dinsdag 30 augustus 2011

Daar zijn we weer, na alweer een bezoek aan Groningen...


Ennuhh, o ja, dat schip, dat koken voor die Deentjes, dat gaat dus door. Zondag t/m zaterdag. Verwacht niet teveel berichten die dagen, want vanaf een schip is internetten erg traag.



Had ik dit hierboven nog niet verteld? Nee... Enorm lekker.
Tuinbonen, verse maïs en belegen schapenkaas...
Tuinbonen koken + iets kruidenbouillonblokje, afgieten, koudspoelen.
Olijfolie, sjalot, knof, lombok.
Laurier, fijngewreven komijn, iets kruidenbouillonblokje...
Witte wijn..., gerookt paprikapoeder..., proef.
Tuinbonen erbij..., maïs, warme ovenschotel (maar gaat niet de oven in), kaas erover raspen, ff wachten...
Wow... Eergisteren...



Gisteren nu, laat thuis gekomen, dus simpel.
Zie hierboven. Heinz Beanz met verse zalm...
Pindaolie, sjalot, gemberwortel, knof, lombok...
Kleine stukjes Chinese zoutevis als zout...
Blik Heinz Beanz, wat rode wijn, sudderen...
Kouseband die ik nog, al gekookt, had, kleine stukjes rauwe sjalot...
Wat ikan teri (gedroogde Indonesische visjes) en wat oedan kering (gedroogde garnalen)...
Proef.
Rauwe zalm in stukkies erdoor, ff...
Geniet!



Wat is dit hier (alle links hier in een nieuw venster) nou allemaal voor gelul. Die dingen heten helemaal niet "Truffes de Chine". Truffes de Chine zijn erg minderwaardige Chinese truffels. Die paarse aardappelen heten Vitelottes...

Recept
Lasagne met witlof
Bak in olijfolie ui en fijngesneden witlof kort aan.
Doe er een flinke scheut béchamel bij en kleine stukjes geblancheerde rauwe ham.
Laat op zacht vuur de witlof garen. Maak lasagne, beginnend met wat béchamel, dan de lasagnevellen, de witlofsaus, lasagnevellen et cetera.



Jaaaaaaren geleden....
Kookte voor vrienden, bruiloft, maar het moest goedkoop zijn.
Varkensvlees, ja dat was OK. Varkensvlees in sinaasappelsaus. Ja perfect.
Zo gezegd zo gedaan. Klassiek Frans recept. Cœur de porc à l'orange.
Nou, heerlijk was het. Maar wat voor soort varkensvlees was dat nou? Ik zeg "Heel symbolisch. Hart".

Kreeg, nou ja, kreeg, vandaag op de markt twee varkenstongen. Wilde eigenlijk lamstong maar daarvan waren ze niet zeker te kunnen leveren, althans niet in één week (krijg ze later).
En bestelde varkenshart voor volgende week.
(O, moet dat wel afzeggen! Werk op schip!)



Maar goed. Bijna een kilo varkenstong, prachtig vlees, prijs € 2,20...