zaterdag 21 juni 2008

Bericht uit Zeeuws Vlaanderen


(Had ooit een Koreaanse vriendin, uit Middelburg. Adoptie-kind. Sia. "Wat betekent Sia?" -"Stichting Interlandelijke Adoptie". In Café Kerk in Amsterdam heeft ze ooit Doeschka Meijsing op d'r kop geslagen. Die zei "Zo kleine blauwe, kom jij uit China?". Wats! Wat ik bedoel te zeggen, nu, is dat ze aan mensen uit Zeeuws Vlaanderen refereerde als reserve-Belgen, hahaha.)

Bericht nu.
Onlangs sprak men op een ‘Hollands’ eetblog over entrecôtes van 150 gram, waarvan ge plakken(??) kunt snijden.
Vlees wordt blijkbaar een moeilijk product. Op het platteland komt ge gelukkig nog slagers tegen die eigen beesten hebben lopen. Eigen of in gemeenschap. Dat levert nog iets schoons op. Gisteren werden we gebeld door de beenhouwster van Slagerij La Couronne in Philippine. De echte T-bone steak mag niet vanwege de BSE in het merg, maar zij(!) kon er wel schone côte à l'’os van kappen van 700-800 gram het stuk.



We bestelden er vier. Dat kostte 44 Euro. Ge raakt daar een belangrijk punt. Schoon zuiver vlees, van eerste kwaliteit. Daar moet inmiddels een bijstandsgezin twee weken van eten. Schaam ik mij? Neen! Maar het is wel een reden om daar zeer zorgzaam mee om te gaan. Ge moogt dat nooit op het bord leggen van iemand die moeite heeft met echt vlees.



De Aldi bood vorige week T-bone steaks uit Polen aan. Vlak van smaak en te mager gekapt.



Vlees eten is inmiddels in Holland niet meer politiek correct. Net zo min als een houtkachel, kabeljauw en tong, om niet te praten over ganzelever. Zuiver consequent de huidige CO2-waanzin volgen, en politiek correct consumeren, leidt maar tot één oplossing. Ge koopt u een touw van duurzaam gekweekt hennep, en ge hangt u zelven op. Verlies daarbij niet uit het oog, dat het touw herbruikbaar moet zijn. Soms hoop ik stiekem dat al de milieufanaten op dat idee komen. Dan kunnen er weer normale malse koeien in plaats van oerossen grazen in de Oostvaarderplassen...

Conform idee van Maarten: op de houtskool wat afvalhout van uw druivelaar. Ik voegde daar nog aan toe: wat takken verse rozemarijn. Het vlees ingesmeerd met mosterd en alleen gepeperd (fijne zwarte peper) en gezouten. Geconsumeerd met wat fleur de sel en grof gemalen peper met eigen beurre Maître d'hotel. Zie de foto’s.
Marieke


Dank je voor je eerste, en uitstekende! bijdrage, Marieke. Heb niet goed de emails bekeken want ik refereerde altijd aan je als Marieken. Wat ik wel mooier vind. "Aj Marieken, m'n platte land, m'n Vlaanderland".
Hollands eetblog: Nederlands ajb. Holland, dat is Amsterdam, Rotterdam ("Er is geen rotterdam dan Amsterdam), Utrecht en Zeeland.
Uhh, dat BSE-verhaal vs. T-Bones geldt toch niet meer?
(Overigens: wie weet wat een New Yorker is? Een T-Bone zonder het kleinere deel.)



Porterhouse steak: ken ik niet zo goed. Maar aan de plaatjes meen ik te denken dat het een T-Bone is, méér richting Rib Eye gesneden. Zonder het midden-bot dan dus (en soms ook zonder het boven-bot).



Als ik me vergis, dan hoor ik dat graag.

Die côte à l'os is, mag ik aannemen voor twee personen?

Bedankt en groet!
Maarten