woensdag 29 april 2009

25-04


Grote ontdekking! Wil naar Le Pian rijden om brood af te leveren, vraagt 'n vent met 'n rugzak en 'n grote stok me welke richting Le Pian is. Ik zeg "Rij maar mee". Blijkt die vent vanuit Tours de Santiago-route te lopen. En daar woon ik aan! Goh... Dacht al, als ik naar Le Pian ga, waarom zie ik toch zoveel mensen met een rugzak en een stok. Ja, en nu zie ik natuurlijk overal die bordjes met die schelp erop... Goh.Gisterenmiddag een déjeuner sur l'herbe zeg maar. Niet helemaal want daar houden meiden van een jaar of 13 niet zo van, met uitzondering van Eva Ionesco (familie?) dan.
De vrouw van dat gezin was net terug van vakantie en ze had daarbij de hond meegenomen, de kat, de duiven en een kom goudvissen. Verder was ze erg aardig.Rillettes, patée de foie gras, uitstekend brood (artisanes), kip met Mexicaanse kruiden (ik dacht eerst dat er zand op zat) en gemarineerd varkensvlees van de BBQ,uitstekende wijn, 'n Graves Villa d'Alma 2003, etiket komt nog want ik kocht er een doos van (6/fles vriendenprijs). Twee taarten, oa. met chocolade-nogatine mousse, erg lekker maar iets te zoet want gemaakt met dezelfde chocolademousse als voor taart zonder nogatine erbij.Wat is dit nou weer?Een sleedoorn-boom! Nooit gezien.Vertelde ze dat je er sloegin en patxaran van kan maken. Search the blog.Gisterenmorgen fors inkopen ivm. volgende weken arm geïmobiliseerd. Houdbaar spul.
Koolhydraten: flageolets, mais-tortilla's. Heb natuurlijk veel pasta en rijst.
Proteïnen: tonijn, met as ingewreven geitekaasje, midden Frankrijk, voor een fondue,gerookte haring en zoutevis.
Groenten: doperwten, "selderijhart" (gekookte dikke deel niet te dikke bleekselderij, typisch Frans), en gestoomde bieten. En voor bij de sateh mesclun, een Provencaals slamengsel; rode en gele sla, raket, spinazie, mizuna(??), rood bietblad.Na-kaasjes réblochon (search the blog) en Rigottes de Condrieu, Lyon, "vroeger van geitemelk" zegt de dictionnaire, deze nog steeds.Kaas voor op het brood: twee rauwmelkse kazen uit de Savoye, ken ze geen van beide. Abondance uit de Vallée de l'Abondance, overvloed, Abondance koe, acht maanden oud, enBeaufort, Beaufort-vallei, Beaufort koe?, "exceptionele fijnheid" zegt de dictionnnaire; zal het weten te melden. Die koeien eten Alpenkruiden, net als die koeien van die Zwitserse strooikaas. Deze heeft geen gaatjes net als die andere maar scheurtjes. 12 liter melk voor een kilo kaas. Wordt gebruikt in Fondue Savoyarde.

Verder notenolie, chocolade, lemon jelly, yoghurtjes, verse kaasjes, melkjes, 'n ananas, gedroogde Agen pruimen, satehprikkers en 10 liter wijn en 'n fles Famouse Grouse. 88 Eu. Kijk.Mooie uitslag classificatie F 1 zojuist. Toyota stoot door.

Tot slot die bou-dinges van gisteren. Op de foto is die kaas, Pont l'éveque, niet goed te zien.
Pannekoek bakken met eigeel door het beslag.
Olijfolie, ui, knof. Komijn, koriander, piment, cayenne, alles gebroken.
Witte wijn, inkoken, proeven, paprika erbij.
Kaas op halve pannekoek, paprikaspul, halve pannekoek ingewreven met iets notenolie aan de bovenkant, oven.
Lekker.