zaterdag 27 augustus 2011

Foto's van dat eten met die longhaas,


die ik gisteren beloofde: morgen. Tsja, gisteren laat terug uit Groningen, blik ravioli (schreef ik dat niet al? ui, knof, lombok enz.). Dus vanavond die longhaas en dus vanavond maak ik die foto's.

Die longhaas werd al behoorlijk faisandé, adellijk...



Gefaisandeerde snip...

Mail. L. Dank en erg leuk!!

Dag Maarten, dat jij "Dikke Miet" kent! Weet je dat ik je er laatst over wilde schrijven? Wij zijn er regelmatig gekomen. Die Jan in zijn fauteuil, voor de ijskast en zijdelings naast de bar gezeten.

Jan? Welke Jan? Die waarmee ze getrouwd was moet eerder dan zij gestorven zijn. De eerste keer dat ik er kwam stelde ze hem aan me voor. "Dee is Jan. Jan is minne mens. Jan hee kaanker" en daar zag die ook naar uit. Minstens 25 jaar geleden...

Miet, die de groente zat schoon te maken achter die bar en dat gemene kaarten van haar met al dat "schouw" volk. Al die slimme figuren uit het gesticht aan de overkant, die er allemaal in de middag binnen kwamen lopen.

Ja, ze riep heel hard dat ze die niet binnen liet. "Bende gai van zouwe [maakt drinkend gebaar] of van zauwe [wijst naar haar voorhoofd]". Als ze van drinken waren, dan kregen ze niks. Zei ze.
Het is "schauw" trouwens.
Ja, dat toepen, zij haar kaarten onder de bar...



Ik heb Fentener Van Vlissingen er nooit getroffen, hoewel ik er in 1985 toch ook wel kwam. Miet die voor droeg uit eigen werk, veel doodgeboren "kiendjes" en veel ziektes kwamen erin voor. Willem Adams, kunstschilder met een grote bek, is nog eens door de hond van Miet in zijn kont gebeten en heeft toen nog injecties in het ziekenhuis moeten halen. Miet is al lang dood, Jan doet, of deed, het café en dat doet/deed hij goed. Hij verzamelde trouwens Jeeps en Harley Davidsons.

HD's ja. Jeeps (met Rolls motoren) zijn zoon.
Hij liet me z'n Harleys zien, ging op de mooiste, 'n witte, zitten, die stond op een podiumpje, en ik dacht "over enkele dagen komt ie er niet meer op..."

Ben je niet met d'r oudste zoon in de war, die z'n vrouw vroeg verloren heeft of zoiets?



Ik had hem, toen zijn vrouw nog leefde, nog nooit horen praten, maar hij was heel aardig. Nooit smaakte een pilsje zo lekker , als na een lange fietstocht bij Miet zo'n lekker koud Bavariaatje.
Ken jij ook dat café om de hoek daar bij het kanaal? Dat was voor mij de hel, althans ik denk dat de hel er zo uit ziet. Daar hadden ze een kratje bier onder de tafel, ze hadden niet eens een tap. Ik ben eens door de eigenaar rondgeleid door zijn woonruimte, bezijden het café. Hij had een petroleumstel naast zijn bed staan, daar kookte hij op. Ik dorst "geen poot te verzetten", zo vies was het er.


Dat is geen café, dat is een illegale tent. Maar die werd getolereerd omdat ie gespuis van de weg af hield. Ik vroeg Miet ooit of ze daar geen concurrentie van had. Niks. Daar kwamen de lui die bij haar niet binnen mochten.

Die foto van Hein is, volgens mij, bij Miet gemaakt. Groeten, L.

Ja, misschien, maar als je goed kijkt zie je dat het een foto is van Heintje gezeten vóór een schilderij of zo. Wel van bij Miet, dat wel ja.



Dit is trouwens een Willys. Veel mooier. Die rijden ook rond in Band of Brothers.