zaterdag 7 juni 2008

Vego-pagina voor S'ke (2, aardappel)


Maar nu voor S & M. (SM? Nou ja, altijd beter dan MS).

Aardappel-curry Aloo Masala, India. Ook, via emigranten, erg populair in west Afrika.
Bak kerrie-blad en mosterdzaad even aan in arachide-olie.
Haal van het vuur en laat wat afkoelen.
Voeg fijngesneden ui toe en fijngesneden groene peper en laat op middelhoog vuur warm worden; roer af en toe om.
Voeg op laag vuur koenjit toe en roer om.
Voeg blokjes rauwe aardappel toe, zout en water; de blokjes moeten zowat onder staan.
Breng aan de kook en laat op laag vuur gaar worden.
Voeg eventueel op het laatst cocos-boter toe en korianderblad.
Eet met ei, eventueel in het spul gepocheerd.



Je kan het ook op naan (zie vorige vego posting) eten:



Aardappelen gevuld met blauwschimmelkaas
Neem grote en vrij platte aardappelen van gelijke grootte en van een vastkokende soort.
Was ze (ongeschild), droog ze en prik ze rondom in met een vork.
Leg ze op een rek in de oven en bak ze drie kwartier bij 160 graden.
Laat ze afkoelen en snijd van elke aardappel een kapje van een platte kant.
Hol de aardappelen voorzichtig uit (niet alleen de aardappel maar ook de schil moet heel blijven); er moet ongeveer een flinke centimeter wand overblijven.
Prak de aardappel die je eruit haalde tot een smeuïg geheel met wat yoghurt, flink blauwschimmelkaas, knoflook en wat gehakte lente-ui.
Vul daarmee de aardappelen; de vulling moet bol boven de aardappelen uitsteken.
Bestrooi met paprikapoeder en bak ze in de oven op 180 graden tot ze licht gebruind zijn.



Amerikaanse versie. Mashed, zeg maar.

Aardappel- en groentenschotel uit Majorca Tumbó.
Snijd (hoeveelheden naar smaak) aardappel en aubergine in plakken en groene paprika in strips.
Bak alles aan, maar een voor een.
Leg in een ingevette ovenschotel een laagje aardappelen met wat zout en peper, een laagje paprika, een laagje aubergine en dan alles nog een keer.
Giet er flink tomatensaus over die gemaakt is met flink laurier en knoflook.
Zet een minuut of 20 in een hete oven.
Combineert prima met kaas.
Geen plaatje te vinden. Misschien vergis ik me in de naam.

Aardappelpannekoeken Boxty; Ierland. Lijkt op Halbhalb Klösse.
Meng gelijke hoeveelheden rauwe geraspte aardappel, gekookte aardappel en bloem, en breng op smaak met zout en peper.
Werk er wat rauw ei door, zout en peper, en dan genoeg melk om er een dun beslag van te maken.
Laat steeds een soeplepel van het beslag in een hete koekenpan met wat vet erin vallen en bak de pannekoeken een minuut of drie, vier aan elke kant.
Serveer met appelmoes.



Lijkt op Reibekuchen, wat ze in Limburg met Carnaval eten.



Ulster Fry. Serveer de pannekoekjes met gebakken bacon, gebakken verse worst, gebakken eieren, bloedworst en geroosterd brood.
Sorry S'ke.



Lijkt op Irish Breakfast.

Aardappel-preisoep Vichyssoise; Frankrijk.
Maak kippenbouillon en kook daarin gelijke hoeveelheden niet te fijn gesneden prei en blokjes aardappel langzaam gaar.
Pureer, roer er room door en koel goed.
Serveer in gekoelde kommen, met gehakte bieslook erover.
Of: serveer warm, met geraspte Gruyère erover.



Aardappelpuree met kool en kaas
Maak aardappelpuree.
Bak fijngesneden kool even op met wat boter, voeg bouillon toe en laat gaarstoven. Laat uitlekken en proef op peper en zout.
Leg in een ingevette ovenschotel een-derde van de puree, daarop de helft van de kool en daarop geraspte of gebrokkelde geitenkaas.
Weer een-derde van de puree erop, kool, kaas en dan de rest van de puree.
Bestrijk met gesmolten boter, bestrooi met paneermeel en zet in een hete oven tot goudbruin.
Eigen idee, geen foto.

Aardappel-soufflé
Maak puree met weinig melk erdoor.
Meng die met geraspte kaas, gebroken hazelnoten, bieslook en voldoende eigeel om er een smeuïg mengsel van te maken.
Klop eiwitten stijf en spatel die door de puree.
Doe de puree in een ingevette vorm, strooi er nog wat kaas over en decoreer met hazelnoten.
Bak een half uur op 175 graden in de oven.
Serveer met bieslook erover.



Geen hazelnoten hier...