèpes.
De middelste twee verticaal zijn echte cèpes.
De rest gaat richting funghi porcini.
Ons eekhoorntjesbrood zit er wat tussenin, maar richting cèpes.
Vandaag wat er zo allemaal op m'n tafel lag de afgelopen dagen in Arsac.
Zie rechtsboven. Een worst-snijplankje.
Heb ik nog laten liggen ook.
Het lekkerste met die cèpes is nog altijd
* de stelen zeer dun gesneden door een groene salade, aangemaakt met notenolie, en
* de hoeden gesauteerd met rookspekblokjes en sjalot en knof, in goede olijfolie natuurlijk. En peterselie. Cèpes à la bordelaise. Kan ook met ganzevet en kan ook zonder spek. Z/p altijd natuurlijk.
Bizon paté met morilles.
Dat kocht ik een paar jaar geleden ook al.
Erg lekker.
Dat plaatje is zijn visitekaartje.
Hij heeft ze bij Mimizan lopen, in het noorden van Les Landes.
Dat water is het meer van Aureilhan.
(Uhh, dit is niet de Bison Futé!)
(Uhh, dit is niet de Bison Futé!)
Lille
Hotelletje tegenover het station.
Tig hotelletjes en restaurantjes.
Gezellige buurt.
En ik at wat we afspraken.
Potjesvlees, potjevleesch, potjevleisch, potje'vleesch
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Je mag erover vechten of je het aspic noemt of zult. Want je hebt ook een meer sjieke aspic-achtige variant, zie hier.
"Gerecht uit Frans-Vlaanderen dat koud of warm gegeten kan, bestaande uit kip, konijn, en rundvlees in gelei (ketelvleesch).
Een potje’vleesch smaakt best met een potje ‘Jenlain’ ernaast (donker mijnwerkersbier uit Noord-Frankrijk)."
Net als die Duitse zeer vlezige "zult": koud of warm inderdaad.
Recept hier.
Links kan je nog net een bak foie gras zien...
Carbonade Flamande
Geen karbonade, geen varkensvlees zelfs, maar runder-stoofvlees.
Grove stukken, wat natuurlijk altijd veel lekkerder is als het meer om het vlees dan om de saus gaat.
En o ja: met fritten!
Zie hier.
Het is wat zoet-zuur, en lijkt daarmee sprekend op Limburgs zoervleisch. Maar het wordt anders gemaakt.
Zoervleisch maak je zoet door het te binden met blokjes uitgedroogde ontbijtkoek ("peperkoek"), en dan zoetzuur door gehalveerde zilverui'tjes toe te voegen.
Carbonade Flamande wordt trouwens met bier gestoofd.
Wiki zie hier.
Recept (recept OK, titel fout) zie hier.
Voor ik het vergeet: beide heel erg lekker.
Witte Côtes du Rhone (want dat bestaat!)(en daar houd ik erg van) bij het potjesvlees, en Costières de Nîmes bij de "carbonade".
Costières de Nîmes is ook een van mijn favoriete wijnen, net als van Lodewijk XIV en die paus uit Avignon (Clemens V) en van dat soort volk. Ligt precies aan de overkant van Châteauneuf du Pape, over een paus gesproken.
Espelette peper
Nooit eerder heel gevonden, enkel als "chili vlokken".
Verder
Het eten in de trein was bedroevend.
Van die kleffe witte gebakken-scheet broodjes en zo.
Niet gegeten. ("Was het niet lekker?" Laat maar.)
In Rotterdam uitgestapt en bij Engels een omelet champignons gegeten.
De sjiek van vroeger, "Het Oude Engels", is er weg.
Zie hier.
Een schreeuwtent voor carriêre-patsers die de ballen verstand van eten hebben. Zie het menu. Ouwe lullen modern eten.
In Groningen ook uitgestapt (overstappen dus dat moest wel) en gegeten bij Hooghoudt.
Ik geef geen link want het duurt een kwartier voordat het geladen is.
Ze hebben er lekkere Flammenkuchen, Elzasser pizza's zeg maar.
Thuis.
Pffffffffffffff.
Cantharellen