dinsdag 7 april 2009

04-04


Aanbod van de week: drie eendeborsten 8,25

PJ. On ne se beigne pas deux fois dans la même rivière (waarom niet ??), een ezel stoot zich etc. ; pouvoir trouver chaussure à ses pieds, op je wenken bediend worden ? Ergens altijd terecht kunnen ?



Vanavond. Ei, artisjokharten, linzen.
Tomatenolie (search the blog, rode olie), sjalot, knof, wat wortel, wat prei, peterselie, selderijblad.
Koriander, komijn, iets foelie, iets kruidnagel.
Linzen kort aanbakken.
Geconcentreerde groentebouillon, wat malaga of zo, espelette peper.
Linzen gaarkoken (gebruikte Du Puy).
Eieren “mollet” koken (door en door zacht; opzetten en als het water kookt deksel erop en een minuut of zeven laten staan).
Artisjokharten in kwarten en erdoor, eieren erin opwarmen indien nodig.



Ben er denk ik te laat mee. Als de dennebomen beginnen uit te lopen dan hebben ze van die lichtgroene knopjes aan het eind van de oude naalden. Kan je een heerlijke chutney van maken. Serveren bij wild.

Recept
Lamsbouillon met tuinbonen, Spanje
Kook bouillon van lamsvlees zonder vet; kleine stukjes vet kunnen gemakkelijk worden verwijderd door het vlees eerst even te blancheren.
Kruid in ieder geval met knoflook en (ik) koriander.
Breng de bouillon op smaak met zout en iets cayennepeper en kook er tuinbonen in gaar; voeg samen met de tuinbonen ook wat rozijnen toe.



Weer zo’n vis...

Ben aan het tweede deel van Proust (her)begonnen. Er wordt bij Proust weinig gegeten, dwz. er wordt wel gegeten maar we krijgen niet te horen wat. Karel van het Reve heeft er een paar keer over geschreven, over het niet noemen van wat er gegeten wordt (Couperus, wiens graf enkele jaren geleden bijna geruimd was omdat “er geen familie” was), over het niet noemen van het merk van een revolver etc. Dat kwam pas later in de mode. En in hetzelfde verband het alleen gebruiken van de naam van enkele bekende rivieren, niet De Zandkreek dus, of van een enkele krant wel en al de andere niet.



En een oesterboek. Waarin geen antwoord op mijn vraag of je een oester in de magnetron kunt koken. Dat gaan we dus proberen.
Oesters gegratineerd met kaas, met champagne en prei, met champignons en zuring, met sauce Mornay...
Oesters in timbaaltjes, die bladerdeegdingen voor bouchées à la reine.
Uit de schelp, filter en bewaar de vloeistof.
Béchamel, dun maken met witte wijn, ansjovisboter erdoor, dik maken met eigeel.
Oesters zachtjes twee minuten pocheren zonder te koken in het vocht, afgieten, vloeistof kloppend door de saus, oesters warm houden.
Die dingen vullen met oesters en saus.



Eetclub, Thais