zondag 13 oktober 2013

Zoutevis elders



Een heel aardig boekje over de Limburgse keuken.
Besprak ik al hier.
Uitgeverij Corrie Zelen, 1977.
Ben al jaren op zoek naar iets vergelijkbaars, met bloedpoetes in de titel.

Fufu met zoutevis, daar ging het dus in eerste instantie allemaal over hier.
Die fufu dat was met bakbanaan-meel, maar dat maakt niet uit natuurlijk. Zie het volgende recept. Precies hetzelfde maar dan met maïs, terwijl je natuurlijk ook maïs-fufu hebt.

Polenta alla baccalà

Zuid-Italië. Vrijdags-avonds op het kerkplein, lees dorpsplein.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Als je het gewoon thuis maakt, dan heet het polenta alla Vicentina.

Het principe is simpel.
Zoutevis weken, koken, uitpluizen.
Polenta koken. Of fufu dan dus.
Olijfolie, ui, knof...
Vis erbij en bakken.
Over de polenta.

Minder simpel?
Zie hier.


Kingston Publishers, 1982

Als dat allemaal hetzelfde is overal, fufu, polenta, funchi, dan zou je op de Antillen of in Suriname dus funchi (maïspap) met bakkeljauw kunnen eten?
Jawel dus.

Funchi en bakkeljauw

Zie hier.
Dit is eigenlijk wat vreemd, want bakkeljauw is Surinaams en funchi Antilliaans.  Maar de recepten lopen door elkaar.

Het basisrecept funchi met bakkeljauw is gewoon hetzelfde als die baccalà, maar dan met madame Jeanette-peper erbij.
* Bakkeljauw, Suriname dus, ook wel batjauw, basisrecept: weken, koken, pluizen, bakken, eventueel met ui en/of tomaat, wel met Spaanse peper, bestrooien met zwarte peper. Of wat stoven met soepgroenten etc. Of met die ui, tomaat en peper en serveren met pindasaus.
* Antiliaans basisrecept. Weken, koken, pluizen. Olie, ui, knof, Spaanse peper... Tomaat... Vis. Wordt veel met aki gegeten, zie hier.
* Funchi, basisrecept: je kookt het in water met zout, én met boter. Twee delen water op een deel maïsmeel. Een klein klontje boter per kopje water.

Wat andere zoutevis recepten
* Ze maken er ook met oud geweekt brood balletjes van. Zie hier.
* Funchi met verse vis hier.
* Funchi met bakkeljauw en zoutvlees hier.

En dat het met bananen-fufu lekker zal smaken, dat blijkt wel uit het grote aantal Antilliaanse en Surinaamse bakbanaan - bakkeljauw recepten.
* Heri heri zie hier.


Bouillon! Magazine zie hier.

Brandade de morue

Frankrijk

Heel iets anders. Zoutevis met aardappelpuree zeg maar.
Wiki hier.

Video hier.

Recept in het Engels, uitstekend recept,  hier.
Een ding: het  moet niet 100% zeker de oven in. Zie de video.

Franse recepten, ook "mét", hier.
Aubergine met brandade de morue bijvoorbeeld.

Kaastaart mét hier.


The Creative Art of Garnishing, Salamander Books, 1991.
Vertaling heel correct.

Bacalao

Spanje

In Spanje vinden we wat interessants.

Bacalao al horno, zoutevis uit de oven.
Zie hier.
Bacalao al Pil Pil is het bekendst (pil pil: vergelijk met piri piri), zie hier.
Net als in Portugal (waar ze natuurlijk bacalhau ook wel in de oven klaarmaken) zwarte olijven erbij, liefst droge soort, hier "Griekse olijven".

Gestoofd zie hier.
In het Spaans, maar het is allemaal duidelijk. Op een ding na misschien: er gaat pikante worst bij.

Verder
Bacalao in tomatensaus met kikkererwten.
Tortilla (Spaanse aardappelstruif dus) met bacalao.
Kroketten. Op basis van béchamel, of in de vorm van gefrituurde aardappel-bacalao balletjes. Of natuurlijk aardappel-bacalao burgers.

En de beroemdste: bacalao a la Vizcaina, op de manier van Vizcaya (van de Golf van Biskaje of hoe schrijf je dat).
Zie hier en lees hier.


Besprak ik al hier.
Peruvian Dishes, Librerías ABC, 1989.

En verder

Puerto Rico hier.
Maar dan dus voor bacalao kiezen.

Dominicaanse Republiek hier.

Cuba hier.

Mexico hier.

Argentinië (uit de Oekraïne!) hier.

Brazilië hier.

Panama hier.
(a man a plan a canal panama; lees achterstevoren)

Tot slot El Salvador, want dat betekent De Redder.
Zie hier.


Doe mij dat maar ober...