vrijdag 10 april 2009

09-04



Zit dit erop te zetten in een "cyber café" in Bordeaux dus ik kan de foto's, die er hier erg donker uitkomen, niet aanpassen. Doe ik morgen. [Hoefde niet; lag aan die computer daar.]

Krant. De lamprei (search the blog) is terug in de Gironde, tot grote vreugde van de vissers daarop want die vissen ook op glasaal (search t b) en die komt maar niet want door smeltende sneeuw is het water te koud. Voor Nederlanders geen probleem want je vindt het toch niet. Net zomin als lamprei / prik.
En over prik gesproken: ik had college psychologie van Prick. Eerste college: punt op het bord, bord omhoog, wat is dit heren? Dat is Prick, alleen, hoog en verheven.



Glasaal, Baskisch

M. had ooit teveel glasaal gegeten (dank voor je verjaardagsmail) en braakte palinkjes in d’r bed. Niks vergeleken met T. Die liggend in braaksel wakker werd, wat rondsopte, omdraaide en doorsliep. Geen foto. Huize Aux Pruneaux, Nijmegen.



Bruno in de personeelsruimte na gedane arbeid

Recept
Mais-amandelkoekjes, Mexico
Meng 200 gram gemalen amandelen met 100 gram rood maïsmeel (groene winkel), iets zout en 150 gram suiker.
Werk er zoveel yoghurt en melk door (twee op een) totdat je een dik deeg hebt.
Meng er 50 gram boter door, citroenrasp en kaneel; klop het mengsel stevig door.
Vorm platte koekjes, lef die op een beboterde plaat en bak ze op 160 graden tot ze goed zijn, wat wel een half uur kan duren.



Portugal, olijfoogst

Ik vertelde al dat het me verbaasde dat op je bankafschriften je inloggegevens staan. Verbaasde me ook dat je geen “apparaatje’ nodig hebt. En verder omdat ik vanmorgen belde, “internetbankieren werkt niet”. Kreeg meteen, telefonisch dus, een ander password. Maar nu begrijp ik het. “Internetbankieren” dat is hier enkel je eigen rekeningen kunnen zien en daartussen geld verplaatsen.
Niet vreemd eigenlijk; als je een rekening krijgt staat daar geen rekeningnummer op maar het adres waar de cheque heen moet. En vandaar natuurlijk, dat als je iemand zijn rekeningnummer vraagt, ze kijken alsof je zegt “trek je broek even uit”.

Hieronder Hotel In ’t Holt, Zuidhorn, kreeg ik om onduidelijke redenen van PJ. maar mag hier best staan want ik bracht er ettelijke uren met veel genoegen door



Het blijft een raar gezicht, een dooie (complete) vogel op je bord.
John Dinger (search the blog) noemde me een dooie vogeltjeskok. Patrijs en zo. Stoofpatrijs, kost niks, flink uien, liep als een trein.
Herinner me. Stoofpatrijs aangekomen, dikke lol als ze 20 stuks met die kromgetrokken pootjes aan de rand van de afzuigkap hangen, in de pan, pootjes steken boven het water uit, gvd! Jonge patrijs! Maar het was al te laat. Leverancier gebeld, “U bent een goede klant en we hadden geen stoofpatrijs meer dus voor dezelfde prijs jonge”.



Die kwartel van laatst

We hebben hier een omgekeerde haan. Ik bedoel: die kraait aan het eind van de middag. Nee, anders had ie allang in de pan gelegen.
Omgekeerde dame
Simpel. Chocolade-ijs met saus van witte chocolade.
Blauwe Blazer.

Oesterboek weer.
Salade met oesters in rookspek
Open, oester eruit, rol in plakje doorregen rookspek. Niet zo’n smal plakje van platte zijde zoals om die obligate haricots verts maar meer doorregen en dan gepekeld – gerookt spek. Vrij dun gesneden. Maar goed.
Gemengde salade met geroosterde pijnboompitten op platte schaal.
Bak die oesterpakketjes snel op hoog vuur.
Deglaceer met ’n vinaigrette, oesters rond de salade, vinaigrette erover.



Be-oesterde fiets

Wilde de Havelaar wel eens in het Frans lezen. EBay 9 Eu. Bedacht wat doe ik er daarna mee want als ik niet herlees dan bewaar ik ook niet. Idee. Bieb. Mevrouw, het beste 19e eeuwse boek van de Nederlandse literatuur! Voor u. Wordt geplastificeerd en dan leen ik het en dan geef ik het weer terug.
Heb het nog niet gelezen; commentaar volgt (“Havelaar vaagde zich iets van het voorhoofd” wordt “...”).
Woutertje Pieterse hebben ze niet in het Frans.
Bedacht ooit, na lezing Komrij, poëzie 19e eeuw, “Zoudt gij niet uit Tollens komen, / O rupsje zonder schromen?”



Vanavond goeie macaroni, bleu d’Auvergens, bleekselderij. Mzt die raket en vinaigrette.
Recept morgen, foto’s idem.
Bleekselderij heel klein gesneden want macaroni is ook klein, en rauw onder de kaas in de oven.
Waarom geen grotere pasta? Omdat ik van dat restje macaroni af wil. Ik kom om in de pasta’s. En mochten we een andere pasta nemen dan geen rigate want geen dunne saus hier. Etc.
En zit te bedenken: ravioli van mac en blauwe kaas in koolblad...



Zorg dat je in Frankrijk nooit wat krijgt. Dit is de papierwinkel, ex de aanvullende verzekering (helft zo dik) en ex zes enorme mappen met scans, röntgens en echo’s.

Nog een recept uit dat olijfolieboek.
Poolse mayo
Maak mayo met olijfolie, met versgeraspte mierikswortel en puree van gekookte bieten. 1 ei mayo = 1 soeplepel mieriks op 3 biet.
En search the blog op Zweedse mayo.



Foto uit dat boek. Rôti de porc. Waanzinnig mooi gesneden...

B. rent binnen om Tati te ruilen. Prettige dag nog zegt ze. Ik zeg prettige avond zal je bedoelen. “Putain!”

PJ.
Kaartenhuis = château de cartes of millefeuille d c. Tomber comme un etc.

Was sollen das für Bäume sein,
Wo die große
Elefanten spazieren gehen,
Ohne sich zu Stoßen.

Ja, Baobab natuurlijk!



En nou eerst lekker eten...