dinsdag 14 april 2009

12-04


Pasen.
Boeren zeg maar roerei scharrelkip. Geen brunch maar ontbijt.
Twee ontdekkingen.
Iets olijfolie, zeer magere spekjes, vrij lang op laag vuur, af en toe omroeren.
Vuur hoog, ui erbij, als goed warm vuur laag, dunne schijfjes knof en platte peterselie. Regelmatig omroeren.
Ei mengen, niet kloppen, met wat melk, wat Worcestershire en wat Provencaalse kruiden.
In de pan, vuur half hoog en als het ei begint te stollen vuur laag en af en toe omroeren tot gaar, dus langzaam laten garen.
Voortreffelijk.
Eerste ontdekking. Geen room (had ik niet) maar melk door roerei. Janneke (Word suggereert manneke), NRC, had gelijk.
Tweede. Itt. tot omelet: langzaam garen is beter.
Nog een opmerking over roerei. Als je het met boter maakt dan moet je dat niet koud eten, op meegenomen brood bv. want de boter stolt en dan krijg je zo’n boterfilm in je mond.Maakte twee dagen geleden, vergat dat te vermelden, gemarineerde mini-champignons. Kreeg die van een kweker. Marineer rauw in witte wijn, witte wijnazijn, olijfolie en pesto. Die pesto moest eigenlijk pistou zijn maar vooruit. Vergat bijna de foto.Inkopen gisteren. Dacht nu wel aan die kleine meiknolletjes.Pasen. Paasnestjes. Die ”wormen”, dat is vermicelli. Maken ze op de balkan taarten mee.Blikje ansjovis, Peru. Vreemde gedrongen vorm, weinig zout, erg lekker om zo te eten, wat ik dan ook ga doen bij de borrel morgen. Trekt iets naar zalm.Ansjovis, daar heb je enorm verschil in. Ik heb het nou over die op olie. Als je ooit in Spanje ansjovis del norte, van het noorden, of ook wel cantabrico, Cantabrisch gegeten hebt dan wil je nooit meer anders.
Wordt in Spanje veel gegeten met verse kaas. De lekkerste is die van Callosa, vlak bij Benidorm, queso de Callosa, maar de ansjovis van daar is minder lekker dus. In Burgos heb je het ook, queso de Burgos en daar is de ansjovis dus weer lekkerder.Bordeaux, het theater

Waanzinnige omzet vandaag. Niks crisis hier als het op eten aankomt.

Krant. ’n Jury van 100 vrouwen kiest jaarlijks de beste 15 wijnen van het vorige jaar van onder de 10 Eu. Vijf rood etc. Hier (alle links in nieuw venster).Bordeaux, de Grote Poort

Recept
Mexicaanse appeltaart
Als gewone appeltaart, maar meng door de appels in plaats van rozijnen alleen vers muntblad en kaneel; geen rozijnen dus maar wel suiker natuurlijk.Die pimientos del piquillo, gisteren
Afgieten, vocht bewaren. Sardien idem, ansjovis idem.
Paprika’tjes controleren op pitjes; kapotte exemplaren opeten.
Olie van sardines, sjalot of ui, knof.
Gebroken korianderzaad en idem cayennepepertjes.
Witte wijn, ansjovisstukjes (rest in de koeling in de olie), inkoken, proeven.
Sardien prakken, iets van dat ingekookte spul erdoor en dat van het vuur af.Vullen en op de saus leggen; vocht van die dingen erover, deksel en op niet te hoog vuur alles warm laten worden.
Die aardappel en die ui die had ik nog. Warmgepiept.
Eten met stukjes gepekelde citroen.Ik gebruikte die ansjovis dus niet maar Marmite;
Nog ’n ansjovistip. Als je ze wilt gebruiken als zout: afgieten en zonder olie of deksel of zakje erom heen in de koeling zetten enkele dagen, tot het zout gekristalliseerd is.

Vanavond bali telor met rijst en haricots verts.Uitzicht gisterenavond

Het verhaal
3 Even tussendoor


Dat “dubbel” is daarom zo belangrijk omdat het mij de essentie van kunst en van emotie lijkt te zijn. Dat begon ik te denken toen ik me een citaat van Karel van het Reve herinnerde: "Een aestethische gewaarwording ontstaat, wanneer de mens de indruk krijgt dat iets zo is, en tegelijk de indruk krijgt dat iets niet zo is."

Esthetisch lijkt me geen goed woord, alhoewel we bij Van het Reve natuurlijk terdege moeten oppassen. Trouwens ook Kopland gebruikt het op dezelfde wijze. Esthetisch, dat is mijns inziens bijvoorbeeld het resultaat van de projectie over elkaar heen van 100 portretten van Barneveldse meisjes of Aarle-Rixtelse jongetjes of Appingendamse oude vrouwtjes. Die Duitse rassenvorsers deden dat. Een werkelijk "schoon" gezicht levert dat op. "Mooi." ("Balance is beauty", van wie was dat ook weer?) Maar geil wordt je van zo´n Barnevelds meisje pas als ze ook nog een tikje loens is. Casanova: "Dit vlekje [...] vormde een extra bekoring in haar knappe gezicht.". Verulam: "Er bestaat geen schoonheid zonder enige vreemdheid in de proportie.” Bomans: "[...] omdat de werkelijke schoonheid berust op een lichte, en daarom ook niet te meten afwijking van het gemiddelde."; "Schoonheid is, zoals elk kunstwerk, een aberratie van de vorm"; "[…] dat men, om iemand precies te treffen zoals hij is, ergens van het origineel moet afwijken."

Dieren met een evenwichtige, symmetrische lichaamsbouw zijn seksueel attractiever. Maar wij zijn mensen (Hoekstra: “Dieren, wormen zelfs, en mensen willen paren"). In tegenstelling tot dieren hebben mensen twee hersenhelften die verschillend werk verrichten. “Dubbel”.

Esthetisch is rustgevend; kunst, emotie, is dat juist niet. Wel prettig, maar niet rustgevend. Van kunst zeggen dat het schoonheid is, is net zoiets als van emotie zeggen dat het gevoel is.