donderdag 6 januari 2011

Een aardig voorbeeld


van het verschil tussen de Larousse Gastronomique eenerzijds, en de Oxford Companion to Food anderzijds vond ik gisteren. Panir / Paneer of Haloumi staan niet in de L G, wel in de O C F.



Heerlijk, gisteren.
Klassieke gebakken aardappelen (lang, langzaam, veel boter) eerst opzetten.
Kippebout rondom aanbakken in boter + olijfolie. Uit de pan.
Sjalot, knof, ...
Gebroken piment, gemalen korianderzaad, ietsje foelie, ietsje kruidnagel (gebroken kopje). Geel mosterdzaad.
Droge cider, stukjes pepperoncini, Marmite voor het zout, ...
Proef, stoof kip erin...
Paprika erbij (had "witte" paprika), wat stukjes zwarte olijf van de droge soort...
Fruitjes erover...



Vanavond stond in de planning ei, bakbanaan, boeren soepgroenten. Maar ja, druk. Pizza. Opleukpizza van Super d B (60 cent), met gele paprika, ansjovis en sardien. En ja, met ui en knof natuurlijk, en pepperoncini alweer, kappertjes...

Eetclub, november '07.
Ceviche (rauwe vis, gemarineerd in citroensap.
Orujo. Marc, maar dan Spaans.
Kwal. Bij de betere Chinese toko. "Jelly fish".
Mrs Fishers Onion Soup. Zie hieronder.
Mosselen met chorizo.
Boekweitbrij. Ipv. rijstebrij dus.

Recept
Mrs Fishers Onion Soup
Hoe ik aan het recept kom weet ik niet; in The art of Eating van mevrouw Fisher staat het in ieder geval niet.
Dat is overigens het beste kookboek ooit geschreven, en waarvan Auden ook nog zegt dat het het mooiste Engelse proza is van deze eeuw.
Maak uiensoep, die goed warm klaar moet staan.
In wat boter gehalveerde gekookte slakken kort aanbakken.
Blokjes tomaat erbij zonder prut, wat verse tijm, wat peper en wat zout.
Na even roerend bakken flamberen met Pernod en er de uiensoep over gieten.
Omroeren en serveren.



Tijm

Ongepubliceerd recept
Scheepsbeschuit
Vier kopjes bloem
1 kopje water
Een theelepeltje zout
Kneed in een kom de ingrediënten tot een stevig deeg.
Rol het deeg uit op een vlakke ondergrond waar je een beetje bloem op gestrooid hebt.
De deegplak moet ruim 1 cm dik zijn.
Snij het deeg in plakken van ongeveer 7 cm. Leg ze op een bakblik en prik er met een vork gaatjes in.
Zet het bakblik in een hete over (250 graden).
Als de beschuiten lichtbruin zijn (na ongeveer een uur) zijn ze klaar.
Laat ze daarna afkoelen.
Je zal merken dat de beschuiten keihard zijn. Ze werden dan ook geweekt in water of soep of thee.
Eet smakelijk.



Wilde afsluiten met "Sei mir gegrüsst, sei mir geküsst".
Hier (alle links hier in een nieuw venster).

Dit heeft ook wat Karel van het Reve min of meer zo "angehaucht" vond.
Ik heb het van Christa Ludwig. Niks mis mee. In tegendeel.