dinsdag 9 augustus 2011
Markt en zo
Eerst maar even gisteren. Puntpaprika, aardappel (Roseval) en gerookte zalm.
Aardappelen in blokjes met olijfolie erdoor in de oven.
Olijfolie, sjalot, knof, beetje groentebouillonblokje, puntpaprika, wat witte wijn...
Van het vuur af, stukjes gedroogde tomaat (uit de olie), grove witte peper, groene peperbolletjes (uit de pekel), mild paprikapoeder.
Over de aardappelen, terug in de oven.
Zalmplakken zonder ze van elkaar te halen sauteren in boter, in stukkies snijden en over de ovenschotel verdeeld savoureren.
+ kappertjes.
Hier ontbreekt die zalm nog...
Planning
Morgen (want ik hep nog van die zalm) kwarteleitjes gepocheerd in groentenbouillon waarin stukjes flespompoen; Roma tomaten uit de oven.
Overmorgen ossenstaartsoep, flink soepgroenten en vermicelli (al eeeeeuwen niet gegeten...)(vermicelli).
Ja, twee keer soep. Nou en.
Ja, want ik ontdekte in ene een slager op de markt die altijd (volgens eigen zeggen) ossenstaart heeft. En ik vroeg Hebt u wel eens longhaas? "Altijd". Diepvries? Nee, gevacumeerd in de koeling.
Kijk. Dat bedoel ik.
(Paringsdans...)
Las ergens over walnotenijs. Is dat ijs ván of mét walnoten, dacht ik. Mét, dus. Tsja, dat lag voor de hand.
Recept
Lamsbotjes met pens, Spanje
Iets voor de echte liefhebber.
Koop lamsbotjes uit de poot, van ongeveer 10 cm lang. Nou ja, koop poot, eet die etc.
Koop verder de dunne darm en maak die goed schoon (of door de Marokkaanse slager laten doen).
Maak van elk botje met de darm iets wat eruit ziet als een klos vliegertouw.
Kook kort in goed hete bouillon.
Eet zo (afkluiven), met die bouillon, of laat ze goed uitlekken en frituur ze kort en eet ze dan.
Bouchot mosselen hier (alle links hier in een nieuw venster).
Uhh, die oranje brakwatermosselen uit de buurt van Bordeaux zijn een stuk goedkoper en minstens zo goed. En vergeet de Neeltje Jans hangmosselen niet.
Dit hier stond om onduidelijke redenen in de krant wegens goed eten. Wat een gelul...
En dit hier heeft er blijkbaar ook wat mee te maken. Een moestuinenontwerpster?
Ze zijn er weer! Onrijpe dadels ("verse dadels"). Bij de betere Turk of Marokkaan. Zó eten (fris en krokant) of laten liggen tot ze bruin zijn (zacht en zoet).
Nog maar een recept.
Lamsbouillon met tuinbonen
Kook bouillon van lamsvlees zonder vet; kleine stukjes vet kunnen gemakkelijk worden verwijderd door het vlees eerst even te blancheren.
Kruid in ieder geval met knoflook en koriander.
Breng de bouillon op smaak met zout en iets cayennepeper en kook er tuinbonen in gaar; voeg samen met de tuinbonen ook wat rozijnen toe.
Vroeg in de gezonde winkel naar umeboshi ("gedroogde" althans gezouten en gepekelde pruimen) azijn. Dat hadden ze niet. Wel Ume, wat een soort abrikoos is. Nou ja, wat blijkt. Umeboshi is gemaakt van iets tussen pruim en abrikoos in, en ume azijn idem dito.
Weer wat geleerd, toch?
Proefde het trouwens. Enorm lekker: wat zout én wat zuur.
Ume hier en hieronder.
Publié par Maarten van Thiel à 19:00:00