vrijdag 25 oktober 2013

Haring en brood



Vloerbrood

Ze maken het steeds moeilijker om te zien of je wel echt vloerbrood hebt gekocht.

Als het nep-vloerbrood is (alle supermarkt "vloerbrood" en alle supermarkt stokbroden zijn nep-vloerbrood, en alle Warme Bakker en Echte Bakker "vloerbrood" en stokbrood idem dito), als het nep-vloerbrood is dan zie je aan de onderkant een patroon. Kleine putjes.

Maar dikwijls tegenwoordig is dat wat moeilijk te zien, uhh, maken ze dat wat moeilijk te zien.
Zie hierboven.
Als je goed kijkt zie je parallelle lijnen vanaf mijn vinger naar rechtsboven lopen.
Dat zijn de gaatjes en bubbeltjes in de bedden waarin die broden liggen, in een elektrische oftewel een hete-lucht oven.
Bedden en hete lucht: niks vloerbrood dus. Hangmattenbrood.

Maakt dat wat uit dan?
Jazeker!
Afgezien van de smaak: zie hieronder, hoe je in dat nep-vloerbrood altijd een kleffe ongebakken laag onder in het brood hebt.

"Bakker, is dit vloerbrood?"
"Jazeker!"
"Maar dat patroon op de onderkant dan? Dat is toch uit een elektrische oven?"
"Nee hoor! Dat is uit een hetelucht oven!"
(Die ontzagwekkende onnozelaars van Le Perron staan op de markt brood te verkopen, met nul verstand van brood of ovens, maar wel kwaken over "Vloerbrood!" terwijl ze Godverdomme niet eens weten wat vloerbrood ís...)


Haring

Eerst had ik het met H over perfecte slasaus.
Multi-toepasbaar.

Meng mayonaise met halfvolle yoghurt (meer mayo dan yoghurt).
Breng op smaak met fijngewreven komijnzaad, Tabasco en/of versgemalen witte peper, Worcestershire en/of selderijzout, en droge sherry.
Laat een tijdje staan en roer af en toe om.

Ik maakte er haringsalade mee.
Bietjes, aardappel, haring. En die saus dan dus.
Maar haring is zout, dus Worcestershire of selderijzout dat hoeft niet.
En ik gebruikte witte peper.

Erg lekker.
Vooral omdat het zo mooi zacht van smaak was.
Er zat wel wat teveel biet is, maar goed.
En nog wat. Er had ook gesnipperde sjalot doorheen moeten zitten!
En ja, verse salie, maar dat was er ff niet... (Proefde het met dille en dat had ook wel wat, maar wel erg smaak-veranderend.)


Café "Nonkel Jules"
Gent
Schitterend!