zaterdag 22 januari 2011

Kocht vandaag




een Ludisia, mijn eerste terrestrische (schrijf je dat zo?) orchidee. Ik bedoel: geen epiphytische = op planten (bomen) levende maar gewoon op de grond. Down to earth zeg maar. Als het ware.



Gisteren
Mosselen dus. En behalve soepgroenten, peterselie (zit daar niet in), laurier (vergeten trouwens) ietsje foelie en idem kruidnagel (enkel twee of drie fijngewreven kopjes) niks anders dan witte wijn normaliter. Ja, spekjes, of blokjes chorizo... Maar vandaag niks daarvan, maar wel Noilly Prat. Witte droge Franse vermouth. Wordt erg veel in de Franse keuken gebruikt, en met recht. Overal waar je bv. bij zeediertjes witte wijn en platte peterselie gebruikt, gebruik je dan 2/3 witte wijn 1/3 NP, en 2/3 peterselie en 1/3 vers -natuurlijk- korianderblad. Bij "a la marinera" en "alle vongole" en zo.



Soepgroenten, ui, knof, peterselie, laurier, iets foelie en iets kruidnagel in boter aanbakken.
Van het vuur af, blus met witte wijn en daarachter een forsche scheut Noilly Prat.
Frituur aan.
Mossselen in (afgekoelde!) groenten-wijnmix, vuur hoog, regelmatig roeren.
Aarda-krokjes bakken.
Serveerde met aioli, piccalilly en mosterd.
Jammie...



O ja. Een culi-blog ergens. Het bekende kwakwa. Begon met dat spaghetti alle vongole met mosselen is. Wat een gelul. Mosselen is cozze. En ff verder dat kokkels hetzelfde is als vongole en (Spaans) almejas. Wat een gelul.
Je hebt Nonnetjes (almejas, vongole, ameijoas) en je hebt Kokkels (berberechos; Italiaans weet ik niet). En laat een ding heel duidelijk zijn. Nonnetjes zijn het meest perfect voor in warme bereidingen (spaghetti alle vongole, carne de porco Alenteijana moda) terwijl kokkels zich beter, veel beter lenen tot consumptie rauw.



Nonnetjes.
Lijntjes lopen in de breedte van de schelp.
O! Ja! In Lissabon ga ik carne de porco com ameijoas eten! Gemarineerd varkensvlees met nonnetjes opgebakken!! Wooooooow!!!!!!!!!!!!

(Uhh, nonnetjes zijn culinair dus superieur. Uhh-2. Ooit een Nederlandse culioloog over nonnetjes gehoord?? Kijk...)

Ik weet de essentie van die verschillende benaderingen van kokkel en nonnetje wat ik hierboven vertel van mijn reizen en van het "alles" proberen met beide. En geen enkele Nederlandse culikwaker kan dat mij nazeggen. En die nepmakreelbellenblazende eikel van Trouw al helemaal niet...

Kan je hier in Nederland Nonnetjes kopen? ("Uhh, zelfs geen katholieke meer!") Waarschijnlijk niet.

Links
Plastic whale hier (alle links hier in een nieuw venster).
TRC en Afghanistan hier (beetje scrollen).
Teylers, Egypte en Napoleon hier.

Las vandaag trouwens over Goethe's fascinatie voor Napoleon, en Schopenhauer's terughoudendheid dienaangaande (ze waren bevriend, of althans ontmoetten elkaar regelmatig).
Goethe werkte 20 jaar aan een boek over de Kleurleer, in welk boek hij grote fouten maakte. "Zur Farbenlehre". Toen al met experimenteel aantoonbare onjuistheden, maar Goethe wilde die niet zien. Schopenhauer toonde ze aan...

En welke componist was het ook weer, Brahms?, nee, uhh, Beethoven? die een aan Napoleon opgedragen stuk vernietigde toen Napoleon zich als keizer liet kronen?



Kokkels
Ribbels, lijntjes lopen radiaal, van punt naar rand.

Recept
Hutspot
Recept 1
Kook aardappelen en winterwortelen, die in niet te kleine blokjes gesneden zijn, in licht gezouten water.
Voeg flink gesneden ui toe als de aardappelen en de wortels half gaar zijn.
Giet af, en maak er stamppot van, met wat boter en wat melk.
Kruid met peper, nootmuskaat en eventueel zout.
Serveer met klapstuk en boterjus.
Recept 2
Kook geschaafde winterwortel met wat gesnipperde ui in iets water en met wat boter en zout gaar.
Kook grofgesneden aardappel gaar.
Maak stamp, met wat kookvocht van de groenten, peper en zout.



Puree - jus

Is dat -gegarandeerd- lekker of niet?
Je zou er haast niet voor naar Portugal gaan, zo lekker is dat en zo weinig kan je dat daar krijgen...

Luisterde vanavond naar Leadbelly. Blues.



Cotton fields hier. Iets beters kan ik niet vinden.

O ja, een gedicht, dat vergaten we gisteren nog.

Lévi Weemoedt

Weemoedt's Herfstcantate

Ik was niet altijd zo alleen,
integendeel: rondom mij heen
danste een bonte meisjesschaar
en ik kuste maar, ik kuste maar.

Maar van zo menig lief gezicht
bleef steeds alleen een triest gedicht
en 'k dacht wel eens: ik vind geen rust
vóór ik de Dood-Zelf heb gekust.

Ik woon alleen nu. Heb een hond.
Verlang ik naar een meisjesmond,

dan trek ik, als het broeit en stooft,
een oud condoom over mijn hoofd

en luister naar een Requiem-Mis
en denk dan stil: "the best there is"!



Ff wat anders. Verzoeknummer.

Hier.

O du Entrißne mir und meinem Kusse,
Sei mir gegrüßt, sei mir geküßt!
Erreichbar nur meinem Sehnsuchtsgruße,
Sei mir gegrüßt, sei mir geküßt!

Du von der Hand der Liebe diesem Herzen
Gegebne, du von dieser Brust
Genommne mir! mit diesem Tränengusse
Sei mir gegrüßt, sei mir geküßt!

Zum Trotz der Ferne, die sich, feindlich trennend,
Hat zwischen mich und dich gestellt;
Dem Neid der Schicksalsmächte zu Verdrusse
Sei mir gegrüßt, sei mir geküßt

Wie du mir je im schönsten Lenz der Liebe
Mit Gruß und Kuß entgegenkamst,
Mit meiner Seele glühendstem Ergusse
Sei mir gegrüßt, sei mir geküßt!

Ein Hauch der Liebe tilget Räum' und Zeiten,
Ich bin bei dir, du bist bei mir,
Ich halte dich in dieses Arms Umschlusse,
Sei mir gegrüßt, sei mir geküßt!



Tsja. Ik ga maar slapen... Toch?!...