dinsdag 14 april 2009

11-04


Bordeaux

Bus. Typisch Frans. Halte. Alle jongens stappen uit bij een of andere school of zo. Volgende halte: alle meiden stappen uit.
Tramstation. Stuk stokbrood met die –overheerlijke- oude Cheddar.
Tram, Jardin publique.



Een heel klein flatje aan de overkant kostte 430.000.
Die tuin is vlakbij die fontein PJ., waarvan ik zoveel foto’s maakte dat je erop ken promoveren. En toen ik die foto’s maakte regende èn waaide het zodat ik dubbel in de regen stond.



Thee in het Café du Casino, wat klopte; 4 Eu. Moet er ooit geweest zijn want ik herinnerde me die geheel in roestvrij staal gedachte plee.

Op weg naar de sociale verzekering kom ik langs een restaurant waar ze enkel magret de canard serveren, oa. met zoete espelette peper, mij onbekend. Maar je zal zien dat ik er een dezer dagen tegenaan loop.
Agrarische sociale verzekering bleek gevestigd in Het Huis van de Boer.



Beschornea, Agavaceae.
In de hele botanische tuin, in die Jardin publique, welgeteld drie interessante planten. Die hierboven, een raar enorm familielid van de bloemkool en zo en die Ceiba verderop.
Tulpen hadden ze er ook:



Museum van de douane bezocht, gebouw aan het eind van dit filmpje (Place de la Bourse, die op de Unesco-lijst staat).



Er was een tentoonstelling, “25 jaar inbeslagnames”, oa. die eieren van die uitgestorven reuzenvogel uit Madagaskar.



Kocht er de prentbriefkaart hieronder. Echt Frans. Deed me aan een litho denken die ik jaren geleden zag. Een vent met een reclamebord op z’n schouders, “Tentoonstelling 100 jaar Franse gewoontes”, die tegen een muur stond te pissen waarop “Verboden te urineren”.



Zit nou, voor de variatie zeg maar PJ., thee te drinken bij De Vier Gezusters (Groningen: de drie). Tegenover die draaimolen van laatst.
Krant. Leuk. Stemming in het parlement over een wet tegen illegaal downloaden. De soci’s kwamen met weinig man; rechts, meerderheid, met iets meer en juist voor de stemming komen er hopen soci’s uit zijkamertjes.
PJ: zij hadden ze au nez et à la barbe, een grote neus trekkend.



Notre Dâme.
Maak tzt. een album van de foto’s van daar, net als van die tuin en andere kerken.



Cour Marbly, naast die kerk.



Markthal Grandes Hommes, grote mannen.



Kaasje gekocht daar, Brique de Rose, las er ooit over; Rose is een vrouw naar wie die kaas vernoemd is. [Ondertussen geproefd; lekker hoor! Beetje droge geitenkaas maar dat hoort er een beetje bij, bij deze smaak.]
En die kleine aardappeltjes, rattes, en haricots verts. Dubbele portie rattes, deel voor Bos, Zuidhorn, die iemand moet vinden om ze te kweken.

Gribus-cybercafé waar ik de vorige post erop zette.

Steak frites gegeten. 10 Eu.



Kerk St. Pierre. Albumpje later.



Cathedrale St. André, van boven, uit een boekje dus.
Toren staat los, foto van daaruit gemaakt, en albumpje komt.



Zocht er vergeefs, aardedonker, naar de in de gids genoemde Drie Maria’s (onder het kruis; Maria, Maria Magdalena en nog een). Leuk. Jezuïeten bestelden vroeger porselein in China, chine de commande, zij vooral encre de China, decor lijkt op zwarte pentekeningen. Correspondentie ging in het Frans. Bestelden les trois Maries, de drie Maria’s. Onduidelijk geschreven. Kregen serviesgoed met drie zeelui onder het kruis, les trois marins. Verkocht ooit een gekramd bord met dat decor aan het Groninger Museum.



“Terrasje, Ricard’je” dacht ik. Forget it. Noodweer.
Tram, bus, thuis.

Veel bedelaars trouwens, oa. een heel klein heel oud vrouwtje met ’n flinke tremor en een gedeukt kartonnen bekertje. Stond bij de ingang van de VVV, waar het altijd erg druk is. Deed erg goede zaken.



Die Ceiba, Bombaceae. Is geen Ceiba, wel Bomb. Maar de naam schiet me niet te binnen. Barcelona staat er vol mee.