dinsdag 4 januari 2011

Char siu


Zag ik vandaag bij de toko. Char siu saus. Dat is dat spul waar ze varkensvlees mee inwrijven / laten intrekken, en wat het vlees, daarna gebakken, zo'n rood randje geeft. Bij "mijn" Chinees noemen ze het anders. Vergeten hoe.
Hier (alle links hier in een nieuw venster).

Had het met mijn Franse correctrice over de Esplanade de Quinconces in Bordeaux, omdat ik steeds foutievelijk schrijf Place de Q. En toen kwamen we er op waar dat enorme plein zo in ene vandaan gekomen is. Simpel. Vroeger stond daar Château Trompette.
Hier.



Ik heb sterk het vermoeden dat hier de naam Quinconces vandaan komt. Q. = zo'n symbool als de 5 op een dobbelsteen.
(Rechts onder de Garonne.)

Zondigde vandaag tegen mijn dieet. Uhh, kan nu weer in alle broeken, maar maar nét, dus nog ff... Maar goed, stationsrestauratie Groningen, tosti ham-kaas. Tsjonge, wat een chagrijnig personeel daar! Gelukkig dat de tosti uitstekend was...

Gisteren.
Vergeten te noteren deze keer, maar voor de verandering wél foto's gemaakt. Tsja.



Lelieknoppen en kuping / koeping tikus / tikoes geweekt. Heet water, 20 minuten, af en toe roeren.
Dat blik Po ku paddestoelen opengetrokken, zie gisteren.
Quorn stukjes opgebakken, uit de pan, ui, knof, paddo's en zo (uitgelekt) etc.
Erg lekker, echt. Met papadum.



Recept
Heek-filet, Israel
Een van mijn favorieten.
Een ovenschaal invetten. Heek- of kabeljauwfilets (liefst halve staart-stukken) erin leggen op het vel, als er een vel is tenminste.
Witte peper erover en flinterdunne plakjes citroen.
Tomatensaus erover waardoor ietsje kaas (ik gebruik die groene Zwitserse strooikaas maar dat is niet Israelisch natuurlijk) en flink heel goed uitgelekte mais, gemengd met tomatenpuree.
In een hete oven zetten tot de saus kookt.
Diepvriesvis, ondanks wat op de verpakking staat, voor dit recept altijd goed ontdooien en droogdeppen.



Inkopen. Zoutevis... Goedkoop alternatief voor stokvis, alhoewel, stokvis heeft natuurlijk toch wel wat eigens...

Links
Proost! hier.
Internationaal realisme hier.
Hint: hier.
Goed Gelovig hier (Hahahahahaha!).
Backers over de vloer hier.



Inkopen. "Witte" paprika.

Herzag Sjakie en de chocoladefabriek. Zoals eerder gemeld, jaarlijks, samen met Het paard van Sinterklaas. Enorm gezeur en gezeik van reclames tijdens de "taalkeuze". Maar de film is like wow.

(Gisteren weer die paddo's... Is dat ouderdom of wijsheid, dat je steeds geiler op paddo's wordt?)



Inkoop. Groene chili-saus. Mij onbekend tot nu toe. Wel lekker hoor...

Dat komt weinig voor!
Dat ik een taal niet ken (kennen, niet "spreken"). En nota bene ook nog uit een gebied wat ik erg goed ken. Maar ja, excuus, erg lang geleden, dat wel.
Mirandees, uit de omgeving van Miranda de Duero. Noord-oost Portugal / Noord-west Spanje. In Spanje is het de Hoogvlakte van de Slang, la Sierra de la Culebra, over de grens in Portugal is het Tras os Montes, Over de bergen (Overijssel, Trastevere, over de Tiber), daar waar Komrij woont.
Ooit overnachtte ik aan de Spaanse kant in een herbergje, moest 's nachts over de gang naar de plee, nog nooit van m'n leven heb ik het zo koud gehad...
Hier.



Daoen / daun pandan(g)
Hier.

(Hoor steeds op Radio 4 "E-matching, durft u het aan? Alleen voor hoger opgeleiden". Jezus, doemenelol... Wat heeft opleiding met geluk te maken?)

Er zijn twee soorten fruit waar ik niet van hou. Pithaya (afwasdoekjes-smaak) en Cherimoya (walgelijk zoet). Ze lagen vandaag broederlijk naast mekaar op de markt.



Brugse Blomme

Zag Flightplan. Flight of geen flight: komt niet los van de grond.
Hard Candy. Crwoist, wat een gezeur...
O ja, en Bourne Identity en Supremacy of zo, dat was 88 keer niks...
En The Red Violin. Niet slecht, maar ook niet wow.