woensdag 22 april 2009

21-04

Had het laatst over de namen die zonen van de Pakpak Batak (noord van Tobameer) krijgen, eerste wat de vader ziet etc. Pakpak sprookje: Si Laga Maän, Hij-genaamd Graag Eten. Man kreeg een zoon, althans z’n vrouw dan, ging dood, weer een zoon, weer dood etc. Die kinderen werden ziek, wilden niet eten en gingen dood. En toen bedacht die man een list: noemde z’n kind Hij-genaamd etc. Toorn der Goden. Op de eerste dag at dat kind al een supul (maat) rijst, op de tweede dag twee, derde dag ook nog een kip, vierde dag een geit etc. Onbetaalbaar. Weer een list. Kind mee het bos in, boom omhakken die op dat kind moest vallen, kwam er niet mee klaar, liet kind achter, kind vond weg terug op de manier van Klein Duimpje, hier dus gekruist met Holle Bolle Gijs etc. Ook mooi, bij de Simelungun Batak (west van Tobameer, oa. bij dat mooie art deco hotel van laatst) moeten de mensen heel hard wenen als iemand begraven wordt. Kleine uitleg. Batak hebben een geest en een ziel. Je ziel zit in je lichaam en je geest zit overdag op je hoofd. Daarom mag je ’n Batak-kind nooit over z’n bolletje aaien want dan verjaag je z’n geest. ’s Nachts gaat die geest op stap en wat je droomt is wat die geest meemaakt. ’s Morgens komt ie weer terug, of niet, wat betekent dat je ziek gaat worden. Om die geest terug te lokken doe je dan rijstkorrels op je haar. Maar goed, er moet dus geweend worden bij een begrafenis want anders gaat je ziel niet naar de hemel maar blijft rondvervelen. Probleem dus als er iemand zonder verwanten sterft. Oplossing: de guriguri. Een levensgrote marionet op een bak en uit die bak komen allerlei touwtjes waarmee je die marionet klagende bewegingen laat maken: lichaam dubbelvouwen met de handen ter aarde, handen omhoog en achterover buigen, hand voor de ogen slaan etc. Tot en met knipperende oogleden en tranen die uit die ogen spuiten (speler knijpt in varkensblaas). Kon er geen plaatje van vinden, maar dit is een kop ervan Maar goed alweer. Gisterenavond vanille-ijs met aardbeien, en die aardbeien waren niet goed rijp. Oplossing: behandelen zoals fruit waarmee je jam gaat maken (ik bedoel: ik doe dat altijd zo, ook met goed rijp fruit): kleine stukjes, suiker, enkele uren en regelmatig omroeren. Ik deed er wat rietsuikerstroop op en poire williams. Recept Pancakes, USA Meng maïsmeel (geen maïzena maar ook niet zo grof als polenta; “rood maïsmeel”) met wat rietsuiker, bakpoeder, zout, zwarte peper en cayennepeper. Maak er beslag van met melk of karnemelk. Werk er ei door, maïskorrels en gesnipperde bosui. Bewaar enkele uren, goed toegedekt, op een koele plek. Bak in maïsolie. Las over dat bij de F 1 verkeerd gespeelde volkslied. Dat had Oostenrijks moeten zijn, Land van bergen land van stromen. Herinnerde me een parodie uit 40-45, ik bedoel daar las ik over. Land van erwten land van bonen, maar de rest herinner ik me niet. Land van? Iets met Land van duizend...? Iets met winderigheid? [Land van erwten, land van bonen, land van de vier bezettingszones]

PJ. Un vin tranquille, een niet-mousserende wijn. Plate comme un limande, zo plat als een dubbeltje. Limande is denk ik bot want limande-sole lijkt me schol want het woord schol lijkt me verwant met sole. Inkopen. St. Marcaire, hierboven. Nog niet geproefd maar een geur... En ’n klein Pont l’Eveque’je om mee te gratineren. Mooie artisjok, rode pruimen, Isigny boter, geen idee, en XXL asperges de Blaye, 5,60 de kilo, drie stuks wogen 750 gram. Mooi boek gekregen, Het Brood. Gaat voor de helft over klassiek Zwitsers brood en voor de andere helft over Brood van Elders. Zag bladerend daar brood van bakbananenmeel, brood met stukjes rode biet, met augurk, met groene thee, met paddestoelen en ook nog abrikozencake. Rechtsboven een pain paillasse, paljasbrood. Je rolt plakjes op; hoe precies dat weet ik zaterdag want dan gaan ze het maken. Eetplanning. Vanavond ga ik ergens koken, morgen rest zalmvissticks, gebakken aardappelen, asperges. Dan kekers met gekookt ei, bekende Midden Oosterse combinatie, hummus bin eggah; vooraf die artisjok met vinaigrette (artisjokbodem naar omelet later). Aardappelpuree met groene paprika erdoor, gegratineerd met die Pont l’Eveque. Sateh, satehsaus met ketjap, cocos en sambal badjak; rijst en sla. Dag daarna ziekenhuis.